XΡΗΜΑτιστήριο

Άρχισαν τα όργανα στην εγχώρια αγορά ενέργειας… με μια «γκρίζα» υπόθεση πίσω από τις «λαμπερές» ανακοινώσεις! Σε διεθνή διαιτησία αναμένεται μα οδηγηθεί το ζήτημα της κατανομής του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Endesa Ελλάς, εταιρείας που είχαν συστήσει η ισπανική Endesa και ο όμιλος Μυτιληναίου, καθώς μετά την απόκτηση του ελέγχου της αλλοδαπής πρώτης από την ιταλική Enel, που συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου, ο εγχώριος δεύτερος φέρεται να ζήτησε την απόκτηση της συμμετοχής της σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αξίας της στην αγορά. Και όλα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν και κατά πόσον η προτιμησιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στην Αλουμίνιον της Ελλάδος συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

>Ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς παρά τις μεικτές τάσεις των αμερικανικών δεικτών, στον απόηχο των δηλώσεων του Ομπάμα για τον διαχωρισμό επενδυτικών – εμπορικών τραπεζών, τις απώλειες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών, εν μέσω των εικασιών που ήθελαν την Κίνα να ανακοινώνει μέτρα για τον περιορισμό της ανάπτυξης της οικονομίας της, η υπερκάλυψη της κοινοπρακτικής μας έκδοσης που έδωσε το έναυσμα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.090,94 με κέρδη 2,81% και τζίρο στα 238 εκατ. Από τις επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές εντυπωσιακά κέρδη για MIG, Αγροτική, Πειραιώς, αξιοσημείωτα για Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Τράπεζα Κύπρου, MPB, σημαντικά για Εθνική, Eurobank, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και θετικό πρόσιμο για Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ. Την επομένη η άνοδος των δεικτών στην αμερικάνικη αγορά, με φόντο την επικείμενη απόφαση της FED να κρατήσει στο τιμόνι της τον Μπεν Μπερνάνκι, η πτωτική πορεία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Ericsson, Philips Electronics, Fiat και η νέα εκδήλωση πρόθεσης δανεισμού από την ελληνική Πολιτεία, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.052,77 μονάδες με απώλειες 1,83%. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 183,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 106 έγιναν σε τέσσερις τράπεζες. Ο Δείκτης της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,31%, της Μεσαίας 0,63% και της Μικρής FTSE-80 1,06%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η πτώση της Wall, λόγω των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων της US Steel, τα θετικά πρόσημα των κυριότερων δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω των ανώτερων των εκτιμήσεων οικονομικών μεγεθών που ανακοίνωσαν οι Siemens-Novartis, η αντικρουόμενη ειδησεογραφία στο τρίγωνο Αθήνα – Πεκίνο – Goldman Sachs και τα νέα ιστορικά υψηλά για το spread, καταβαράθρωσαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.972,93 μονάδες με απώλειες 3,89% Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη ο τραπεζικός κλάδος, με πτώση 7,89% για την Alpha, 6,87% για την Πειραιώς, 5,64% για την ΕΤΕ και 5,35% για την Eurobank. Την επομένη τα κέρδη στην αμερικάνικη αγορά, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed για διατήρηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στα ιστορικά χαμηλά, οι απώλειες των κυριότερων δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι Κίνα και ΗΠΑ θα αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, το κόστος των αγροτικών μπλόκων στην εγχώρια οικονομία, το δημοσίευμα της «Le Monde» για κοινοτική βοήθεια προς την Ελλάδα και η αποκλιμάκωση στα spread οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών σε συνεχείς εναλλαγές προσήμου για να «κάτσει» τελικά πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.
> Μήπως να «ρίξουμε τα χαρτιά»; Ίσως να αποκτήσουμε μαντικές ικανότητες; Πιθανόν να… μυρίσουμε τα νύχια μας; Σε αγορά ιδίων μετοχών άνω του ορίου του 25% του μέσου ημερήσιου όγκου ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ (σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση) να προβεί η Μοτοδυναμική.
>Περί των «περίεργων», «ύποπτων» και «κομψών» παρεμβάσεων στη σύσταση του νέου φορέα που θα αναλάβει τη διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής πετρελαίου στη χώρα μας, ο λόγος! Κύριοι των «ημικρατικών» ΕΛΠΕ, το θέμα δεν είναι να λήξει σύντομα και βιαστικά η εν λόγω διαδικασία, όπως συνέβη με το αλαλούμ που επικράτησε μεταξύ ΔΕΣΦΑ, ΡΑΕ και τρίτων, αλλά να υλοποιηθεί ορθά και οργανωμένα, με θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα κινείται προς όφελος του δημόσιου και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.
