Αναζητείται στη ΝΔ ο συντονισμός

Έτσι η Ρηγίλλης αδυνατεί να βγει μπροστά, να διαμορφώσει πολιτική ατζέντα. Ακόμη χειρότερα: Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις, να τις σχολιάσει άμεσα.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να χωλαίνει ο προγραμματισμός και η δημιουργία νέων μορφών πολιτικού προβληματισμού, προώθησης ιδεών και διαμόρφωσης πολιτικού λόγου.

Το όλο θέμα δεν είναι μόνο ζήτημα συντονισμού, αφού είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο άλλα να λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος βουλευτής, αλλά και θέμα άρθρωσης ενιαίου πολιτικού λόγου.

Στο πεδίο του συντονισμού, τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε ανθρώπινη φαντασία. Στελέχη υπάρχουν, αλλά μάλλον έχουν τοποθετηθεί σε… λάθος πόστα ή δεν αρκεί η φιλοτιμία. Είναι φανερό το ουσιαστικό πρόβλημα επικοινωνίας που υπάρχει.

Επικοινωνίας προς τα μέσα, των στελεχών μεταξύ τους, και επικοινωνίας προς τα έξω και κυρίως με τον πολιτικό και τον δημοσιογραφικό χώρο.

Με απλά λόγια, κάπου στη Νέα Δημοκρατία τα στελέχη της που είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη τομέων και επικοινωνίας είναι… χαμένα, ασχολούνται ενδεχομένως με… αναλύσεις, με συνέπεια να μην υπάρχει η ξεκάθαρη και μαχητική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα καίρια καθημερινά θέματα που δημιουργούνται. Προφανώς δεν υπάρχει πρόγραμμα ή εάν υπάρχει, δεν φαίνεται να πολυδιαφοροποιείται από την κυνική καθημερινή κυβερνητική πραγματικότητα.

Υπάρχει βέβαια ο ανασταλτικός παράγοντας του πρότερου βίου, αλλά και η δυσκολία να αρνηθεί τη στήριξη των επώδυνων μέτρων για την έξοδο από την κρίση.

Αυτό αποτελεί ένα πολιτικό ελαφρυντικό για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν μπορεί να είναι και το άλλοθί της.

Ο Γιώργος Μουρούτης, ο Νίκος Τσιούτσιας και ο Γρηγόρης Τσιμογιάννης, που έχουν τον τομέα της επικοινωνίας, χρειάζονται συντονισμό και άμεση επαφή με τον χώρο των ΜΜΕ.

Ο πολυμήχανος Πάνος Παναγιωτόπουλος είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε περισσότερα να προσφέρει αν έβγαζε προς τα έξω την αντιπολιτευτική πολιτική του κόμματος πάνω σε έναν συγκεκριμένο «καμβά». Δεν αρκεί ο σχολιασμός των κυβερνητικών επιλογών, χρειάζεται και η εναλλακτική πρόταση. Στον τομέα π.χ. της αυτοδιοίκησης κι ενώ βαδίζουμε προς τις εκλογές του Νοέμβρη, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αρθρώσει ακόμη σαφή πολιτικό λόγο. Κάθε μέρα και περισσότερο διαπιστώνεται από την πράξη ότι σε ορισμένους κρίσιμους τομείς οι επιλογές προσώπων που έγιναν δεν δικαιώθηκαν από τους επιλεγέντες, όχι μόνο από τις πρωτοβουλίες τους, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν καταφέρει να ενώσουν μέσα στο ίδιο το κόμμα. Ίσως αν είχαν αξιοποιηθεί άλλα πρόσωπα, έστω κι αν είχαν στηρίξει στην εκλογή προέδρου την Ντόρα, θα ήταν καλύτερη η κατάσταση στους συγκεκριμένους τομείς.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι αν δεν λειτουργήσουν σωστά οι άνθρωποι του προέδρου, τότε κινδυνεύει ο Σαμαράς να πάθει ό,τι έπαθε ο Καραμανλής από το γραφείο του… Το ίδιο ισχύει και για τους μηχανισμούς της Ρηγίλλης. Τα μηνύματα αυτά έχουν φθάσει στον πρόεδρο της ΝΔ. Απομένει να δώσει ο ίδιος τις εντολές που πρέπει, βάζοντας χρονοδιάγραμμα για αλλαγές νοοτροπίας, αλλά και για πρωτοβουλίες και ανοιχτές πόρτες.


Σχολιάστε εδώ