Διάγγελμα ΧΩΡΙΣ σχέδιο με άδικα και ατελέσφορα μέτρα

Μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος την επομένη συναντήθηκε κατʼ ιδίαν και με τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς, έκρινε σκόπιμο λίγες ώρες αργότερα να αιφνιδιάσει τους πάντες –στους αιφνιδιασμούς ήταν ασυναγώνιστος ο αείμνηστος πατέρας του, αλλά άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας– προβαίνοντας σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Διάγγελμα προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξή του, το οποίο όμως προκάλεσε αντιθέτως την οργή του. Ο λαός, ακριβέστερα: το μονίμως και ανάλγητα ξεζουμιζόμενο κομμάτι του, δεν είναι άβουλο υποζύγιο των φετφάδων μιας διαπλεκόμενης με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ και πειθήνιας σε αυτό εξουσίας – ούτε, πολύ λιγότερο, πρόβατο επί σφαγήν. Θα αντιδράσει, επομένως, με επιταχυνόμενο ρυθμό και κορυφωνόμενη ένταση. Διότι, ειδικά το κομμάτι αυτό του λαού, δεν έφταιξε στο παραμικρό για τη θλιβερή κατάντια της χώρας μας.

Η επέλαση στα μικροεισοδήματα, ενώ είναι παντελώς ασύδοτοι οι μεγάλοι οφειλέτες, με τις τράπεζες να θησαυρίζουν, τις off shore εταιρείες να μένουν αφορολόγητες και τη βαθύπλουτη Εκκλησία να περιορίζεται στο πενιχρό φιλανθρωπικό της έργο χωρίς να υποχρεούται να καταβάλλει φόρους – αυτά και πολλά άλλα… ακριβοδίκαια και… ισομερή ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΤΟΜΙΚΑ. (Αφήνω τις σφόδρα αποκλίνουσες απόψεις των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.)

Συμπέρασμα: Ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέλαβε αιφινιδιαστικά την απόλυτη ευθύνη των μέτρων που εξήγγειλε. Υπαινίχθηκα ήδη την εκπληκτική μαεστρία του πατέρα του στους μη αναμενόμενους αιφνιδιασμούς. Θυμίζω, ωστόσο, ότι ο οξυδερκέστατος Ανδρέας απέφευγε επιμελώς τις κακοτοπιές και, όταν επρόκειτο να ληφθούν δυσάρεστα μέτρα, έβαζε άλλους να τα ανακοινώνουν. Ο υιός του, αντίθετα, γνωστός φαταούλας γαρ, θέλει να καρπωθεί ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ την… δόξα της… επιτυχίας!

Κανένας δεν επιθυμεί να γίνει μάντης κακών και ούτε φυσικά η αφεντιά μου. Πολύ φοβάμαι όμως ότι ο μαθητευόμενος μάγος πρωθυπουργός μας, εκείνος που άνοιξε την ακατάσχετη όρεξη των κερδοσκόπων με τα γνωστά αποφθέγματά του: «η οικονομία μας είναι στην εντατική» και «η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», εκτινάσσοντας τα spreads στα ύψη, κρατάει στα χέρια του μια βραδυφλεγή βόμβα που αργά ή γρήγορα θα εκραγεί. Και θα εκραγεί, επειδή δεν είναι μόνο εναντίον του όσοι χωρίς ίχνος υπαιτιότητας δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά και πλήθος γραβατωμένων κλεφταράδων που τρέμουν την τσιμπίδα της Δικαιοσύνης. Μιας Δικαιοσύνης διαβλητής μεν σε μεγάλο βαθμό, αλλά η οποία διαθέτει ευτυχώς στους κόλπους της αρκετούς αδέκαστους δικαστές και εισαγγελείς. (Τρανό παράδειγμα γραβατωμένων κλεφταράδων –και δεν μιλάω, εννοείται, για όλους και καθόλου για τους χαμηλόβαθμους και χαμηλόμισθους υπαλλήλους– είναι η προ ημερών απεργία των εφοριακών και των τελωνειακών. Απεργία που καθίσταται στα μάτια της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, που άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο συναλλάσσονται επί δεκαετίες μαζί τους, καταγέλαστη!)

Πολλοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι καλών προθέσεων και το εξωφρενικό ότι είναι… σοσιαλιστής! Όλοι αυτοί δεν αντιλαμβάνονται πως ο άνθρωπος δεν είναι απλώς νεοφιλελεύθερος, αλλά αρχινεοφιλελεύθερος, ακριβώς όπως και ο Σημίτης. Το δράμα, βέβαια, για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η ιδεολογία του. Είναι το γεγονός ότι πλειάδα στελεχών, μελών και κυρίως ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ βδελύσσεται το νεοφιλελεύθερο δόγμα και κατʼ επέκτασιν τα δρακόντεια μέτρα που συνεπάγεται αυτό το δόγμα. Το διάγγελμά του, επομένως, την Τρίτη το βράδυ έχει προκαλέσει αντισυσπείρωση των οπαδών και των ψηφοφόρων του, οι οποίοι ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΔΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΑ.

Εικάζω ότι εκείνο που θα εξοργίσει, πέραν των επαχθών μέτρων, ακόμα περισσότερο τους οπαδούς και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι το ότι τους έφτυσε κατάμουτρα ο αρχηγός τους και… φέρελπις πρωθυπουργός της χώρας, αναχωρώντας αμέσως μετά για συνεχή ταξίδια σε Ινδία, Μόσχα, Παρίσι και Βρυξέλλες. Διότι αυτά τα ταξίδια, όσο χρήσιμα και να είναι, ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ για όλους τους πολίτες της πατρίδας μας –πλην των ματσωμένων– που έχουν να αντιμετωπίσουν τις φορομπηχτικές ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΟΡΦΩΤΕΣ εξαγγελίες του εν απουσία του (και με αρκετούς υπουργούς του, χώρια οι βουλευτές, να διαφωνούν).

Οι αδιαμόρφωτες φορομπηχτικές εξαγγελίες αφορούν το καθολικό πάγωμα και ενδεχόμενη μείωση των μισθών, καθώς και την περικοπή επιδομάτων στο Δημόσιο, με τον ιδιωτικό τομέα να ακολουθεί ευγνωμόνως ανάλογη μισθολογική πολιτική. Δεύτερο επαχθέστατο μέτρο: η επέκταση της ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, πλην ποτών και τσιγάρων, και στα καύσιμα. Γεγονός που θα συνεπιφέρει αυτομάτως αύξηση των τιμών προϊόντων πρώτης ανάγκης, μια και οι παγίως αισχροκερδούντες μεγαλέμποροι μετακυλίουν τις όποιες επιβαρύνσεις τους στους καταναλωτές. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω και να ξαναλέω ότι η έμμεση φορολογία εξουθενώνει πρωτίστως τα λαϊκά στρώματα. Ακόμα και οι πάμπτωχοι στερούνται τα στοιχειώδη για να πιουν ένα ποτηράκι και να καπνίσουν μερικά τσιγαράκια ώστε να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Το τρίτο επαχθέστατο και μάλιστα βλαπτικό μέτρο –σύμφωνα με τεκμηριωμένες αναλογιστικές μελέτες– είναι η αύξηση των ετών συνταξιοδότησης σε άντρες και γυναίκες, παρά τις δεσμεύσεις και τους υποκριτικούς όρκους περί του αντιθέτου, με τον θρασύτατο Παπακωνσταντίνου να έχει δώσει εντολές στα ασφαλιστικά ταμεία να ξεπουλήσουν –άκουσον, άκουσον!– την ακίνητη περιουσία τους για να πληρώσουν τις συντάξεις!

Καταλήγω: Όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν. Έβαλαν φωτιές και θα υποστούν τις συνέπειες. Ληστεύουν τον κοσμάκη και δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Εκτός από την ψήφο υπάρχει και η εξέγερση. Εξέγερση που δεν θα αργήσει να είναι μαζική. Γιατί η απελπισία αποτελεί πηγή δύναμης. Όσοι υποτίμησαν την πηγάζουσα από την απελπισία δύναμη, το μετάνιωσαν πικρά. Και η δράση στην αντίδραση του κοσμάκη θα έχει ημερομηνία λήξεως, με κακά ξεμπερδέματα για τους κρατούντες.


Σχολιάστε εδώ