από το Περιστύλιο…

Και καλά, στη μία περίπτωση η παρέμβαση του προέδρου αφορούσε τη βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, που το κόμμα της δήλωνε «παρών». Αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης;
νΆλλοι εγέρθησαν και άλλος βρέθηκε ξαφνικά στο… πάτωμα όταν έσπασε το κάθισμά του στην ολομέλεια της Βουλής. Ήταν μια άτυχη στιγμή για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Λιάνη…
νΟι βουλευτές του ΚΚΕ όμως, πέραν των Γ. Μαρίνου και Σ. Καλαντίδου, που απουσίαζαν από την ψηφοφορία, βρέθηκαν από το πρωί στις θέσεις τους περιμένοντας την έναρξη της ψηφοφορίας. Κάτι που δεν μιμήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
νΣτα ορεινά έδρανα βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως συνηθίζει από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη. Φυσικά και δεν κάθισαν δίπλα…
νΕντύπωση προξένησε η απουσία του βουλευτή Θανάση Παφίλη από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens. Τι είχε συμβεί; Απλώς και μόνο είχε εσφαλμένη εντύπωση περί της ώρας έναρξης της συνεδρίασης. Για την ακρίβεια, από παρανόηση είχε σημειώσει τις 4.00 αντί για τις 2.00 το μεσημέρι, και έφτασε στην αίθουσα αμέσως μετά τη συνεδρίαση. Ως εδώ καλά, και ανθρώπινο το λάθος. Το ασυνήθιστο ήταν ότι ο κ. Παφίλης δικαιολόγησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Βαλυράκη την… ώρα ΚΚΕ…
ν«Γνωρίζουμε ότι χρήματα υπήρχαν και μάλιστα πολλά. Απλώς το πού πήγαν ήταν το μεγάλο ερώτημα, πού πήγαν τα εκατό δισ.», αναρωτιόταν ο πρωθυπουργός στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Κάπου εκεί του φάνηκε ότι άκουσε γέλια από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.
«Γελάτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;», είπε. «Εκατό δισ. ευρώ υπεράνω ήλθαμε στο χρέος του κράτους σήμερα και πηγαίνουμε με αναξιοπιστία στο εξωτερικό όταν ζητάμε δάνεια. Εσείς δεν ντρέπεστε γι’ αυτή την πολιτική σας; Εσείς δεν έχετε καμία αίσθηση να απολογηθείτε και γελάτε γι’ αυτό το θέμα;».
«Ποιος γέλασε;», διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος.
«Εσείς γελάσατε», απάντησε ο Γ. Παπανδρέου.
«Κανείς δεν γέλασε. Μας υβρίζετε…», πέρασε στην… επίθεση ο βουλευτής.
νΠολύ παίζουν στον ΛΑΟΣ το σενάριο της συνεννόησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, και σε πρώτη ευκαιρία το βγάζουν στη φόρα. Με αφορμή την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την υπαγωγή της ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τη ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δανείστηκε από «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» και παράλλαξε τον στίχο στο «γαρ πολύ της όσμωσης γεννά μπέρδεμα». Το τόνισε, λέει, αυτό διότι η ώσμωση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ έχει φέρει μεγάλο μπέρδεμα και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Οι του ΠΑΣΟΚ βάλλουν κατά ενός νόμου που ψήφισε η ΝΔ το 2008, τον οποίο, όμως, αποδέχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι δε βουλευτές της ΝΔ ψηφίζουν κατ’ επανάληψη νομοσχέδια τα οποία φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έχετε μπερδευτεί μεταξύ σας!», κατέληξε. «Κοιτάξτε τα του οίκου σας! Τέλος πάντων, να ξεμπερδευτείτε!».
νΟ ίδιος βουλευτής άφησε… σύξυλους τους βουλευτές στην ολομέλεια της Βουλής, σχολιάζοντας την απάντηση που έδωσε σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με τους διορισμούς πολύτεκνων εκπαιδευτικών η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Άρες, μάρες, κουκουνάρες! Αυτό κατάλαβα από την απάντηση, ενώ περίμενα μία σαφέστατη απάντηση σε ένα σαφέστατο ερώτημα»!
Η υφυπουργός ζήτησε να ανακαλέσει ενώ ο προεδρεύων Ευάγγελος Αργύρης βάλθηκε να τον νουθετήσει: «Γιατί χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις;».
«Κύριε πρόεδρε, δεν συνάδει με το πνεύμα της Βουλής το “άρες, μάρες, κουκουνάρες”. Με συγχωρείτε πάρα πολύ!», διαμαρτυρήθηκε εκ νέου η κ. Χριστοφιλοπούλου.
«Θα ήθελα να ανακαλέσετε την αρχική σας τοποθέτηση. Είστε καθηγητής, έχετε πλουσιότερο λεξιλόγιο από το “άρες, μάρες, κουκουνάρες”».
Ο κ. Ροντούλης προτίμησε να συγχαρεί την υφυπουργό για την παρουσία της στην αίθουσα, γιατί ήξερε, λέει, ότι υπήρχε και ιδιάζων λόγος να είναι απούσα… Άσχετο βέβαια, πάντως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ δεν ανακάλεσε…
νΤέσσερις μήνες μετά, η κυβέρνηση ανέστειλε τη ρύθμιση Σουφλιά για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων με την καταβολή εφάπαξ προστίμου, χωρίς να φέρει νέα πρόταση για το πώς θα ρυθμιστεί το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε. Οι εισηγητής μάλιστα της ΝΔ Ν. Αυγενάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος απέδωσαν στην κυβέρνηση ρεβανσιστική πολιτική, που δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε το σημαντικό οικονομικό όφελος που θα είχε η χώρα αυτή την κρίσιμη περίοδο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, η τακτοποίηση θα απέφερε πάνω από τρία δισ. ευρώ στη διετία στα κρατικά ταμεία…
νΜε ευκολία η κυβέρνηση εξέδωσε τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψηφίστηκαν μέσα στον μήνα από τη Βουλή. Με αυτές αναστέλλονται πλειστηριασμοί από πιστωτικά ιδρύματα, αναστέλλεται η εφαρμογή διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση και υπάγεται η ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες η κύρωση δύο ακόμα Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων – κατάργηση της απόσυρσης και για τις κοινωνικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή. Βέβαια, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Σύνταγμα, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εκδίδονται εάν συντρέχουν έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.
Και, όπως σχολίαζε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, «εάν για τέτοιες ρυθμίσεις έχουμε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έκτοτε, εγώ αναμένω ποια άλλη είναι η επείγουσα περίπτωση ήσσονος σημασίας για την οποία δεν θα μπορείτε να σπεύδετε να εκδίδετε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
Για κακή πρακτική μίλησε και ο βουλευτής τους ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης:
«Μπορεί να μας εξηγήσει η κυβέρνηση στις 13 Οκτωβρίου ποια ήταν η έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για να νομοθετήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία ερχόμαστε να κυρώσουμε εδώ; Διότι εδώ, όπως αντιλαμβάνεστε, εγκυμονεί ένας κίνδυνος, ο οποίος θίγει το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, που είναι ότι το κοινοβούλιο νομοθετεί. Δεν νομοθετεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν νομοθετεί το Υπουργικό Συμβούλιο.
Κι αν έμενε, με συγχωρείτε πολύ, και είκοσι και τριάντα και σαράντα μέρες η ΕΥΠ σε μια διαφορετική εποπτεία, τι θα γινόταν; Θα κατέρρεε το σύστημα ασφαλείας της χώρας;».
Έλα ντε…


Σχολιάστε εδώ