Δεν αρκούν οι αλλαγές που έγιναν στο Μεταναστευτικό

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν παράγοντες της Ρηγίλλης, οι οποίοι τονίζουν ότι κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή το κόμμα θα δώσει «σκληρή μάχη» ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο νομοθέτημα που παρουσίασε ο κ. Ραγκούσης. Οι ρυθμίσεις μετά και τις τελευταίες «διορθώσεις» απέχουν κατά πολύ από τις θέσεις της Ν. Δημοκρατίας, αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Αποδίδουν μάλιστα την κίνηση αυτή του κ. Ραγκούση αφενός στην προσπάθεια να δώσει την εντύπωση ότι ικανοποιεί αιτήματα της αντιπολίτευσης και αφετέρου στην αγωνία του να αμβλυνθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις στα σχέδια της κυβέρνησης. Το Μεταναστευτικό και οι νόμοι που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο κ. Σαμαράς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό (ΑΝΤ1), ο τέως υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το προσχέδιο συγχέει τη μεταναστευτική πολιτική με την πολιτική απονομής της ελληνικής ιθαγένειας. Πρόσθεσε δε πως αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι μπορεί μεν να αυξάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τον χρόνο απονομής της ιθαγένειας από 5 σε 7 χρόνια, πλην όμως, ουσιαστικά, και για τη μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών ταυτίζει τον χρόνο υπαγωγής του μετανάστη στο καθεστώς τού επί μακρόν διαμένοντος με τον χρόνο που απαιτείται για την απονομή της ιθαγένειας. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος κατήγγειλε ότι:
Προφανώς το ΠΑΣΟΚ του κ. Γ. Παπανδρέου επιδιώκει, απροκάλυπτα, την αλίευση «εκλογικής πελατείας» εν όψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, και όχι μόνον. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το ότι -αφού απέρριψε, με καταφανώς αυθαίρετη επιχειρηματολογία, τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ- δεν φέρνει καν, παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα (άρθρο 51 παρ. 4), τον εκτελεστικό νόμο για την ψήφο των εκτός Επικράτειας Ελλήνων, αλλά προωθεί τη θεσμοθέτηση εκλογικών δικαιωμάτων μεταναστών, που ούτε οι ίδιοι επιδιώκουν.
Το 70% διαφωνεί
Όχι μόνο η διαβούλευση, που ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει κάνει σημαία προκειμένου να έχει τη συναίνεση του λαού στις επιλογές της κυβέρνησής του, αλλά και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη συντριπτική αντίθεση των πολιτών στη χορήγηση ιθαγένειας αλλά και ψήφου στους μετανάστες, όχι μόνο στους λαθραίους, αλλά και στους νόμιμους.
Παρά ταύτα ο κ. Παπανδρέου επιμένει να προχωρήσει στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ για τη διαφωνία των αντίθετων, σε ποσοστά πάνω από 70% του λαού. Γράφει δηλαδή τον κόσμο στα παλιά του τα παπούτσια.
Το νέο καμπανάκι ήρθε την περασμένη Κυριακή από τη δημοσκόπηση της Public Issue που είχε η «Καθημερινή».
Το 43% μάλλον διαφωνεί στη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες. Το 37% μάλλον συμφωνεί, ενώ το 18% δηλώνει ότι εξαρτάται από την κάθε περίπτωση, ποσοστό που γέρνει προς την πλευρά του ΟΧΙ.
Σ’ όλες πάντως τις προϋποθέσεις-κριτήρια που θέτει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης οι πολίτες ζητούν να είναι πιο αυστηρά.
Ποσοστό 42% λέει ότι πρέπει να ζουν στην Ελλάδα για να πάρουν ιθαγένεια από 6 έως 10 χρόνια, ενώ το 23% εκτιμά ότι πρέπει να ζουν από 11 μέχρι 15 χρόνια, ενώ με το όριο μέχρι 5 χρόνια, που βάζει το νομοσχέδιο, μόλις 16% συμφωνεί.
Το 49% είναι αντίθετο στο να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, ενώ το 46% συμφωνεί. Επίσης, το 51% διαφωνεί να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές και μόνο το 42% συμφωνεί.
Το 70% ζητάει να εργάζονται σήμερα στην Ελλάδα για να πάρουν ιθαγένεια, το 62% να ζουν αρκετά χρόνια, το 56% να έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο ή πανεπιστήμιο, το 50% να έχουν γεννηθεί εδώ και το 43% να μιλάνε καλά τα ελληνικά.
Το 59% δηλώνει ότι η μετανάστευση βλάπτει και μόνο το 19% ότι ωφελεί, το 92% ότι έχει ξεπεράσει (ή έχει φτάσει) το όριο ο αριθμός των μεταναστών και μόλις το 3% λέει ότι δεν έχει φτάσει. Το 88% πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει περιορισμός (όριο) στον αριθμό των μεταναστών. Το 45% ότι η μετανάστευση αυξάνει την ανεργία (το ακούτε, κύριε πρόεδρε της ΓΣΕΕ;).


Σχολιάστε εδώ