Tεστ για τη ΓΣΕΕ η απεργία της 10ης Φεβρουαρίου

Με πλειοψηφίες από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, της Αυτόνομης Παρέμβασης και σε ορισμένες περιπτώσεις της ΠΑΣΚΕ, λαμβάνονται αποφάσεις για συμμετοχή στη νέα απεργία που κήρυξαν εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων που «ελέγχονται» από το ΠΑΜΕ. Το πρώτο εργατικό κέντρο που πήρε παρόμοια απόφαση είναι αυτό της Κέρκυρας την περασμένη Πέμπτη και στελέχη του ΠΑΜΕ όπως οι κ. Γ. Πέρρος, Χρ. Καρτσιώτης, Θ. Κούτρας προειδοποιούν ότι πρόκειται να ακολουθήσουν άλλα δύο-τρία εργατικά κέντρα πέρα από αυτά που η παράταξη επηρεάζει. Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ήταν αυτές που προηγήθηκαν με αποφάσεις πέραν του ΠΑΜΕ και σε αντίθεση με την επίσημη ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), που προσανατολίζεται στην κήρυξη απεργίας αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο.
Οι συνδικαλιστικές αυτές μετατοπίσεις προβάλλουν με τον πιο ηχηρό τρόπο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, ενώ εκπέμπουν και το μήνυμα προς την ηγεσία της Συνομοσπονδίας ότι απαιτούνται πολύ πιο δραστικές παρεμβάσεις των συνδικάτων για τη διαμόρφωση πολιτικών που να διασφαλίζουν τα εισοδηματικά, ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.
Η απεργία της 10ης Φεβρουαρίου, που συμπίπτει με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, στρέφεται κυρίως κατά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ «πιέσεις» για χορήγηση ουσιαστικών αυξήσεων θα ασκηθούν και προς την εργοδοσία. Στην περίπτωση πάντως που η επικείμενη απεργία στον ιδιωτικό τομέα αποδειχθεί πιο μαζική και μαχητική από την προηγούμενη, θα προκύψει θέμα για τη ΓΣΕΕ, τα στελέχη της οποίας σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να επαναληφθεί το φαινόμενο της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχει απαξιωθεί πρώτα από τους αγρότες και μετά από όλα τα κατεστημένα. Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, θα ανοίξει μεγάλη συζήτηση εντός της ΓΣΕΕ και θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για το επικείμενο συνέδριό της στα τέλη Μαρτίου.
Στις 22 ή 23 Φεβρουαρίου
θα εξαγγείλει απεργία η ΓΣΕΕ
Οι σοβαρές πολιτικοσυνδικαλιστικές διαφωνίες σε επίπεδο ΓΣΕΕ με αφορμή τις αυξήσεις του 2010, το Ασφαλιστικό και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις θα διχάσουν τα μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας που θα συνεδριάσουν προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (θα προηγηθεί η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της εργατικής πλευράς με τους αντίστοιχους των εργοδοτικών φορέων).
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ) προεξοφλείται ότι θα προτείνει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 ή 23 Φεβρουαρίου την οποία προτίθενται να αποδεχθούν οι επικεφαλής των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων (Γ. Τσαλικάκης γενικός γραμματέας/ΔΑΚΕ, Γ. Γαβρίλης αναπληρωτής πρόεδρος / Αυτ. Παρέμβαση και Γ. Μαυρίκος / ΠΑΜΕ). Οι «τρεις» με οριακή πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ θα επιτεθούν κατά της ΠΑΣΚΕ τόσο για την άρνησή της να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου μαζί με την ΑΔΕΔΥ όσο και για την παραμονή των εμπειρογνωμόνων της Συνομοσπονδίας Γ. Ρομπόλη και Γ. Ρωμανιά στον διάλογο που εξελίσσεται για τη νέα αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Η άρνηση για κοινή απεργιακή κινητοποίηση με την ΑΔΕΔΥ αποδίδεται στην «προσπάθεια της ΠΑΣΚΕ να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις αντιδράσεις για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης», ενώ εκτιμάται ότι θα επωφεληθεί της ξεχωριστής απεργίας στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Τα σοβαρά προβλήματα και η κρίση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι δημιουργούν πολωτικό κλίμα στα συνδικάτα και, στην πορεία προς το συνέδριο της Συνομοσπονδίας, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εκλογικά αποτελέσματα που θα έχει ένας μεγάλος αριθμός εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που εκλέγουν μέσα στις επόμενες 40 μέρες τους αντιπροσώπους τους. Είναι εμφανές, πάντως, ότι σε πολλές ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα η όξυνση βρίσκεται στα ύψη και οι επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ καλούνται καθημερινά να απολογηθούν για τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ, με γραμματέα τον κ. Φίλιππο Θωμά, μέχρι στιγμής εμφανίζεται αρραγής, παρά τις πιέσεις που δέχεται και τις κατηγορίες για ακινησία και αδράνεια στις προκλήσεις των καιρών – αλλά και στις απαιτήσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, της Αυτ. Παρέμβασης και του ΠΑΜΕ για αλλαγή της στάσης της απέναντι στις επιθέσεις κυβέρνησης-εργοδοσίας. Για τη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ όλοι «ακονίζουν μαχαίρια», οπότε δύσκολα αναμένεται κοινή απόφαση σε οποιοδήποτε θέμα. Εκτός και αν οι αγρότες άνοιξαν τον δρόμο της κοινής δράσης…


Σχολιάστε εδώ