Χωρίς προοπτική και μέλλον
Έπειτα από περίπου 10 χρόνια μελέτης των προβλημάτων της δυσλειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησε μέρος του προγράμματος «Καλλικράτης» για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς!
Αυτό το πρόγραμμα, που τόσο είχε διαφημισθεί, είναι ένα θολό κείμενο προθέσεων, συγκεχυμένων αρμοδιοτήτων, αδιευκρίνιστων οικονομικών πόρων και χωρίς να αναφέρεται σε χωροταξική κατανομή Δήμων και Περιφερειών.
Δεν έχει προοπτική ούτε και μέλλον!
Η δημοσίευση του σχεδίου τμηματικά προδίδει είτε αδυναμία και προχειρότητα είτε σκοπιμότητα για να μη προκληθούν αντιδράσεις από την πρώτη ώρα της δημοσιοποίησής του.
Το πόρισμα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.), ενώ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, εκφράζει επιφυλάξεις για τη νέα διοικητική δομή και θεωρεί αβέβαιη την επιτυχία της.
Προδίδονται όμως από διάφορες ανακοινώσεις ότι τα πάντα τα έχουν σχεδιάσει, αλλά φοβούνται την κριτική σʼ ένα κείμενο που έγινε χωρίς ουσιαστικά κανένα διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς και τους άλλους κοινωνικούς φορείς.
Το συγκεκριμένο κείμενο διαβούλευσης όχι μόνο δεν αναφέρεται στο κρίσιμο τμήμα της χωροταξικής κατανομής, αλλά σ’ αυτό υπάρχει και ασάφεια στις αρμοδιότητες των διαφόρων επιπέδων, στις μεταξύ τους συνεργασίες και σχέσεις, καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης. Ίσως να επιθυμούν να μετατρέψουν την αυτοδιοίκηση σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό!
Όσον αφορά τον διάλογο που θα ακολουθήσει, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, αυτός είναι τελείως προσχηματικός και άνευ ουσίας, διότι οι ατέλειες του σχεδίου και οι διαφωνίες που έχουν επισημανθεί από όλες τις πλευρές, πολιτικές και αυτοδιοικητικές, είναι πολλές και μεγάλες, που ουσιαστικά αν ληφθούν υπ’ όψιν ελάχιστες μόνο, ακυρώνουν το όλο εγχείρημα!
Εξάλλου οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν σήμερα η ΕΝΑΕ και η ΚΕΔΚΕ δεν φαίνεται ότι θα ικανοποιηθούν, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της κομματικής σκοπιμότητας του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι η ευρεία συναίνεση που πίστευε η κυβέρνηση ότι θα έχει το περίφημο σχέδιο «Καλλικράτης» μάλλον ακυρώνεται, εκτός αν η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει μόνη της αδιαφορώντας για όλες τις αντιδράσεις, τις συνέπειες και τις μεγάλες ευθύνες που θα αναλάβει για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση και στη δημόσια διοίκηση της χώρας.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ένα μόρφωμα γραφειοκρατικό, αντικοινωνικό, αντιαναπτυξιακό και ανεφάρμοστο ουσιαστικά.
Αυτοδιοίκηση σημαίνει αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη στον τόπο κατοικίας του με απλές, γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες και όχι μέσα από πολλές άσχετες επιτροπές διαβούλευσης, εκτελεστικές, θεματικές, συντονιστικά όργανα κ.λπ., μόνο και μόνο για να θεωρείται ότι συμμετέχει και ο ίδιος ο πολίτης στη λήψη αποφάσεων!
Δεν διευκρινίζεται αν ο νέος θεσμός που προβλέπεται στο «Καλλικράτης», ο Συνήγορος του Δημότη, θα καταργήσει τον Συνήγορο του Πολίτη και αν οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων θα αμείβονται για ειδικές προσφερόμενες υπηρεσίες τους στον δήμο τους ή σε χώρες του εξωτερικού!
Αυτά τα δύο μέτρα είναι πράγματι μεγάλη μεταρρύθμιση!
Οι αναγκαστικές συνενώσεις και καταργήσεις δήμων ιστορικών και με άλλα ειδικά στοιχεία, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν πληθυσμιακά, γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα κριτήρια, δεν είναι στη φύση του Έλληνα, που αγαπάει την πατρίδα του και κυρίως το χωριό του!
Γιατί θα καταργηθούν δήμοι με ιστορία και πολιτισμό λαμπρό, που καμιά άλλη χώρα δεν έχει να παρουσιάσει, όπως Μυκήνες, Επίδαυρος, Μιστράς, Αρχαία Ολυμπία, Νεμέα κ.λπ.
Όλα αυτά βέβαια ωχριούν μπροστά στην κομματική σκοπιμότητα για την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου με μονοεδρικές περιφέρειες, που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μικρότερες από πολλούς δήμους και ο πολίτης θα ψηφίζει τον υποψήφιο βουλευτή της προτίμησης του αρχηγού του κόμματος και δεν θα τον εκλέγει ο ίδιος! Αυτή η αλλαγή είναι, ουσιαστικά, μια βαθιά μετεξέλιξη του δημοκρατικού μας συστήματος!
Οι νέες αιρετές Περιφέρειες που θα αντικαταστήσουν τις Νομαρχίες, όπως αναφέρεται στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες και τους πόρους των Ν.Α. που καταργούνται, εκτός από εκείνες που μεταφέρονται στους Δήμους κ.λπ.!
Προφανώς λιγότερες αρμοδιότητες από τις σημερινές Νομαρχίες και με πόρους αμφίβολους.
Ουσιαστικά θα είναι αδύναμες και ανευθυνο-υπεύθυνες, ενώ εκάστη κρατική περιφερειακή διοίκηση θα ασκεί τις ουσιαστικές αρμοδιότητες σε θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος, πολεοδομίας, δασικής πολιτικής, μεταναστευτικής κ.λπ., πάνω σε 5-10 αιρετές Περιφέρειες!
Έτσι οι αιρετές Περιφέρειες θα διαχειρίζονται τη μιζέρια της σημερινής Νομαρχίας σε ευρύτερη χωροταξική βάση!
Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία πρωτίστως στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, που δρα ανασταλτικά στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας σε όλους τους τομείς.
Ριζικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για:
α) την απλούστευση των διαδικασιών της διοίκησης
β) την άρση της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων
γ) τον περιορισμό της πολυνομίας
δ) τον έλεγχο και την αξιολόγηση του παραγόμενου έργου των υπαλλήλων
ε) τις αξιοκρατικές προσλήψεις, τη μετεκπαίδευση των υπαλλήλων και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης και προαγωγή αυτών
στ) την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την πάταξη της γραφειοκρατίας και για την πλήρη διαφάνεια των συναλλαγών
ζ) την ενίσχυση της λειτουργίας των ΚΕΠ για την πληρέστερη προσφορά τους προς τους πολίτες.
Για όλα αυτά δεν αναφέρεται τίποτε στο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά μόνο ευχολόγια και προσδοκίες.
Το κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση πρέπει να αποσυρθεί και από μηδενική βάση να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, απαλλαγμένος από κομματικές σκοπιμότητες και λαϊκίστικες κορώνες.