> Βαριές οι κατηγορίες του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής, για συμπαιγνία της προηγούμενης κυβέρνησης, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Deutsche Telekom σε βάρος του Ταμείου Αυτασφάλειας της ΕΤΕ, από τη μη κατάθεση δημόσιας προσφοράς της τελευταίας στην εξαγορά του ΟΤΕ, που οδήγησε σε απώλεια εσόδων άνω του 1 εκατ.
> Με «απούσα» την κυβέρνηση και «απόντα» τον Λαμπράκη… άνοιξε το κουτί της… Πανδώρας! Την ίδια ημέρα που το «καταδρομικό» του κ. Μπόμπολα έβαλε κατά ριπάς εναντίον του κ. Κόκκαλη, με την «αποκάλυψη» ότι η Intralot έθεσε, ως αντισυμβαλλόμενη του ΟΠΑΠ, τη θυγατρική της στην Κύπρο Intralot International Limited, με αποτέλεσμα τον εξοργιστικό εκμηδενισμό της φορολογητέας ύλης, «όλως τυχαίως» ο Οργανισµός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου ανακοίνωνε ότι καταβλήθηκαν στο Δημόσιο εφάπαξ πρόσθετοι φόροι ύψους 24.503.459,05 ευρώ.
> «Χωμένες» παντού οι τράπεζες! Στο ενδεχόμενο μείωσης των τιμών των διοδίων φαίνεται πως αντιδρούν λιγότερο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι παραχωρησιούχοι και περισσότερο τα έμμεσα εμπλεκόμενα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των έργων και «εκβιάζουν» με αποχώρηση.
> Επεισόδιο τέταρτο! Δεν φθάνει που για να πάρει πίσω τα κεφάλαια από τη ζημιά του «χρηματιστηριακού της αέρα» ύψους 28.000.000 δρχ. κατέγραφε παρανόμως τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μέσα από αστυνομικό τμήμα, η «αθεόφοβη» έβαλε τις απομαγνητοφωνήσεις τους μέσα σε δικογραφίες. Ο λόγος για την αξιωματικό με τις μεγάλες πλάτες, που κατά πολλούς φθάνουν μέχρι τις «ράχες» της ιεραρχίας της ΕΛΑΣ.
>Λειτουργούν μέσω μιας μικρής αντιπροσωπείας! Νέο «γύρο φυγής» των ελάχιστων πολυεθνικών που παράγουν στη χώρα μας ή διατηρούν εμπορική δραστηριότητα η οποία ασκείται από την εν Ελλάδι θυγατρική τους, σηματοδοτεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.
> Κύριε Παπακωνσταντίνου, πριν περικόψετε τους μισθούς και τα επιδόματα των εφοριακών, αυτών δηλαδή που φέρνουν έσοδα στο ελληνικό κράτος, μήπως μπορείτε να μας πείτε γιατί δεν έχετε ακόμη προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής και διαδικτυακής υποδομής των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών; Εκτός και αν η απαξίωση του κλάδου τους έχει να κάνει με τη «μανία» σας προκειμένου να εκχωρήσετε μέρος των εργασιών τους σε ιδιώτες!
> Eurobank, HSBC Παντελάκης, κ.λπ.! Σαν πολλές δεν είναι οι ιδιωτικές πλατφόρμες που παρέχουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πραγματοποιούν συναλλαγές ανά τον κόσμο οποιαδήποτε στιγμή και από όπου θέλουν; Υπάρχει το ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο; Ποιος ελέγχει τη λειτουργία τους;
>«Φανερώθηκαν, αποκαλύφθηκαν, ξεμπροστιάστηκαν»! Να πουλήσουν το ευρώ έναντι του δολαρίου… φαίνεται να προτείνουν οι διεθνείς οίκοι στους μεγαλοπελάτες τους, πιστεύοντας ότι θα αποδυναμωθεί κι άλλο, καθώς το premium που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τη μέρα εισαγωγής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
> Ας βάλουν και λίγο το χέρι στην τσέπη! Μπορεί τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες τράπεζες, να πρέπει να επανατιμολογηθούν σε υψηλότερο κόστος, λόγω του πιστωτικού τους κίνδυνου και του αντίστοιχου της χώρας, ωστόσο κέρδη υπάρχουν, γι’ αυτό και δεν είναι απαραίτητο να μετακυλίσουν αυτούσιο το πρόβλημα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
> Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει master στην επικοινωνία είναι γνωστό, όμως η συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής μέσω των ΜΜΕ τείνει να εξελιχθεί σε… φασισμό! Για ποια εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία κάνουν λόγο τα «γιουσουφάκια της παραπληροφόρησης», σε ποια δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος εγχώριου δανεισμού αναφέρονται; Η υπερκάλυψη του κοινοπρακτικού δανείου δεν πρόκειται για μια κίνηση στήριξης προς την κυβέρνηση, απλώς οι δανειστές της βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπίσουν με τοκογλυφικό τόκο, που ανά έτος για την επόμενη πενταετία μεταφράζεται σε 496 εκατ. ευρώ. Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι το ΥΠΟΙΟ φαίνεται να αποδέχεται το επιτόκιο της έκδοσης (6,1%) ως φυσιολογικό, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να αντιμετωπίζεται πλέον ως βάση πάνω από την οποία θα κινηθούν και οι επόμενες ιδιωτικές τοποθετήσεις…
> Αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου… θα πέσει να σε πλακώσει! Την ενίσχυση των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες συστήνουν οι εκπρόσωποί τους, ως ένα σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
