Τα μπλόκα και τα προβλήματα των αγροτών

Χρόνια τώρα με τους έλληνες αγρότες ζούμε τα ίδια και τα ίδια, μια κατάσταση ανεπίτρεπτη και απογοητευτική.
Τα αιτήματά τους βέβαια, κατά βάση, είναι δίκαια, γι’ αυτό έχουν και τη συμπάθεια όλων των Ελλήνων, ο τρόπος όμως διεκδίκησής τους, απαράδεκτος!
Το κλείσιμο των δρόμων είναι μέτρο παράνομο και αντιδημοκρατικό, ταλαιπωρεί τους Έλληνες και όχι μόνον και βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας.
Όλοι θα πρέπει να σοβαρευτούμε και κυρίως οι πολιτικοί μας με τα παχιά και κούφια λόγια. Η εποχή των παραμυθιών έχει τελειώσει και πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές για να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα.
Τα κόμματα εξουσίας να σταματήσουν να εμπαίζουν τους αγρότες.
Αντί να αλληλοκατηγορούνται και να τσακώνονται στα κανάλια, να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα ή να ανεβοκατεβαίνουν στα τρακτέρ για ψηφοθηρικούς λόγους, καιρός είναι να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματά τους και να δώσουν λύσεις, ριζικές και μακροπρόθεσμες.
Τα προβλήματα είναι σοβαρά και κυρίως θεσμικά. Τα χρηματικά ποσά που τους δίνουν κατά διαστήματα, για να τους καλοπιάσουν και να πάρουν την ψήφο τους, θυμίζουν γλυφιτζούρια και δεν αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων τους.
Εξάλλου και οι «περίφημες» επιδοτήσεις το 2013 τελειώνουν και οι συμπαθείς «χαϊδεμένοι» αγρότες να εμμείνουν σε θεσμικές αλλαγές να αφήσουν τις καφετέριες και να ασχοληθούν περισσότερο με τις γεωργικές εργασίες τους.
Ο σημαντικότατος για την οικονομία της χώρας γεωργικός τομέας, χρήζει άμεσων θεσμικών διαρθρωτικών αλλαγών.
Να καθιερωθεί μητρώο αγροτών και έτσι τα όποια ευεργετήματα να αφορούν τους πραγματικούς αγρότες και όχι τους αεριτζήδες του Κολωνακίου με τα πολυτελή τζιπ.
Να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών, με παρέμβαση του κράτους και κατόπιν σοβαρής μελέτης.
Να καλυφθεί μέρος των εξόδων των αγροτών, σε λιπάσματα, φάρμακα κ.λπ. γιατί κυρίως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ανεξέλεγκτα και δυσανάλογα.
Τέλος, να παταχθούν τα καρτέλ και οι μεσάζοντες, για να αυξηθεί σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών, ώστε να μη χρειάζεται να κατεβαίνουν στους δρόμους.
Είναι ντροπή, χρόνια τώρα να παρασιτικά αυτά κυκλώματα να εκμεταλλεύονται παραγωγούς και καταναλωτές, αγοράζοντας τα αγροτικά προϊόντα σε τιμές εξευτελιστικές και πουλώντας τα πανάκριβα, σε τιμές πενταπλάσιες και δεκαπλάσιες.
Ας ελπίσουμε, ότι αυτήν τη φορά οι πολιτικοί μας δεν θα μείνουν στα λόγια και στα «θα», ότι θα σκεφθούν πιο ώριμα και σοφά και θα δώσουν επιτέλους λύσεις ριζικές στα μακροχρόνια προβλήματα των αγροτών.
Αν και αυτήν τη φορά σταθούν ανίκανοι να δώσουν λύσεις, είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε τα χειρότερα και με ταπεινωτικές παρεμβάσεις και νουθεσίες όχι μόνο από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπορίσοφ, αλλά ενδεχομένως και από τον Ερντογάν, τον Μπερίσα και τον φίλο μας… Γκρούεφσκι.
Dr Β. Αντιγάκης


Σχολιάστε εδώ