Θέλει παράσημα η Τουρκία από την ΕΕ για την «πρόοδο» στο Κυπριακό

Τουρκία και Ταλάτ επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την επίσκεψη του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην, Κύπρο Μπαν Κι Μουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες επικαλείται τα Ηνωμένα Έθνη ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στο Κυπριακό και υποστηρίζει κατά τις επαφές της με αξιωματούχους της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η σημαντική πρόοδος στο Κυπριακό οφείλεται στη δράση της Τουρκίας και ότι τώρα είναι σειρά των Ελληνοκυπρίων να προβούν σε υποχωρήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τη λύση, η οποία, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, είναι εφικτή εντός του 2010. Το νέο ολίσθημα του Γ.Γ. του
ΟΗΕ είναι ότι στην ανακοίνωση όχι μόνο τονίζει τον εφικτό χαρακτήρα της λύσης, αλλά και ότι γίνεται συζήτηση επί του συνοριακού, υπονοώντας και αναγνωρίζοντας στην ουσία την ύπαρξη «δύο κρατών».
Σε μια άλλη εξέλιξη ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει το φιάσκο της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ήταν δική του επιδίωξη και επιτυχία. Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να αποδείξει ότι έχει προβεί σε βήματα στο Κυπριακό και ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση παρά τα προσκόμματα που προβάλλουν οι Ελληνοκύπριοι.


Σχολιάστε εδώ