ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ!
Προσπάθησαν να παίξουν τον «Πόντιο Πιλάτο», εν τούτοις φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να μη διατυπώσουν επιφυλάξεις σε ακραίες ρυθμίσεις, που έχουν προκαλέσει την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.
Με κομψό τρόπο καλoύν την κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομοσχέδιο και να λάβει υπ’ όψιν τις ανησυχίες του κόσμου. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Συνόδου επισημαίνεται ότι «η Πολιτεία πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα χορηγείται η Ελληνική Ιθαγένεια» και να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα αφού λάβει υπ’ όψιν της «την ευαισθησία και την ιδιαιτερότητα ορισμένων περιοχών της πατρίδας μας και τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού». Μ’ αυτήν την αναφορά ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος «καλύπτουν τα νώτα τους» για το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να εξελιχθεί σε «βόμβα» με εθνικές συνέπειες. Εκκλησιαστικές πηγές αποδίδουν και τη σιβυλλική ανακοίνωση ως μια προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να ικανοποιήσει τους ιεράρχες που από την αρχή εκφράστηκαν ανοικτά κατά του νομοσχεδίου και ζητούσαν επίμονα τη δυναμική αντίδραση της Εκκλησίας. Είναι ενδεικτικό ότι η Σύνοδος στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι οι Μητροπολίτες «καίτοι βεβαίως δεν αμφισβητούν τη νομοθετική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε τέτοια ζητήματα, ούτε και την ιδιοποιούνται», όμως «γνωρίζουν και τις επί μέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες, οπότε οι απόψεις τους πρέπει να συνυπολογίζονται για την αντιμετώπιση τέτοιων κρισίμων θεμάτων».
Από την άλλη πλευρά, δεν αφήνει ο Αρχιεπίσκοπος παραπονούμενο τον φίλο του τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, σημειώνοντας η Σύνοδος στην ανακοίνωσή της ότι «η θέσπιση και η κατά καιρούς τροποποίηση του νόμου που αφορά την Ιθαγένεια δεν προέβλεπε, ούτε και τώρα προβλέπει, την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, διά του Ελληνικού Κοινοβουλίου».
Απλώνει ταυτόχρονα χέρι βοηθείας στους μετανάστες, τονίζοντας ότι η Σύνοδος αποδέχεται αλλόδοξους και αλλοεθνείς στο δικό της εκκλησιαστικό πολίτευμα μέσω του βαπτίσματος, αποφεύγει όμως να αναφέρει με ποιες προϋποθέσεις και διαδικασίες, και αν πριν γίνει αποδεκτός ο αλλόδοξος θα πρέπει προηγουμένως να δεχθεί να γίνει Ορθόδοξος και να απαρνηθεί το όποιο άλλο θρήσκευμα στο οποίο ανήκε.
Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως τις τελευταίες ημέρες για να αποδείξει στην κυβέρνηση ότι δεν της βάζει «τρικλοποδιές» (εκκρεμεί άλλωστε και ένας σημαντικός αριθμός κονδυλίων για κοινωνικά έργα από διάφορα υπουργεία) έβαζε συνεργάτες του να διαβεβαιώνουν την άλλη πλευρά ότι το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αφορά αποκλειστικά την Πολιτεία και η Εκκλησία δεν θα της δημιουργήσει κανένα εμπόδιο στην υλοποίησή του. Τα «παπαγαλάκια» της Αρχιεπισκοπής μάλιστα διοχέτευαν σε φιλικά ΜΜΕ ότι η Εκκλησία δεν παίρνει θέση στο θέμα των μεταναστών και ότι «η θέση του Αρχιεπισκόπου, όπως έμπρακτα έχει δείξει από την αρχή της θητείας του, είναι ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να εμπλακεί σε ένα ζήτημα που χειρίζεται αποκλειστικά η κυβέρνηση». Όμως, μετά την αυξανόμενη πίεση από το εσωτερικό της Ιεραρχίας και τις δηλώσεις αρχιερέων (που έχουν συνηθίσει πια τη σιωπή του Αρχιεπισκόπου) και συχνά πια παίρνουν την πρωτοβουλία να τα λένε οι ίδιοι «έξω από τα δόντια», ο κ. Ιερώνυμος υποχρεώθηκε να βγάλει αυτήν την ανακοίνωση.
Να σημειωθεί πάντως πως στο εσωτερικό της Ιεραρχίας υπάρχουν δύο ρεύματα. Εκείνοι που τάσσονται στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου και πιστεύουν ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να πάρει θέση (ο Μεσσηνίας είναι ένας από αυτούς που χαρακτήρισαν «απαρχαιωμένη» την άποψη να μην παρέχεται η ιθαγένεια σε μετανάστες), και η πλειοψηφία των Μητροπολιτών που είτε είναι κάθετα αντίθετοι (Θεσσαλονίκης, Καλαβρύτων, Πειραιώς κ.ά.) είτε πιστεύουν ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή (Ξάνθης, Κονίτσης κ.ά). Όπως εκτιμούν αρχιερείς, αν οι αντιδράσεις γίνουν ακόμη εντονότερες τότε το θέμα θα τεθεί στη (μεγάλη) Σύνοδο της Ιεραρχίας που θα συνεδριάσει στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.