Ζητείται τολμηρός υπουργός για την ψηφιακή τηλεόραση

Απροετοίμαστοι παρουσιάστηκαν οι περισσότεροι από τους βουλευτές στη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ψηφιακή τηλεόραση. Εμφανίστηκαν είτε να μη γνωρίζουν τη νομοθεσία είτε να έχουν έτοιμο «σκονάκι» από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Τουλάχιστον εμφανίστηκαν οι παίκτες στο κάδρο: η Digea, η κοινή εταιρεία των επτά σταθμών εθνικής εμβέλειας, η ΕΡΤ, η οποία μέχρι το καλοκαίρι ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στο εγχείρημα της πρώτης εταιρείας, η Digital Union των περιφερειακών σταθμών υπό τον Νικηφόρο Κισσανδράκη και, τέλος, οι ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η μάχη που γίνεται αφορά τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο του φάσματος. Η Digea (που λειτουργεί ως πάροχος δικτύου, ενώ τα μέλη της, οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας, είναι παραγωγοί περιεχομένου) θέλει τον πλήρη έλεγχο του φάσματος, ενώ ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας θεωρεί πως πρέπει να έχει αποκλειστικά το κομμάτι του φάσματος που θα περισσέψει (το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα), ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Σουηδίας και άλλων χωρών.
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας υπάρχουν βέβαια και έμπειροι βουλευτές, που έχουν περάσει από αντίστοιχα πόστα και καταλαβαίνουν την κρισιμότητα του εγχειρήματος και τα κενά. Γι’ αυτό και προτείνεται η χωρίς καθυστέρηση αλλαγή του καθεστώτος για τα πάρκα κεραιών, όπου χρειάζονται οι υπογραφές 7 υπουργών για να εκδοθεί η απόφαση, η έκδοση των αδειών και του οικονομικού τιμήματος και, τέλος, να υπάρξει ένας υπουργός που θα ασχοληθεί με το εγχείρημα της μετάβασης. Η Επιτροπή, όπως φαίνεται, δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο μοντέλο μετάβασης επιθυμεί, αν δηλαδή θέλει ο πάροχος δικτύου να είναι και πάροχος περιεχομένου, ή ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΡΤ, η οποία σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωμένη να εκπέμψει ψηφιακά, χωρίς να προσδιορίζεται αν χρειάζεται άδεια ή όχι.
Τι λένε δημόσια, τι θέλουν
τα τηλεοπτικά κανάλια
Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση δεν μπορεί να σταματήσει. Υποστηρίζουν το δικαίωμά τους -εκ του νόμου- να εμφανίζονται ως πάροχοι δικτύου, να αναπτύσσουν δηλαδή τεχνολογική πλατφόρμα για τη μεταφορά του τηλεοπτικού σήματός τους. Αρνούνται κάθε συζήτηση για τη διανομή του ψηφιακού μερίσματος πριν από την ολοκλήρωση του μεταβατικού σταδίου της ψηφιακής. Ζητούν να καθορίσει το κράτος συγκεκριμένες συχνότητες για τηλεόραση, υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα και άλλες εμπορικές υπηρεσίες. Ρίχνουν ευθείες βολές εναντίον της ΕΡΤ επειδή δεν έχει άδεια παρόχου δικτύου, ξεχνώντας βέβαια να πουν πως ο νόμος 3592/07 ευνοούσε την εκπομπή ψηφιακής σε συνεργασία ΕΡΤ και ιδιωτικών καναλιών, κάτι στο οποίο οι σταθμοί συμφώνησαν ένθερμα.
Επίσης, θέλουν να αναπτύξουν εμπορική δραστηριότητα πέραν της ελεύθερης τηλεόρασης, με ανάπτυξη pay TV και συνδρομητικών υπηρεσιών. Υποστηρίζουν ότι η (μικρή) αγορά των τηλεοπτικών καναλιών, με ετήσιο τζίρο 460 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να πληρώσει για τις συχνότητες όσα πληρώνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Θέλουν να βγει τώρα ο οριστικός χάρτης συχνοτήτων. Να οριοθετηθεί με σαφείς κανόνες η χρήση για το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα και να μείνει εκτός συζήτησης το ψηφιακό μέρισμα γιατί αν η κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «το πουλήσει, δεν θα μπορεί να υπάρχει τηλεόραση»! Θέτουν επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης των επενδύσεών τους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και τη λειτουργία των αποκωδικοποιητών.
Τι ζητάει η κινητή τηλεφωνία
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αν και εκλήθησαν, δεν παρέστησαν στη διαβούλευση, προτιμώντας να μην έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς τους θεωρούν ισχυρότερους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως υποχωρούν από τις απαιτήσεις τους στο σκέλος του ψηφιακού μερίσματος.

