Τα τέσσερα καρφιά της επίσκεψης
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν δικαιολογούν την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ την οποία το «ΠΑΡΟΝ» είχε αποκαλύψει από το περασμένο φθινόπωρο, καθότι οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί την είχαν προγραμματίσει για να δημιουργήσουν άλλη μια κίβδηλη εικόνα ότι οι συνομιλίες βαίνουν καλώς, να αθωώσουν την Άγκυρα για την αδιάλλακτη στάση της και να βοηθήσουν τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εν όψει των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα. Ο Ντερβίς Έρογλου προηγείται 6 ποσοστιαίες μονάδες και φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος ηγέτης του ψευδοκράτους.
Τα καρφιά
Ο Ταλάτ θεωρείται πιο βολικός, διότι είναι επικοινωνιακά καλύτερος για την προώθηση των τουρκικών και βρετανικών προτάσεων. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι διατυπώνουν την απορία τους γιατί να έρχεται στην Κύπρο αυτήν την περίοδο ο κ. Μπαν Κι Μουν. Ακόμη και ο Πρόεδρος Χριστόφιας μέσω διαρροών προς τον Τύπο αφήνει να νοηθεί ότι δεν συμφωνούσε με την επίσκεψη. Είναι χαρακτηριστικός ο κύριος τίτλος της εφημερίδας «Χαραυγή», δημοσιογραφικού οργάνου του κυβερνώντος ΑΚΕΛ την περασμένη Πέμπτη, τρεις μέρες προ της αφίξεως του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι η επίσκεψή του ήταν αβέβαιη. Οι φόβοι των κομμάτων στην Κύπρο επικεντρώνονται στα εξής σημεία – καρφιά:
1. Θα επιδιώξει να ανακοινώσει ενδιάμεση συμφωνία.
2. Να ανακοινώσει συγκλίσεις και να δεσμεύσει τα μέρη για τη συνέχεια.
3. Να καταγράψει στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών τις θέσεις των μερών, δηλαδή και το τουρκικό συνομοσπονδιακό έγγραφο επί της Διακυβέρνησης, αλλάζοντας και τυπικά τη βάση των συνομιλιών. Εάν δεν το πετύχει αυτό, θα επιδιώξει την έκδοση δήλωσης σχετικής με το ζήτημα από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
4. Να σώσει τη διαδικασία των συνομιλιών, η οποία καρκινοβατεί λόγω της τουρκικής διχοτομικής στάσης, αθωώνοντας έτσι την Τουρκία και βοηθώντας τον Ταλάτ εν όψει των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών», στα κατεχόμενα.
Ξεκαθαρίζει ο Χριστόφιας
Ο Πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας διά του κυβερνητικού εκπροσώπου του Στέφανου Στεφάνου επισήμανε ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να δεχθούν την υπογραφή ενδιάμεσης ή άλλης συμφωνίας ούτε επιδιαιτησία, διότι θεωρεί ότι η διαδικασία και η λύση πρέπει να είναι κυπριακές. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του ΓΓ του ΟΗΕ κλειστό ή να τον αποτρέψει να προβεί ακόμη και σε γραπτή δήλωση, για την οποία ακόμη και αν διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, ουδέν μπορεί να πράξει. Δεν μπορεί να περιοριστεί ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα όταν έχει τη στήριξη των Αγγλοαμερικανών. Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται με δεμένα τα χέρια, καθότι έχει αυτοπαγιδευτεί σε μια διαδικασία που οδηγεί με βάση τις τουρκικές θέσεις σε συνομοσπονδία αντί σε επανένωση και λειτουργική λύση στη λογική ενός έντιμου συμβιβασμού.