«Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ…»

Η κόντρα των προηγούμενων ημερών για τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ήταν απλώς ένα «επεισόδιο στο σίριαλ», όπως σημειώνουν όσοι γνωρίζουν καλά τις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό του κόμματος. Θα ακολουθήσουν κι άλλα, προσθέτουν, τα οποία θα προκαλέσουν κραδασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πληροφορίες από τη Ρηγίλλης αναφέρουν ότι στόχος του κ. Σαμαρά είναι να προσδώσει στη Νέα Δημοκρατία μια σαφή, ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Ανάλογα, θεωρεί ότι το κομματικό σύστημα πρέπει να οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπηρετεί την πολιτική που χαράζει η ηγεσία, χωρίς περιττές επιφυλάξεις και επιζήμιες διαφωνίες.
«Μετά το συνέδριο η Νέα Δημοκρατία θα είναι ένα άλλο κόμμα», λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της Ρηγίλλης, ενώ αντιμετωπίζουν τους προσεχείς πέντε μήνες ως «μεταβατικό διάστημα». Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους όλες οι Εξεταστικές Επιτροπές, θα έχουν εκδοθεί τα σχετικά πορίσματα και οι υποθέσεις θα κλείσουν χωρίς περαιτέρω (θέλουν να ελπίζουν) συνέπειες για το κόμμα.
Παράλληλα θα έχουν παρέλθει σχεδόν δέκα μήνες από τις εκλογές και σταδιακά θα «αδυνατίζει» η επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ για τις «εγκληματικές πολιτικές» των κυβερνήσεων της ΝΔ.
Στο συνέδριο πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να ελέγξει σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βαθμό τα κομματικά όργανα εκλέγοντας προσκείμενα σε εκείνον στελέχη, ειδικά και ιδιαίτερα στην Κεντρική Επιτροπή. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο «σκληρής κόντρας» με την κ. Μπακογιάννη, η οποία θα θελήσει να υπερασπιστεί τα «κεκτημένα» και θα επιδιώξει να έχει έναν ισχυρό πυρήνα στελεχών στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Αυτούς ακριβώς τους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά έρχεται να υπηρετήσει, με τη συγκεκριμένη σύνθεση, η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Δεκαοχτώ από τα είκοσι μέλη της πρόσκεινται στον ίδιο και στήριξαν φανατικά την υποψηφιότητά του.
Με την επιλογή των προσώπων θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να μοιραστεί με κανέναν την κομματική εξουσία. «Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ανώνυμη εταιρεία για να λειτουργεί με βάση τα ποσοστά που κατέχουν οι μέτοχοι», υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι προειδοποιούν ότι αυτό ισχύει τώρα και θα ισχύει και στο μέλλον. Παράλληλα κατηγορούν την απέναντι πλευρά ότι δεν έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών και με την άρνησή της να στρατευθεί στην προσπάθεια ανάκαμψης του κόμματος ρίχνει νερό στον μύλο της εσωστρέφειας.
Την ίδια στιγμή στην πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη επικρατεί «πολεμικό κλίμα». Προειδοποιούν ότι «δεν θα περάσει έτσι η κίνηση αυτή» και προετοιμάζονται για… γενίκευση των συρράξεων. Τονίζουν ότι ουσιαστικά στην Οργανωτική Επιτροπή δεν μετέχει κανένα στέλεχος που πρόσκειται στην πρώην υπουργό, καθώς η Μ. Γιαννάκου και ο Αθ. Νάκος μπορεί να στήριξαν την υποψηφιότητά της, αλλά δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα των πολιτικών φίλων της. Η ίδια στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες της κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι επιχειρεί να φτιάξει ένα κόμμα στα πρότυπα της Πολιτικής Άνοιξης, όπου κανείς δεν θα διαφωνεί για τίποτα, ενώ δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί το 40% που την ψήφισε για αρχηγό.
Στελέχη προσκείμενα στην πρώην υπουργό εκφράζουν την εκτίμηση ότι στο συνέδριο ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει αλλαγές στο Καταστατικό που θα… κατοχυρώνουν την παντοδυναμία του στο κόμμα και ότι στο πλαίσιο αυτό θα μειώσει τον αριθμό των μελών των οργάνων, ιδίως της Κεντρικής Επιτροπής. Ακόμη… προαναγγέλλουν ότι στο συνέδριο ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να αποψιλώσει και τη λεγόμενη «καραμανλική ομάδα», για τον λόγο αυτό η κ. Μπακογιάννη στρέφει τα πυρά της και κατά του τέως πρωθυπουργού, διότι παρακολουθεί «απαθής» τη νέα ηγεσία να διχοτομεί την παράταξη.
Πρόθεση της πρώην υπουργού είναι να παρεμβαίνει δημόσια σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, να διατυπώνει τις απόψεις της και -όπως σημειώνει- να καλύπτει το έλλειμμα αντιπολίτευσης που αφήνει ο κ. Σαμαράς προσφέροντας τη συναίνεσή του στην κυβέρνηση.
Η περιοδεία που ξεκίνησε την Παρασκευή στην Κρήτη, με την οποία ήθελε να κάνει επίδειξη πυγμής και απήχησης στη βάση, συνάντησε την αδιαφορία των οπαδών της ΝΔ και τελικά είχε τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που είχε επενδύσει.
Ομάδα κρούσης…
Στην Οργανωτική Επιτροπή μετέχουν οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρόεδρος, Πέτρος Μολυβιάτης, Λευτέρης Ζαγορίτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Νάκος, Μαριέττα Γιαννάκου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Μενέλαος Δασκαλάκης, Μανώλης Αγγελάκας, Γιάννης Μανώλης, Κατερίνα Παπακώστα, Γεώργιος Καλαντζής, Επαμεινώνδας Λεκέας, Δημήτρης Σταμάτης, Δημήτρης Πανοζάχος, Διονύσης Σταμενίτης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Κωνσταντίνος Ζωντανός.
Στην επιτροπή θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, που θα εκλεγεί με ανοιχτή διαδικασία.


Σχολιάστε εδώ