Κατάσταση πολιορκίας…

Μέτρα που προκάλεσαν σοκ στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα αυτό για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που ανατρέπει τα δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Στο διάγγελμά του το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, με τη δραματική ομολογία ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Παράλληλα, επανέλαβε τις καταγγελίες για κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και κάλεσε σε συστράτευση κόμματα και πολίτες προκειμένου να ακυρωθούν τα σχέδια όσων προσπαθούν να σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό. Υπό το πρίσμα αυτό και προκειμένου να προλάβει τις όποιες επιφυλάξεις των Βρυξελλών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανακοίνωσε πακέτο νέων, ακόμη πιο επώδυνων, μέτρων: γενικό πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, αύξηση του φόρου στα καύσιμα, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για μέτρα προσωρινού χαρακτήρα (ειδικώς τα οικονομικά), αλλά είναι προφανές ότι θα ισχύσουν το λιγότερο μία τριετία.

Διχασμός

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΣ εμφανίσθηκε ο Αντ. Σαμαράς, εκφράζοντας ωστόσο τη διαφωνία του για επιμέρους αποφάσεις. Τάχθηκε υπέρ των μέτρων περιορισμού της κρατικής σπατάλης και πάταξης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αλλά διαφώνησε με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ενώ ζήτησε μέτρα για τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Το ΚΚΕ, διά στόματος της Αλ. Παπαρήγα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα προσφέρει τη συναίνεσή του στην κυβέρνηση και κάλεσε σε «ξεσηκωμό» την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα αντιλαϊκή θύελλα. Ο Γ. Καρατζαφέρης εμφανίσθηκε πρόθυμος να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος με τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με τον ΛΑΟΣ να παρατηρεί ότι «δεν γίνεται εγχείρηση με δόσεις»! Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει συναίνεση μόνο από τη Δεξιά και ζήτησε μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των χαμηλόμισθων.

Την Τετάρτη πάντως η Κομισιόν ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των κρατικών δαπανών και να προχωρήσει σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί αυστηρά την τήρηση των εξαγγελιών και θα παρεμβαίνει κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση.

Στο μεταξύ, λαθροχειρίες, πλασματικά έγγραφα αλλά και απόκρυψη επίσημων στοιχείων διαπίστωσε η Ανεξάρτητη Επιτροπή που ερεύνησε τα της Στατιστικής Υπηρεσίας την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Αποτέλεσμα ήταν τα στοιχεία για βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας να φθάνουν παραποιημένα στις Βρυξέλλες, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Κομισιόν. Το πόρισμα της Επιτροπής έφθασε ήδη στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Συμπληγάδες

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση της οικονομίας εφαρμόζοντας εν πολλοίς αντιλαϊκά μέτρα μέσα σε ένα δυσμενές (στο εσωτερικό) περιβάλλον. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις έκλεισαν τρεις εβδομάδες, με τεράστια προβλήματα από τα μπλόκα στους δρόμους, τα οποία προκάλεσαν ήδη την παρέμβαση της Κομισιόν αλλά και επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται. Οι αγρότες επιμένουν στην ικανοποίηση και οικονομικών αιτημάτων τους, αλλά η κυβέρνηση αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Ακόμη, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Φεβρουάριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο για τα οικονομικά μέτρα όσο και για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ενώ απεργίες έχουν ξεκινήσει εφοριακοί και τελωνειακοί.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, ξεκινάει την προσεχή Τρίτη ο διάλογος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις δομικές αλλαγές, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Μαρτίου. Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης (με την επιβολή ειδικού φόρου) των Ταμείων και κάλεσε τις διοικήσεις να προχωρήσουν στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων τους για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό τους πρόβλημα.

Ραντεβού

ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ κλίμα και χωρίς απρόοπτα, η Βουλή αποφάσισε την επανεκλογή του Κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Υπέρ ψήφισαν 266 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΛΑΟΣ), ενώ 32 δήλωσαν «παρών» (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ). Σε σχετικές δηλώσεις του ο Κ. Παπούλιας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει επιστράτευση όλων των δυνάμεων προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ του Αντ. Σαμαρά για την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου αναζωπυρώνουν το εσωκομματικό μέτωπο, καθώς η πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη διαμαρτύρεται ότι αποκλείσθηκαν από την Επιτροπή τα «δικά της» στελέχη. Η Ρηγίλλης αποκρούει τις κατηγορίες, αλλά όλα δείχνουν ότι στο συνέδριο του Ιουνίου θα γίνει το τελικό «ξεκαθάρισμα» των λογαριασμών. Θα προηγηθούν, εννοείται, διάφορα «θερμά επεισόδια».

ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο Συνέδριο του Μαΐου έδωσαν και οι τάσεις του ΣΥΝ, ενώ στο εσωτερικό του κόμματος σημειώνονται ουσιαστικές ανακατατάξεις. Την απόφαση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου πήρε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ύστερα από εισήγηση του Αλ. Τσίπρα και παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων στελεχών από την Ανανεωτική Πτέρυγα. Στο συνέδριο αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προβληματισμό προκαλούν οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του Αλ. Αλαβάνου.


Σχολιάστε εδώ