Το μήνυμα της Καινής Διαθήκης δόθηκε στους Έλληνες

Κύριε Διευθυντά,
Διαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη, ήθελα να προσθέσω και τα εξής: Η συνάντηση του ελληνισμού και του χριστιανισμού σφράγισε την ιστορία του, αλλά και της ανθρωπότητας. Όταν ζήτησαν να δουν τον Χριστό Έλληνες, ο Ιησούς είπε: «Ελήλυθεν η ώρα να δοξασθεί ο υιός του ανθρώπου». Οι Έλληνες δέχονται το μήνυμα. Είναι προετοιμασμένοι από τους φιλοσόφους, ποιητές και τραγικούς. Μέσω των Ελλήνων μεταδίδεται το μήνυμα τις καινής κτίσεως στον κόσμο.
Ο π. Γεώργιος Φλωρόβσκι λέει: «Το να είμαστε χριστιανοί σημαίνει να είμαστε Έλληνες, μιας και η Καινή Διαθήκη την ύψιστη αυθεντία της οποίας αποδεχόμαστε, είναι διά παντός ένα ελληνικό βιβλίο». Όταν πέφτει η βυζαντινή αυτοκρατορία, μένει η μεγάλη Εκκλησία η εθνάρχουσα δύναμη των ορθόδοξων λαών. Έρχεται η επανάσταση. Δημιουργείται το ελληνικό κράτος. Πλησιάζει η Μεγάλη Ιδέα. Φτάνουμε σε απόσταση αναπνοής από την Αγία Σοφία. Ακολουθεί η μικρασιατική καταστροφή. Πολλοί λένε ότι χάνεται η Μεγάλη Ιδέα. Ουσιαστικά όμως δεν χάνεται, αλλά διαστέλλεται και ανυψώνεται. Αν χανόταν με μια ιστορική καταστροφή δεν θα ήταν και τόσο μεγάλη, αλλά μικρή. Σκοπός μας δεν είναι η γεωγραφική κατάληψη, αλλά η ανάληψη σ’ έναν λειτουργικό κόσμο. Χάνουμε κάτι υλικό και ανοίγεται μπροστά μας το άγιο και πνευματικό. Η Μεγάλη Ιδέα του Γένους μας ταυτίζεται με τη μεγάλη ιδέα του ανθρώπινου γένους που είναι η αγάπη, η θυσία για τον άλλο.
Πορευόμαστε μέσα στην ιστορία (Κωστής Μοσκώφ).
Την Κωνσταντινούπολη, μόλις την παίρνουν οι Τούρκοι, την ονομάζουν Κωνσταντινιέ. Μα ξεθωριάζει. Τη θέλουν όπως ήταν. Και η Πόλη γίνεται Ισταμπούλ. Γίνεται μια νοσταλγία για την πόλη που χάνεται. Κι όμως προηγούμαστε. Μπαίνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουν και οι Τούρκοι να μπουν. Να ασπασθούν μια άλλη λογική. Να σεβαστούν και να σταματήσουν να εξολοθρεύουν. Σ’ όλα αυτά η Αγία Σοφία μένει σιωπηλή. Δεν ενοχλεί. Μόνο φωτίζει, παρηγορεί, ανέχεται και περιμένει. (π. Βασίλειος Γοντικάκης).
Οι Έλληνες είμαστε ένα, ακόμα και με τους ανθρώπους που δεν είναι κοντά στην Εκκλησία. Το παν είναι ο έρωτας, ως Χριστός (π. Πορφύριος).
Ο Ηράκλειτος, ο Παΐσιος, ο Πορφύριος, το Άγιον Όρος, η Αγία Σοφία, ο Μακρυγιάννης, ο Καραϊσκάκης, η Ελλάδα και η Ορθοδοξία, είναι η αλήθεια και ο παγκόσμιος φάρος.
Βασίλης Γιαννάκοβας
Αθήνα


Σχολιάστε εδώ