> Νέα φάμπρικα παραμάγαζων στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης που από κοινωνικό αγαθό έχει γίνει «big business» για γρήγορες αρπαχτές! Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο του νέου κανονισμού των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων στα κτίρια, φαίνεται να προκρίνει τη δημιουργία εταιρειών που παρέχουν «εξειδικευμένες» υπηρεσίες, με το κόστος να το πωμίζεται ο πελάτης, η δαπάνη να αναλαμβάνεται από την επιχείρηση και η επένδυση να αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου με αμοιβή που θα προσδιορίζεται βάσει της αξίας της ενέργειας που εξοικονομείται.
> Υποκριτές και Φαρισαίοι! Εδώ τα «σαΐνια» του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να μαζέψουν μέρος των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών και ψάχνουν τρόπους να εισπράξουν φόρους από τις υπεράκτιες εταιρείες, όταν γνωρίζουν ότι το κοινοτικό δίκαιο επιτρέπει σε κάθε νομικό πρόσωπο ευρισκόμενο εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας να διαλέξει έδρα με χαμηλότερη φορολογία.
> Η ετερόκλητη σύνθεση των εκάστοτε επιτροπών λειτουργεί σε βάρος της… επίλυσης των προβλημάτων για τα οποία υποτίθεται ότι συστάθηκαν! Η αναφορά μας στην επικείμενη «μάζωξη» των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας και του ΟΤΕ, προκειμένου να συζητήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις που έχει εγείρει το πρώτο από το δεύτερο.
> Είναι ένα σενάριο που προϋποθέτει σκληρή δουλειά… από τον σκηνοθέτη μέχρι τον τελευταίο κομπάρσο! Η επικείμενη στροφή των εγχώριων «προφεσόρων» του London School of Economics στις εκδόσεις ομολόγων σε δολάρια και γεν, συνεπάγεται την επιστροφή στην εποχή των συναλλαγματικών κινδύνων, ενώ η επιλογή της μεθόδου δανεισμού με ιδιωτική τοποθέτηση, επιτρέπει την «απόκρυψη» του πραγματικού κόστους, μέσω των αυξημένων προμηθειών.
> Μετά την ακίνητη… ακολουθεί η επίθεση στην κινητή περιουσία! Τεκμήριο για τα αυτοκίνητα αναμένεται να αποτελούν τα ετήσια τεκμαρτά έξοδα, όπως είναι συνεργεία, ανταλλακτικά, τέλη, ασφάλιση, οδική βοήθεια, καύσιμα, KTEO, κάρτα καυσαερίων, κ.λπ., σε συνδυασμό με τα κυβικά εκατοστά και την παλαιότητα.
> Συντάχθηκε «στο πόδι», με στόχο την εκτόνωση της αφόρητης πίεσης των μικρομετόχων… αφήνοντας πολλά κενά! Τόσα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου της Εταιρικής Διακυβέρνησης, που εφαρμόζεται εθελοντικά, δεν ελέγχεται από κανέναν και κανείς δεν τιμωρείται, η ουσιαστική του εφαρμογή γίνεται μόνο προς όφελος των λίγων, των εκλεκτών, των βασικών μετόχων, που αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη σημασία του «μετοχικού ακτιβισμού».
> Δείγμα… ασχετοσύνης, αφέλειας ή παγίδευσης από τους θύλακες του μανδαρινισμού και της κρατικοδίαιτης διοικητικής γραφειοκρατίας; Θα μάθουμε άραγε ποτέ, πού «στο καλό» πήγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, τις μετοχοποιήσεις, το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας; Πόσα από αυτά τοποθετήθηκαν σε κερδοφόρες επενδύσεις, πόσα χάθηκαν σε ανεφάρμοστα project και πόσα μπήκαν στις τσέπες μεσαζόντων;
> «Στον αέρα»… οι κατά καιρούς «επιχειρήσεις καθαρά χέρια» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αφού στηρίζονται σε «εκθέσεις ιδεών», «διακηρύξεις αφηγηματικού χαρακτήρα» και στη λογική των «δύο μέτρων και δυο σταθμών»! Την προσφυγή του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου έκανε δεκτή το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ακυρώνοντας πρόστιμο της εποπτικής αρχής για τις συναλλαγές στη μετοχή της Μηχανικής. Και όλα αυτά ενώ η υποτιθέμενη ανεξάρτητη αρχή φαίνεται να έριξε στα «πολύ μαλακά» τράπεζες και ΑΕΔΑΚ που δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις σχετικά με τη βέλτιστη εκτέλεση εντολών.
> Το «παλιό» απέτυχε παταγωδώς, ελπίζουμε το «νέο» να μην αξιοποιηθεί με την υφιστάμενη νοοτροπία! Μπορεί στους περισσότερους χρηματοοικονομικούς ομίλους να υπάρχει διασύνδεση μεταξύ τραπεζικών – ασφαλιστικών-επενδυτικών υπηρεσιών, με πιθανή «σύγκρουση συμφερόντων» της μιας δραστηριότητας με την άλλη, μπορεί η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να έχει «χάσει την μπάλα» με τα μέλη της, μπορεί η Τράπεζας της Ελλάδος να ασκεί έναν αφ’ υψηλού ρόλο επί παντός οικονομικού επιστητού, όμως η επιτάχυνση του σχεδίου ενοποίησής τους πιθανόν να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι πάει να λύσει.
>Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει… λέει ο θυμόσοφος λαός, ενώ οι αστοχίες ορισμένων εκ των «ελεγκτών» είναι υπαρκτές και δεδομένες… λέμε εμείς! Γιατί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος σε ΕΟΤ και ΕΤΑ, θα πρέπει να διενεργηθεί εκτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και από τους ορκωτούς;

