Σχέδιο για ελληνοκυπριακό Euronews

Πίσω από την Τουρκία και στο επίπεδο της επικοινωνίας βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Ελλάδα. Η έναρξη του τουρκικού Euronews από χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, την ίδια ώρα που η ελληνική πλευρά, αν και μέτοχος του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού δικτύου, το σκέφτεται, είναι ενδεικτική των αντιλήψεων που κυριαρχούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, καθώς για μια υπόθεση που δεν ξεπερνάει τα 6 εκατ. ευρώ ετησίως (λιγότερο απ’ όσο κοστίζει ο Ολυμπιακός στην ΕΡΤ) η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Όσο για την προηγούμενη, απλώς άφησε τον χρόνο να κυλήσει όταν της έγινε η πρόταση για το ελληνικό Euronews και τώρα η τουρκική εκδοχή είναι στον αέρα.
Όπως έγραφε το www.satleo.gr, τα τουρκικά γίνονται η επίσημη ένατη γλώσσα του διεθνούς ειδησεογραφικού καναλιού Euronews, με ένα επιτελείο 30 ατόμων, το οποίο θα εργάζεται και για την τουρκόφωνη ιστοσελίδα του Euronews. H νέα έκδοση του Euronews θα μεταδίδεται στην Τουρκία μέσω των δορυφόρων Turksat (42E), μέσω της συνδρομητικής δορυφορικής πλατφόρμας Digiturk και τμηματικά μέσω του κρατικού καναλιού TRT-2. Παράλληλα, η τουρκική γλώσσα θα μεταδίδεται μέσα από το παγκόσμιο δίκτυο μετάδοσης του Euronews (δορυφορικό, καλωδιακό, επίγειο, IPTV), το οποίο προσεγγίζει περίπου 300 εκατομμύρια νοικοκυριά σε 151 χώρες. Το Euronews είχε κάνει αντίστοιχη πρόταση και στην ελληνική πλευρά, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε απάντηση που τουλάχιστον να εξηγεί γιατί η Ελλάδα αρνείται, αν και μετέχει μέσω της EBU, να φτιάξει το δικό της ελληνόφωνο πρόγραμμα.
Κάτω από αυτήν την πίεση, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», η ΕΡΤ και το ΡΙΚ σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, δίνουν την απάντηση στο τουρκικό Euronews. Το τελευταίο διάστημα έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις και οι λύσεις που προτείνονται είναι δύο. Η μία αφορά την παραγωγή εικοσιτετραώρου προγράμματος από την ΕΡΤ και την κυπριακή πλευρά, συνολικού κόστους 5,5 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή περίπου 60 εργαζομένων από Ελλάδα και Κύπρο. Το κόστος λειτουργίας θα πληρώνεται απευθείας από τις δύο κυβερνήσεις. Η δεύτερη και φθηνότερη επιλογή, στην οποία προσανατολίζεται η διοίκηση της ΕΡΤ, είναι η παραγωγή… μίας ώρας προγράμματος την εβδομάδα, με κόστος 120.000 ευρώ, από δύο δημοσιογράφους που θα πάνε στην έδρα του Euronews.
Είναι προφανές πως μία ώρα δεν φτάνει όταν ο γείτονάς σου έχει εικοσιτετράωρο πρόγραμμα 7 μέρες την εβδομάδα. Το ζήτημα είναι κομβικό, καθώς η Τουρκία θα αποκτήσει ένα σοβαρό δίκτυο πληροφόρησης και επικοινωνίας σε όλον τον πλανήτη με ελάχιστο αναλογικά κόστος. Από την άλλη, αν η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν είχε την πίεση του τουρκικού Euronews, θα ήθελε να φτιάξει ένα σοβαρό, ελεύθερο δορυφορικό κανάλι υπό την
ΕΡΤ μεταδίδοντας πρόγραμμα σε δύο γλώσσες, την ελληνική και την αγγλική. Αν υπάρξει σοβαρή αναδιάρθρωση της ERT World, θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με μετακινήσεις δίγλωσσων και πολύγλωσσων δημοσιογράφων από την πολυπληθή ΕΡΤ ψηφιακή, που θα μεταφράζει τα ρεπορτάζ της ΝΕΤ στα αγγλικά και του Euronews στα ελληνικά.


Σχολιάστε εδώ