Έχουν 6 μήνες στο… περίμενε τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία!

Από τις 27 Αυγούστου του περασμένου χρόνου περιμένουν να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι μπορούν να διοριστούν σε συγκεκριμένες θέσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί με αναπηρία άνω του 67%, αλλά ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια διορισμού, όταν δεν έχουν καταρτιστεί ούτε οι πίνακες κατάταξης με βάση τα κριτήρια αυτά!
Ο νόμος μπορεί να ψηφίστηκε και να δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 156/Α/4-9-2009 αλλά η πρόσκληση των ενδιαφερόμενων για να καταθέσουν αιτήσεις έγινε τρεις μήνες αργότερα, στις 11-12-2009.
Οι ενδιαφερόμενοι, που δεν είναι πάνω από 250, όντως κατέθεσαν τις αιτήσεις, αλλά ακόμα ούτε… φωνή ούτε ακρόαση!
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τα εξής:
= Ο συγκεκριμένος νόμος έχει ήδη εφαρμοστεί σε όλες τις υπόλοιπες διατάξεις του πλην μιας, της παραγρ. 4 που αφορά τα άτομα με αναπηρία.
=Ο νόμος αναφέρει σαφώς ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία 67% και άνω και 12μηνη προϋπηρεσία διορίζονται από την έναρξη του σχολικού έτους 2009 – 2010 και εφεξής. Το σχολικό έτος 2009 – 2010 είναι ήδη σε εξέλιξη και οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί ακόμη εκτός διορισμού.
Μετά τόσα χρόνια οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία 67% και άνω περίμεναν κάποια λύση σ’ αυτή τους την ταλαιπωρία. Τώρα που επιτέλους είδαν να ψηφίζεται ο συγκεκριμένος νόμος βρίσκονται πάλι σε αγωνία και σε αναμονή της εφαρμογής του.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα διότι:
=Υπάρχουν ανάπηροι εκπαιδευτικοί που ενώ χρόνια εργάζονταν ως αναπληρωτές λόγω διαφόρων ρυθμίσεων που αφορούν το σχολικό έτος 2009 – 2010, έχουν περιπέσει στην ωρομισθία αντιμετωπίζοντας πρόβλημα βιοπορισμού.
=Υπάρχουν και άλλοι που είτε δεν εργάζονται καθόλου λόγω του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, είτε εργάζονται ως αναπληρωτές-ωρομίσθιοι ακόμη και μακριά από τον τόπο διαμονής τους ή αναγκάζονται να πηγαίνουν σε 3 ή και 4 πολλές φορές σχολεία προκειμένου να επιβιώσουν και να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια προϋπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής τους (διαμονή, μετακινήσεις, εργασία σε χώρους όπου δεν πληρούν καν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για εργασία ατόμων με κινητική αναπηρία κ.ά.) και των προβλημάτων υγείας τους λόγω της φύσης της αναπηρίας τους.
=Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα το αντιμετωπίζουν κάποιοι εκπαιδευτικοί με αναπηρία που για να αποκτήσουν δικαίωμα ένταξης στις διατάξεις του νόμου για τον διορισμό διέκοψαν τη λήψη της αναπηρικής τους σύνταξης (όπως ρητά αναφέρει η εγκύκλιος) μην έχοντας πλέον άλλους πόρους επιβίωσης.
Δεν μας δίνεται, τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση, ούτε καν μια επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης ούτε ένα χρονοδιάγραμμα των κινήσεων από μέρους του υπουργείου, έτσι ώστε να δούμε και τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Η εφαρμογή του νόμου στην παρούσα φάση και μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών μας αποτελεί καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και τίποτε άλλο.


Σχολιάστε εδώ