Αναβάθμισε το «ψευδοκράτος» και στήριξε τον Ταλάτ
Κατά τρόπο απαράδεκτο, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επισκέφθηκε τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο «Προεδρικό Μέγαρο» των κατεχομένων αντί στην οικία του τουρκοκύπριου ηγέτη, προχωρώντας έτσι στο ροκάνισμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσθέτοντας ακόμη ένα βήμα αναγνώρισης του «ψευδοκράτους», αφού ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με ενέργειά του καταστρατήγησε τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προνοούν ότι η ανακήρυξη του «ψευδοκράτους» είναι άκυρη και ότι κανένα κράτος μέλος της Διεθνούς Κοινότητας δεν πρέπει να προχωρήσει στην αναγνώρισή του.
Μποϊκοτάζ
διαμαρτυρίας
Η αντίδραση των ελληνοκυπριακών κομμάτων ήταν άμεση, ενώ η κοινή γνώμη ήταν οργισμένη. Τα κόμματα του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων αρνήθηκαν να παραστούν στη δεξίωση που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας προς τιμήν του κ. Μπαν Κι Μουν. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, παρότι θεωρούσαν ως ατόπημα την ενέργεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καλύφθηκαν πίσω από μια δήλωση του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος, έπειτα από διάβημα διαμαρτυρίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, προέβη σε μια δήλωση η οποία τόνιζε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Η δήλωση αυτή δεν ικανοποίησε το κομματικό σύστημα της Κύπρου παρά μόνο τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Η αξιοπιστία του Γ.Γ. του ΟΗΕ ούτως ή άλλως επλήγη. Ο κ. Ντάουνερ, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυρίστηκε στο παρασκήνιο ότι οι Τούρκοι τούς έστησαν… ενέδρα (!) και τους μετέφεραν στο λεγόμενο «Προεδρικό Μέγαρο» αντί στην οικία Ταλάτ.
Ο εγκέφαλος
ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι είναι πυρ και μανία με τον κ. Ντάουνερ, τον οποίο θεωρούν ως τον εγκέφαλο της όλης παρασπονδίας, ενώ ιδιαίτερα οξύς με τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο οποίος πρώτος είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενώ ζήτησε ταυτοχρόνως επανόρθωση, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του κ. Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο είχε στόχο να βοηθήσει τον κ. Ταλάτ εν όψει «εκλογών» στα κατεχόμενα, καθώς και ότι η ενέργειά του αποτελεί βήμα αναγνώρισης του «ψευδοκράτους».
Αξιοπιστία
Η αξιοπιστία του Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα στα μάτια της κοινής γνώμης. Στην κοινή διάσκεψη Τύπου που δόθηκε από τους Μπαν Κι Μουν, Χριστόφια και Ταλάτ, ο Γ.Γ. του
ΟΗΕ μιλώντας εκ μέρους των δύο ηγετών έκανε μια γενικόλογη, άοσμη και άγευστη τοποθέτηση. Δεν μίλησε καν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αφήνοντας έτσι όλες τις μορφές της λύσης ανοικτές.
Η πρόοδος
Πριν από την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο είχε γίνει επικοινωνιακό κόλπο, στη βάση του ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στο Κυπριακό. Από το Προεδρικό μάλιστα διέρρεε ότι ο κ. Ταλάτ προσέγγιζε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για εκ περιτροπής Προεδρία, μια θέση η οποία στην ουσία είναι τουρκική και δεν εγκρίνεται ούτε από το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και ταυτοχρόνως απορρίπτεται, με βάση δημοσκοπήσεις, από το 77% των Ελλήνων της Κύπρου. Λίγες, όμως, μέρες αργότερα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι οι συγκλίσεις και η πρόοδος οφείλονται στο γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει πλησιάσει τις τουρκικές θέσεις. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου Στέφανο Στεφάνου να υποστηρίζει ότι με τις τοποθετήσεις του αυτές ο κ. Ταλάτ ψεύδεται.
Το εφικτό
Από τη Νέα Υόρκη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επισήμανε την περασμένη Πέμπτη ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή αλλά υπάρχουν εμπόδια. Στην Κύπρο υπάρχει η εκτίμηση πως η επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν ένα φιάσκο, μια στημένη παράσταση με σκοπό να στηριχθεί ο κ. Ταλάτ εν όψει εκλογών και να αναβαθμιστεί το «ψευδοκράτος», προδιαγράφοντας έτσι τις προθέσεις των
Ηνωμένων Εθνών, πίσω από τα οποία κουμάντο κάνουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί.
Kαι στις Βρυξέλες
Τουρκία και Ταλάτ κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ, αφού αμέσως μετά την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετέβη στις Βρυξέλλες όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μπούζεκ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ταλάτ υποστήριξε την ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού το συντομότερο εντός του 2010, την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και την αμεσότερη εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο, Η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν εξίσου διπλωματική, αφού, όπως τόνισε, τώρα όλοι πρέπει να επικεντρωθούν στη λύση για να μπορέσουν και οι Τουρκοκύπριοι να ενταχθούν στην ΕΕ.