ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Μια εβδομάδα μετά τη σύστασή τους, η πρώτη μετρά μία μόλις ώρα συζήτησης και αυτή για διαδικαστικά θέματα. Ήταν όμως αρκετή για να τη διαλύσει μέχρι να αποφασίσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για την εξαίρεση από τη σύνθεσή της των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Αργ. Λαφαζάνη και Δημ. Παπουτσή, που είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στην προηγούμενη Εξεταστική για το Βατοπέδι, αλλά και του επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών της ΝΔ Ν. Δένδια, για τον οποίο αντέτεινε το ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει ομοίως να εξαιρεθεί ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, έστω και από το 2007.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμοδότησε υπέρ της εξαίρεσης των προσώπων που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και υπουργών των οποίων οι πράξεις ή οι παραλείψεις εντάσσονται στο αντικείμενο διερεύνησης της Επιτροπής.
Και μπορεί να δικαιώνονται οι ενστάσεις και των δύο κομμάτων, το επόμενο επεισόδιο όμως που θα παιχτεί στην προσεχή συνάντηση των μελών της Επιτροπής προβλέπεται… αιματηρό. Το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην αυτοεξαίρεση των δύο βουλευτών του -που είχε ζητήσει ο ίδιος ο κ. Δένδιας- όχι όμως και η ΝΔ που δείχνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί σθεναρά το δικαίωμα του πρώην υπουργού να μετέχει στην Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι «ποτέ στη χώρα αυτή ο υπουργός δεν χειρίζεται υποθέσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της Θέμιδος». Αναμένουν έτσι «το ΠΑΣΟΚ να κάνει το καθήκον του», κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο αν δεν συμμορφωθεί και η ΝΔ…
Siemens
Το κλίμα συνεννόησης που επιδιώχθηκε αρχικά στην περίπτωση της Siemens δεν άργησε να τιναχτεί στον αέρα καθώς από τον πρώτο κιόλας μάρτυρα, τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Παπανικολάου που αποφάσισαν ομόφωνα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλληλοκατηγορούνταν στους διαδρόμους. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης απέδιδε στη ΝΔ προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης (ο κ. Παπανικολάου είχε ασκήσει πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού που χειριζόταν την υπόθεση), ενώ όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που κλήθηκε πρώτος ο κ. Παπανικολάου είπε ότι «όταν έχεις εξόφθαλμα στοιχεία πολιτικής παρέμβασης προς τη Δικαιοσύνη, τότε ξεκινάς από εκεί». Παράλληλα θύμιζε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε απορρίψει δύο φορές το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens. Ανάλογη ήταν η απάντηση του Κώστα Τζαβάρα ότι και οι βουλευτές της ΝΔ θα μπορούσαν να πουν για τις πομπές του ΠΑΣΟΚ και για τον Τσουκάτο, που, όπως ομολόγησε, πήρε ένα εκατομμύριο ευρώ από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.
Με την έλευση του κ. Παπανικολάου, τα πνεύματα οξύνθηκαν και τα συμπεράσματα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα: Το ΠΑΣΟΚ εξέλαβε ότι από τα λεγόμενα του μάρτυρα προκύπτουν πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, ενώ κατά τη ΝΔ κατέρρευσε το πολιτικό σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ περί δήθεν πολιτικών παρεμβάσεων στον κ. Ζαγοριανό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Παπανικολάου είπε ότι δεν εντόπισε στοιχεία που να αποδεικνύουν εμπλοκή πολιτικών προσώπων και κατηγόρησε τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό ότι δολίως χειρίστηκε τον φάκελο της Siemens, συγκάλυψε την υπόθεση και δεν συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στο χρονικό διάστημα 2004-2007. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι δεν κατάφερε να έχει στη διάθεσή του αυτήκοους μάρτυρες στις συζητήσεις που έκανε ο κ. Ζαγοριανός με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να σχηματίσει πλήρη πεποίθηση, όπως απαιτείται για να καταλήξει σε πόρισμα. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου, είπε ότι αν είχαν προκύψει στοιχεία θα τα είχε στείλει αμελλητί στη Βουλή, ενώ επιτέθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε χαρακτηρίζοντάς τον «εισαγγελέα του βασιλέως». Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, απάντησε επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες για τη διαφυγή των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό, σημείωσε τις ευθύνες των αστυνομικών φρουρών του Μιχάλη Χριστοφοράκου που δεν ειδοποίησαν για τις προπαρασκευαστικές πράξεις διαφυγής του, ενώ δεν απέκλεισε, επειδή η υπόθεση συνεχίζεται από ειδικό εφέτη ανακριτή, να εκδοθεί νέο ευρωπαϊκό ένταλμα για τον Μ. Χριστοφοράκο. Ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας κατήγγειλε «επιλεκτική διαβίβαση εγγράφων από τον υπουργό Δικαιοσύνης» σχετικά με την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού.
Η κατάθεση του κ. Παπανικολάου θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ μέσα στη βδομάδα θα κληθούν να καταθέσουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου. Η Επιτροπή δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μετάβασης μελών της στη Γερμανία προκειμένου να «ανακρίνουν» τον Μ. Χριστοφοράκο, εάν υπάρξουν διευθετήσεις για δικαστική συνδρομή, ενώ λόγω του μεγάλου όγκου των δικογραφιών και του πλήθους των συμβάσεων που πρέπει να εξεταστούν δεν αποκλείεται παράταση των εργασιών της εξεταστικής πέραν της 17ης Μαρτίου που είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία. Θα εξεταστούν έξι ογκώδεις δικογραφίες, που αποτελούνται από δεκάδες κούτες, και όλες οι συμβάσεις που έχει συνάψει το ελληνικό Δημόσιο με τη Siemens σε βάθος χρόνου, ακόμα και πριν από το 1989 μέχρι σήμερα και αφορούν τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, το σύστημα C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Προαστιακό, το υπουργείο Πολιτισμού κ.ά.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπό το βάρος των επικριτικών σχολίων αποφασίστηκε η συμμετοχή των βουλευτών στις Εξεταστικές Επιτροπές να μην είναι αμειβόμενη…


Σχολιάστε εδώ