Καμία κάλυψη σε κανέναν!
Παράλληλα θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που τους δίνει ο Κανονισμός θέτοντας ζητήματα δικονομικού χαρακτήρα για την υπόθεση του Βατοπεδίου (πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 σημεία αιχμής που θα προβάλλουν οι δύο δικηγόροι-βουλευτές Δένδιας και Βόζενμπεργκ), ούτως ώστε μέσω της διαδικασίας αυτής να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος. Αν το ΠΑΣΟΚ καλέσει τον Κ. Καραμανλή στην Επιτροπή για το Βατοπέδι, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ζητήσουν να καταθέσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με το επιχείρημα ότι επί των ημερών του είχαν υπογραφεί ευνοϊκές αποφάσεις (Φωτιάδη, Δρυ) για τη Μονή, αλλά και ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τις επαφές του με τον επιχειρηματία Πάπιστα. Ενώ στην υπόθεση της Ζήμενς θα ζητήσουν η διερεύνηση να φτάσει μέχρι το 1990, όταν η τότε Οικουμενική Κυβέρνηση είχε αποφασίσει την προμήθεια των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τη γερμανική εταιρεία. Ακόμη η Νέα Δημοκρατία θα καλέσει και τον Γ. Τρεπεκλή για την εμπλοκή του στην προμήθεια του Συστήματος Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πάντως μεταξύ των βουλευτών επικρατεί προβληματισμός ως προς το τελικό αποτέλεσμα που θα έχουν οι Εξεταστικές, καθώς -όπως σημειώνουν- αν προκύψουν κατά σαφέστατο τρόπο ευθύνες για στελέχη της, το πλήγμα θα είναι βαρύ για τη Νέα Δημοκρατία.
Στόχος το πολιτικό
σύστημα;
Η επιλεκτική διαρροή (και δημοσιοποίηση) στοιχείων από τη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο της Ζήμενς προκαλεί προβληματισμό τόσο για τον χρόνο που επιλέγεται όσο και για τη διαδικασία που ακολουθείται, ενώ εγείρει ερωτήματα ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι βαθύτερος στόχος είναι να πληγεί συνολικά το πολιτικό σύστημα και για τον λόγο αυτό βλέπουν το φως της δημοσιότητας «επιβαρυντικά στοιχεία» εναλλάξ για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ως «αποδεικτικά στοιχεία» σημειώσεις από ημερολόγια για τηλεφωνικές επικοινωνίες ή συναντήσεις του Μιχ. Χριστοφοράκου, χωρίς κανείς να μπορεί να βεβαιώσει ότι έγιναν πραγματικά. Παράλληλα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι εγγραφές στο ημερολόγιο που διατηρούσε η ιδιαιτέρα γραμματέας του να έγιναν εκ των υστέρων, με προφανή στόχο να «ενοχοποιηθούν» πολιτικά πρόσωπα.
Στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται υπάρχουν καιρό τώρα στους φακέλους, ωστόσο βγαίνουν τώρα που ξεκινούν οι εργασίες στην Εξεταστική.
Εκφράζουν μάλιστα την εκτίμηση ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί σύγχυση και να σχηματιστεί στην κοινή γνώμη μια γενικευμένη εντύπωση ότι όλοι είναι «ένοχοι» και ότι όλοι είχαν «παράνομες δοσοληψίες» με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Ζήμενς.