Βυζάντιον

Επίσης ομολογώ ότι διόλου δεν μας συμπονώ ως λαό, διόλου δεν δυσφορώ με όλα αυτά που μας βρήκαν. Είναι απολύτως φυσιολογικά. Απλώς οι παραγωγικές γενιές είναι οι τελευταίες στο τραπέζι και πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό. Και θα τον πληρώσουμε, ελπίζω με τον πιο σκληρό τρόπο, μήπως και πάρουμε κάποιο μάθημα για μερικές δεκαετίες. Αλλά, θα μου πείτε, εδώ δεν μας δίδαξαν τίποτα κάτι πόλεμοι με την Τουρκία και οι Μεγάλες Ιδέες, είναι δυνατόν να διδαχθούμε από αυτή την περιπέτεια; Δεν ξέρω. Και πριν από εκατό χρόνια που πτωχεύσαμε μπήκαν οι ξένοι και προσπάθησαν να μας φέρουν σε κάποια στοιχειώδη τροχιά σταθερότητας. Αυτό κράτησε έναν αιώνα. Χρειαζόμαστε τη σφαλιάρα που θα μας συνεφέρει για άλλα εκατό χρόνια; Μπα, για πενήντα θα έλεγα. Μέχρι τότε θα έχει μπει πολύ ξένο αίμα μέσα μας, οι Έλληνες θα είναι διαφορετικοί και πιθανότατα θα φτιάξουν ένα σωστό κράτος, απαλλαγμένο από τα σύνδρομα της οθωμανικής διαχείρισης.

•••

Τώρα τα δραματικά με την οικονομία τα είδατε, τα ακούσατε, τα διαβάσατε. Εγώ απλώς έχω να συμπληρώσω κάτι που δεν ξέρω αν θα το δείτε πουθενά γραμμένο. Μέχρι την τελευταία στιγμή στην κυβέρνηση υπήρχε μια γραμμή (κυρίως από τη Λούκα, που απέφυγε να το πει δημοσίως) που καλούσε τον πρωθυπουργό να τονίσει στους εταίρους της ΕΕ ότι η Ελλάδα υφίσταται αυτήν την πίεση και λόγω των ισορροπιών που οι ίδιοι τηρούν με την κεντρική νομισματική πολιτική. Τι σημαίνει αυτό; Του έλεγαν «να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» και να τους πει ότι η αδυναμία υποτίμησης νομίσματος, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, πλήττει την ευελιξία χειρισμών. Όμως εκτιμήθηκε ότι αυτήν τη στιγμή απαιτείται πολιτική σύμπνοια με την Ευρώπη, αφού η κάλυψη θα μετατραπεί και σε μήνυμα προς τις αγορές. Αλλά τι σας τα λέω; Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πάλι εμείς θα πληρώναμε.

•••

Προσπαθώ να συγκροτήσω τη γραμμή της εφημερίδας για το διαζύγιο που μας συγκλονίζει όλους. Δεν είναι εύκολο. Αν το ζεύγος ήταν άτεκνο, τότε θα μπορούσαμε και εμείς να γράψουμε πως είναι ένα διαζύγιο το οποίο πλήττει το έθνος, καθώς δεν θα άφηναν πίσω τους αυθεντικά ελληνόπουλα σε μια περίοδο όπου η μετανάστευση και η παγκοσμιοποίηση απειλούν τη διαιώνιση των ιδανικών μας. Τώρα που το ζεύγος έχει τρία παιδιά μπορούμε από τη μία να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας για την αναπαραγωγή των συγκεκριμένων τύπων και, τέλος πάντων, να συμπληρώσουμε ότι το διαζύγιο δίνει κακό παράδειγμα στη νεολαία, ειδικά τώρα που οι χριστιανικές οικογένειες πρέπει να μείνουν ενωμένες. Ξεφυλλίζουμε τις έκτακτες περιοδικές εκδόσεις και συζητούμε για την υπόθεση που μας συγκλονίζει. H ψιλικατζού μού λέει πως είναι κρίμα τόσο λαμπερό ζευγάρι να χωρίζει. Προσθέτει πως δεν είναι και σωστό εμείς οι δημοσιογράφοι να βγάζουμε στα μανταλάκια την ιστορία τους. Αηδίες. Προσπάθησα να την πείσω πως δεν υπάρχει τίποτα θλιβερό σε αυτήν την ιστορία. Ξέρεις τι είναι να είσαι κοντά στα 45, πλούσιος και να έχεις τελειώσει με παιδιά και αηδίες; Το τέλειο όνειρο. Η ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή. Η απόλυτη ανανέωση. Τα υπόλοιπα περί σεβασμού στην προσωπική ζωή και στα παιδιά είναι αηδίες. Εσύ τα πέταξες όλα αυτά στα σκυλιά, τρέξε τώρα να τα μαζέψεις. Εσύ έκανες τον εαυτό σου προϊόν, κάτσε να τα λουστείς. Όλα. Και την Τατιάνα που θα αναλύσει το θέμα και τη Διαμαντάκου που θα αναλύσει την Τατιάνα που αναλύει το θέμα και εμένα που αναλύω τη Διαμαντάκου. Και να σου πω την αλήθεια, Ελένη μου, το 10% των χρημάτων σου να είχα, ουδόλως θα με ενοχλούσε η κατινιά πάνω στο κουφάρι της προσωπικής μου ζωής.