Οι τρεις εταιρείες του κλάδου ζητούν το τμήμα του φάσματος 790-862 MHz για αποκλειστική τους χρήση έναντι ανταλλάγματος. Καθώς με τον νόμο Ρουσόπουλου το σκέλος αυτό παραχωρήθηκε για την ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης, διεκδικούν την αλλαγή αυτού του τμήματος του χάρτη συχνοτήτων.
Τι λέει η ΕΡΤ
Ανοιχτό παραμένει για την κρατική τηλεόραση το θέμα της αντικατάστασης των πομπών εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης μετά την πολιτική απόφαση για πέρασμα από το MPEG2 σε MPEG4. Υπάρχει ακόμη ανοιχτή η συζήτηση με τον ΟΤΕ και τον HellasSat. Η ΕΡΤ περιμένει τα ιδιωτικά κανάλια και συντονίζεται μαζί τους στις αλλαγές συχνοτήτων των αναλογικών καναλιών της. Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα δοθεί το πράσινο φως για να εκπέμψει το δεύτερο «μπουκέτο» καναλιών, δηλαδή της ΕΤ1, της ΝΕΤ, της ΕΤ3 και της Βουλής, με ψηφιακό σήμα.
Ο ρόλος των περιφερειακών καναλιών
Σε αντίθεση με τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, οι περιφερειακοί σταθμοί πρέπει να λάβουν άδεια από το ΕΣΡ για να εκπέμψουν ψηφιακά το πρόγραμμά τους. Σήμερα 16 περιφερειακά κανάλια έχουν συστήσει τη Union, η οποία θέλει να λειτουργήσει ως πάροχος δικτύου. Συνολικά έχουν άδεια εκπομπής 82 τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά είναι αδύνατον καθένας από αυτούς να δημιουργήσει το δικό του δίκτυο για τη μεταφορά του ψηφιακού σήματός του. Γίνονται συζητήσεις για να μεταφέρει το σήμα τους η πλατφόρμα της ΕΡΤ, ενώ η συζήτηση μεταξύ των περιφερειακών καναλιών για ένταξή τους στη Union προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.
Οι προτάσεις ΕΣΡ – ΕΕΤΤ
Πρόβλεψη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και διευκρίνιση του συστήματος πολυπλεξίας ζητάει το ΕΣΡ στο κείμενο των προτάσεων και των παρατηρήσεών του. Προτείνει να εξεταστεί το ζήτημα της αγοράς αποκωδικοποιητών για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Θίγει το πρόβλημα της μη αδειοδότησης των κέντρων εκπομπής, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν προβλήματα στο μεταβατικό στάδιο με αλληλοκάλυψη αναλογικών και ψηφιακών σημάτων. Ζητά τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για το μεταβατικό στάδιο, με τη συμμετοχή των ανεξάρτητων αρχών. Τονίζει πως δεν υπάρχει στον νόμο αντιμετώπιση των νέων μορφών τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπως της web TV. Διαφωνεί με την εκχώρηση αρμοδιότητας στην ΕΡΤ να προκηρύσσει άδειες για την κινητή τηλεόραση (mobile TV). Ζητά να έχει το ΕΣΡ την αρμοδιότητα εκχώρησης συχνοτήτων και διαμόρφωσης του χάρτη συχνοτήτων.
Η ΕΕΤΤ επίσης παρέδωσε τον «οδικό χάρτη» της για τη μετάβαση, στον οποίο σημειώνονται κυρίως οι απαιτήσεις στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων για να λειτουργήσει σωστά το μεταβατικό στάδιο. Επισημαίνει ακόμη την ανάγκη ύπαρξης συντονιστικού οργάνου και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και τονίζει πως πρέπει να εξεταστεί ο διαχωρισμός παρόχου δικτύου και παρόχου περιεχομένου.
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι: έκδοση ΠΔ για τις άδειες τηλεοπτικού προγράμματος και χρήσης συχνότητας, υπουργική απόφαση για τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, απόφαση για τον αριθμό των αδειών, την εμβέλεια και το είδος προγράμματος, απόφαση για το οικονομικό αντάλλαγμα και τα δικαιώματα χρήσης, υπουργική απόφαση για τα πάρκα κεραιών, κανονισμός λειτουργίας των πάρκων, καθώς και αδειοδότηση των κεραιών των σταθμών.


Σχολιάστε εδώ