Τέταρτη και… φαρμακερή για Έκτακτο Συνέδριο!

Την ίδια στιγμή ο Αλέκος Αλαβάνος έχει «σαλπάρει» για άλλα λιμάνια, κόβοντας κάθε γέφυρα με τον ΣΥΝ, δραστηριοποιούμενος πλέον μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο μετά την ορατή πλέον διάσπαση του χώρου θα επιδιώξει ηγετικό ρόλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλους την πρότασή του για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΝ που θα ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά πράγματα, αφού εκτιμά ότι το κόμμα δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του με τη σημερινή μορφή όπου «κουμάντο» κάνουν οι διάφορες τάσεις και κυρίως οι δύο κυρίαρχες (Αριστερό Ρεύμα και Ανανεωτική Πτέρυγα), με τον πρόεδρο να συνθλίβεται ανάμεσά τους και να προσπαθεί εναγωνίως, ακόμα και για την πιο απλή απόφαση, να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.
«Ή αλλάζουμε το κόμμα ή αλλάζετε τον πρόεδρο», φέρεται να δήλωσε
-κατά την «Ελευθεροτυπία»- στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, που ασχολήθηκε με το θέμα όταν είδε στελέχη από διαφορετικές εσωκομματικές τάσεις να μην αποδέχονται την πρότασή του για το έκτακτο συνέδριο. Μάλιστα, τέσσερα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καταγγέλλοντας εκβιαστικές διαδικασίες και προσπάθεια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Είναι η τέταρτη φορά που ο Α. Τσίπρας επιχειρεί να περάσει την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο, αφού οι προηγούμενες απόπειρες απορρίφθηκαν όχι μόνο από την αντιπολιτευόμενη Ανανεωτική Πτέρυγα, αλλά και από ισχυρές δυνάμεις του Αριστερού Ρεύματος, που δεν θέλουν να διαταραχθεί η παγιωμένη εσωκομματική κατάσταση.
Ο Α. Τσίπρας, βλέποντας ότι τα ηγετικά στελέχη μπλοκάρουν την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο, προχώρησε σε μια «πορεία προς τον λαό», οργανώνοντας περιφερειακές συσκέψεις του κόμματος, στις οποίες, όπως λένε στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ, ήταν πλειοψηφικό το ρεύμα των μελών υπέρ του συνεδρίου, ενώ εκφράστηκε και έντονη αποδοκιμασία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν όλες οι εσωκομματικές τάσεις. Στόχος του Α. Τσίπρα είναι να «σπάσει» τα στεγανά με τα οποία λειτουργούν οι θεσμοθετημένες εσωκομματικές τάσεις και να αναδειχθεί μια νέα καθαρή πλειοψηφία στο κόμμα, η οποία θα το «τρέξει» με άνοιγμα στην κοινωνία σε μια περίοδο που ενώ τα λαϊκά προβλήματα πολλαπλασιάζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττουν την εικόνα ενός κόμματος που σπαράσσεται για τις κομματικές καρέκλες.
Εάν και η σημερινή τέταρτη προσπάθεια του Α. Τσίπρα να προχωρήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο αποτύχει, τότε τίποτα δεν αποκλείεται για την περαιτέρω στάση του, αφού είναι αφύσικο στα πολιτικά πράγματα ο πρόεδρος ενός κόμματος να εισηγείται κάτι και τα στελέχη του να το απορρίπτουν.
Αιτία πολέμου θεωρούν την προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου και τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας που αποχώρησαν από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ που ασχολήθηκε με το θέμα. (Άλλο ένα δείγμα του θαυμαστού κόσμου του ΣΥΝ: Να αποχωρούν κάποια στελέχη από ένα κομματικό όργανο γιατί διαφωνούν με την εισήγηση του προέδρου του. Θυμίζει αποχωρήσεις αντιπολιτευόμενων κομμάτων από συνεδριάσεις της Βουλής όταν η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να νομοθετήσει ένα ακραίο μέτρο με το οποίο διαφωνούν.) Πάντως «ακραίο μέτρο» θεωρούν τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας το έκτακτο συνέδριο, γιατί φοβούνται ότι με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη βάση και τις κατηγορίες κατά στελεχών της ότι υπονομεύουν το κόμμα και λοξοκοιτάνε προς το ΠΑΣΟΚ, στο συνέδριο θα γίνει «σφαγή» κατά της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Τα στελέχη της Πτέρυγας αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την περαιτέρω στάση τους, ενώ, όπως είναι φυσικό, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματεία του οποίου (με τη διαφωνία του εκπροσώπου του ΣΥΝ) ζήτησε την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Την ίδια στιγμή ο Α. Αλαβάνος πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια πολιτική του παρέμβαση μετά την απροσδόκητη για πολλούς αποχώρησή του από τον δημόσιο βίο. Ως «απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ») έδωσε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ζητώντας να γίνει στη χώρα μας δημοψήφισμα σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που απέρριψε ο ΣΥΝ, αφού σε περίπτωση που το Σύμφωνο καταψηφιζόταν τότε η χώρα θα αποχωρούσε από τη ζώνη του Ευρώ.
Όλα ανοιχτά πλέον στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ (που αποφάσισε να ψηφίσει «παρών» στην επανεκλογή Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας) και τις εσωκομματικές έριδες είναι σίγουρο ότι δεν θα τις κατευνάσει ούτε η «μέρα των ερωτευμένων» που πλησιάζει.


Σχολιάστε εδώ