•••

Επίσης ξέρω ότι όλο και κάποιος θα μου γράψει ότι αφιερώνω χρόνο στη Μενεγάκη ενώ η χώρα διέρχεται τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Σοβαρά; Όταν το δελτίο του Star και η εκπομπή της Ελένης κάνουν ποσοστά ΥΕΝΕΔ, τότε καταλαβαίνεις ότι ζεις παρέα με έναν χαρούμενο λαό, με μια ανέμελη αγέλη κατσικιών που έχει φάει όλο το χορτάρι και πλέον θρέφεται με σκουπίδια και πλαστικές σακούλες. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Άλλωστε οι λαοί που θεωρούμε πολιτισμένοι και είναι, αποδεδειγμένα, περισσότερο προηγμένοι από μας είναι καθημερινά βουτηγμένοι σε μια χωματερή εικόνων και παραστάσεων, που αντίστοιχή της δεν έχει να επιδείξει ούτε η Ρώμη την εποχή που το Κολοσσαίο έκοβε εισιτήρια. Και αν θέλεις, να το πάρω και κάπως πιο αριστερά, κάπως έτσι περνάς καλύτερα τέτοιες εποχές. Δηλαδή τι νομίζεις ότι θέλει τώρα ο λαός; Το διαζύγιο της Ελένης που θα κάνει νέο δεσμό σε συνδυασμό με ενδεχόμενο γάμο της Καλομοίρας με ποδοσφαιριστή μεγάλης ομάδας. Και από δίπλα το αίσθημα της Ήβης από το X-Factor με κύπριο συμμαθητή της, γιο εξαδέρφου του Θεοφάνους. Δώσε κάτι τέτοιο ως κυβέρνηση και έτσι διαχειρίζεσαι την κρίση. Όχι με ερασιτεχνισμούς σαν αυτούς του Γερουλάνου.

•••

Α, τώρα που είπα Γερουλάνος και μια και βρισκόμαστε στον τρυφερό χώρο του θεάματος, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή του αυθεντικού παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ σε μία χαριτωμενιά που πάει να κάνει ο πρίγκιπας Παύλος στην ΕΡΤ. Έχει αποφασίσει να κλείσει την ΕΡΤ 3. Μέχρι το καλοκαίρι θέλουν να την κλείσουν. Η βόρεια Ελλάδα θα γίνει μία απλή γενική διεύθυνση στο οργανόγραμμα της ΕΡΤ και η αυτονομία πάει περίπατο. Μη με διαψεύσετε, η πληροφορία μου είναι επιβεβαιωμένη. Αυτό που θέλω να πω στο απλό, παλιό και κλασικό ΠΑΣΟΚ είναι ότι στο περιβάλλον του Βενιζέλου κάνουν πάρτι με την προοπτική αυτή. Και φυσικά θα αρχίσει η σπέκουλα σε συνδυασμό με την κατάργηση του εκτρωματικού υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

•••

Σήμερα, που λέτε, έχω όρεξη για τα γνωστά κουτσομπολιά που δίνουν αυτό το αλατοπίπερο στο κυριακάτικο ανάγνωσμα, ενώ ο συντάκτης δεν χρειάζεται να σκέφτεται ιδιαίτερες εξυπνάδες, απλώς μεταφέρει με το προσωπικό του ύφος αυτά που του έχουν εκμυστηρευθεί. Δεν ξέρω αν αυτήν τη στιγμή είναι ανοιχτή η εθνική οδός από τους αγρότες. Μπορεί, ας πούμε, να έχει ξεσπάσει εμφύλιος μεταξύ Τυρνάβου και Προμαχώνα και σερραίοι αγρότες να επιτίθενται με τρακτέρ και μπουγάτσες. Αυτό που πληροφορούμαι είναι ότι κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής οι βούλγαροι ευρωβουλευτές έδωσαν ρεσιτάλ, ενώ ο δικός μας, ο Σπύρος Δανέλης, ήταν κάπου αλλού και ως ψυχή και ως σώμα. Να σας πω την αλήθεια, και εγώ κάτι τέτοιο θα έκανα. Τι μπορείς να σηκωθείς και να πεις;

•••

Και συνεχίζω με ύφος ρεπόρτερ που μεταδίδει για το διαζύγιο που συγκλονίζει τη show biz. Ποιο είναι το καινούργιο πρόσωπο που λατρεύουν να μισούν στη Ρηγίλλης; Ποια είναι η καινούργια παρουσία που έχει αναστατώσει τους πάντες στο νεοκλασικό του αθηναϊκού κέντρου; Λέγεται Γρηγόρης Τσιμογιάννης, προέρχεται από την εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας Politics και η παρουσία του αναστατώνει αρνητικά τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, καθώς αποτελεί πηγή συμβουλών προς τον πρόεδρο. Καλά δεν το πάω; Έχω και άλλο.

•••

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Ντόρα περιοδεύει στην Κρήτη. Για ποιο λόγο; Δεν γνωρίζω. Πιθανότατα περιμένει το τέλος της χώρας, εν ανάγκη και το τέλος του κόσμου. Στο περιβάλλον της ελπίζουν μήπως τους κάτσει καμιά κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τα λοιπά περί κόμματος ξεχάστε τα καλέ! Ένας άνθρωπος που βρίσκεται κοντά της μου είπε ότι κάποιες βολιδοσκοπήσεις προς επιχειρηματίες είχαν αρνητική κατάληξη. Αναστεναγμός ανακούφισης. Και ένα μικρό ρέψιμο.


Σχολιάστε εδώ