Ανοικτή ρήξη του προέδρου της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό!

Μόνος ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε την «όλη ΠΑΣΚΕ», είτε γιατί συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο είτε για ν’ αποφευχθούν τοποθετήσεις στελεχών της παράταξης που θα παρεξέκλιναν της κεντρικής γραμμής από τα αριστερά ή από τα δεξιά. Ο κ. Παναγόπουλος στην τοποθέτησή του, εκτός από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, στο στόχαστρο έβαλε και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου (επίσης χωρίς να τον κατονομάσει) όταν αναφερόμενος στον διάλογο για το Φορολογικό είπε ότι διεξάγεται με «λόμπι συμφερόντων», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα πως «ούτε η κυβέρνηση ούτε άλλος φορέας διαθέτει αυτήν τη στιγμή αξιόπιστα στοιχεία για τα φορολογικά ζητήματα».
Με το διάγγελμα Παπανδρέου, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, χάθηκε μια μάχη που την κέρδισαν οι αγορές, οι κερδοσκόποι και οι πολιτικοί «με στατικό, συντηρητικό τρόπο σκέψης» και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Τώρα παίρνουν αίμα, αύριο σάρκα και κόκαλα».
Τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις, προεξόφλησε ο κ. Παναγόπουλος και είναι πια ενδιαφέρον πώς η απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων θα διαμορφώσει τις σχέσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ με το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι στην κρίση που ξέσπασε στη ΓΣΕΕ το 1985 και οδήγησε στη διάσπαση της ΠΑΣΚΕ, ο νυν πρόεδρος μαζί με τον γραμματέα Οικονομικών Φίλ. Θωμά και τον γραμματέα Τύπου Στ. Ανέστη είχαν εξεγερθεί από τους πρώτους ενάντια στα μέτρα λιτότητας που ο Κ. Σημίτης ως υπουργός Συντονισμού είχε λάβει για να δούμε «φως στο τούνελ», το οποίο σήμερα καταρρέει, αφού μεσολάβησε το ’90-’93 με τον Κ. Μητσοτάκη. Και τα τρία ηγετικά σήμερα στελέχη της ΠΑΣΚΕ είχαν συμβάλει στη δημιουργία της ΣΣΕΚ και είχαν δραστηριοποιηθεί κατά του πρώτου κύματος λιτότητας.
Ως προς τη στάση του ΠΑΜΕ, πιο επιθετικός ο Χρ. Κατσώτης, πιο αμήχανος ο Θ. Κούτρας, απέρριψαν προτάσεις που υποβλήθηκαν τόσο από τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ Γ. Τσαλικάκη και Φίλ. Ταυρή όσο και από τους εκπροσώπους της Αυτόνομης Παρέμβασης Γ. Γαβρίλη και Αλ. Καλύβη για διοργάνωση κοινού, αγωνιστικού συλλαλητηρίου στο πλαίσιο γενικής (με την ΑΔΕΔΥ) απεργίας την Τετάρτη. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στηρίζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα μέτρα και αποτελεί εμπόδιο για την απόκρουσή τους…
Στην απόφαση της ΓΣΕΕ για κήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου με συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και κεντρικό σύνθημα: «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές», επισημαίνεται ότι:
«Τα εξαγγελθέντα μέτρα αποτελούν υιοθέτηση των επιθυμιών και των απαιτήσεων των ”αγορών” και των μονεταριστών, καθώς οδηγούν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε βαθιά ”κατάψυξη” η πραγματική οικονομία και σε περαιτέρω έκρηξη των απολύσεων και της ανεργίας».


Σχολιάστε εδώ