Δώρο 3.000 ευρώ σε 8.000 πρατήρια!

Ουρά έκαναν το βράδυ της Τρίτης τα βυτιοφόρα στα διυλιστήρια και όλη νύχτα φόρτωναν καύσιμα χωρίς τον ειδικό φόρο. Υπολογίζεται ότι το κάθε πρατήριο θα έχει όφελος απ’ αυτή τη διαφορά γύρω στις 3.000 ευρώ! Αν αναλογιστούμε ότι στη χώρα μας λειτουργούν 8.500 πρατήρια, μπορούμε να καταλάβουμε σε τι ύψος ανέρχεται το ποσό που θα χάσουν οι καταναλωτές για να το καρπωθούν οι έμποροι καυσίμων!
Κύκλοι της αγοράς έλεγαν πως μια αύξηση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων της τάξης του 15% θα σημαίνει ότι το κυβικό μέτρο από 410 ευρώ που έχει θα… εκτιναχθεί στα 472 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθούν τα καύσιμα κατά 7 λεπτά το λίτρο. Επισημαίνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλεται αύξηση στις τιμές των καυσίμων και καθυστερεί τόσο πολύ η εφαρμογή της. Μέχρι σήμερα οι εξαγγελίες γίνονταν τη μία μέρα και την επομένη είχαν υλοποιηθεί, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι.
Γι’ αυτό οι έμποροι έσπευσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους, ώστε να είναι έτοιμοι να… εισπράξουν μόλις ανακοινωθούν τα μέτρα. Για να προλάβουν δε να φουλάρουν όλα τα βυτιοφόρα, υπήρξαν πιέσεις στους τελωνειακούς για να μείνουν όλη τη νύχτα στα πόστα τους!
Γιατί άραγε ο πρωθυπουργός επέλεξε τώρα να καθυστερήσει την εφαρμογή των εξαγγελιών του και να… ανοίξει την όρεξη των κερδοσκόπων;
Πάντως οι έμποροι καυσίμων για να μην… καρφωθούν ότι ετοίμαζαν τη μεγάλη… αρπαχτή, διοχέτευσαν την… πληροφορία ότι έσπευσαν να φουλάρουν τις αποθήκες τους για να μην υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς εξαιτίας της απεργίας των τελωνειακών!
Και οι κάβες…
Η καθυστέρηση όμως του πρωθυπουργού να υλοποιήσει τις αυξήσεις που ο ίδιος εξήγγειλε όχι μόνο στα καύσιμα αλλά και στα ποτά ή τα τσιγάρα άνοιξε την όρεξη και των εμπόρων ή διακινητών τσιγάρων και ποτών, οι οποίοι έσπευσαν με τη σειρά τους να… γεμίσουν τις αποθήκες με ποτά και με ταινίες της εφορίας για τα πακέτα των τσιγάρων προκειμένου να έχουν περιθώρια μεγάλου κέρδους όταν εφαρμοστούν οι αυξήσεις!


Σχολιάστε εδώ