***

δ Αφού η κυβέρνηση δεν στηρίζει την υπουργό της στο «μέτωπο» που έχει ανοίξει με τον κεντρικό τραπεζίτη της ευρωζώνης κ. Τρισέ και τους έλληνες συναδέλφους του (οι οποίοι «εκβιάζουν» με περαιτέρω σφίξιμο της κάνουλας των χορηγήσεων επικαλούμενοι το αυξημένο κόστος της έκδοσης των πενταετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ασχέτως αν θα τα «αρπάξουν χοντρά» από τη διάθεσή τους στους ιδιώτες), ας τη βοηθήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης! Αλλαγές στη διαδικασία των πλειστηριασμών, παρεμβάσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των λεγόμενων εισπρακτικών εταιρειών και απαγόρευση των καταχρηστικών χρεώσεων που επιβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα προβλέπει το τρίτο νομοσχέδιο της «κόκκινης» Κατσέλη.

***

δ «Γεια σου βρε μάμα… του Ομάμα…»! Ποιος κρύβεται άραγε πίσω από την ίδρυση της εταιρείας PVS ΕΛΛΑΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ AE, που σκοπό είχε την παροχή υπηρεσιών διαφήμισης; Για να σας βοηθήσουμε… τον διόρισαν πρόσφατα πρόεδρο σε μια ημικρατική εταιρεία… Έχουμε συνέχεια…

***

δ Πρόκειται για ένα ράλι αυξήσεων για το οποίο η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί, όμως αντέδρασε καθυστερημένα! Ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα σούπερ μάρκετ άρχισαν να εμφανίζονται ξαφνικά από τις αρχές του έτους στα ράφια, παρά τις συγκρατημένες αγορές από τα νοικοκυριά λόγω της οικονομικής κρίσης.

***

δ Με αφορμή την εξεταστική της Siemens… «ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου της μυστικής διπλωματίας»! Μαθαίνουμε ότι ένας από τους πρώην πρόξενους της πρεσβείας στην Ελλάδα, είχε ταξιδέψει σε ανύποπτο χρόνο στο Μόναχο προκειμένου να φέρει τα στοιχεία της επίμαχης υπόθεσης στη χώρα μας, αντί όμως να τα γυρίσει στην Αθήνα τα πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Πληροφορούμαστε ότι ο εν λόγω κύριος, αφού συνταξιοδοτήθηκε από την προηγούμενη εργασία του, προσλήφθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Κουβέιτ, όπου είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Πριν από περίπου δύο μήνες γύρισε στην Ελλάδα, για να αναρρώσει με την οικογένειά του, ενώ μεσοβδόμαδα αποχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.

***


Σχολιάστε εδώ