στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Από σενάρια άλλο τίποτε.
δ Όλοι οι επιφανείς οικονομολόγοι, οι αναλυτές μεγάλων και μικρότερων οίκων, δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι, νομπελίστες «γκουρού» και επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών θεώρησαν «υποχρέωσή» τους να ασχοληθούν με τα του οίκου μας, να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις και τις προβλέψεις τους για το κατά πόσον η Ελλάδα και η κυβέρνησή της θα επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους που έχουν θέσει και εν τέλει κατά πόσον… χρεοκοπήσαμε ήδη ως κράτος ή αυτό πρόκειται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες!
δ Ασχέτως του τι λέει ο κάθε ανευθυνοϋπεύθυνος, το σίγουρο είναι πως όσο ασχολούνται μαζί μας οι ξένοι, όσο συνεχίζει να συγκεντρώνει αρνητική δημοσιότητα η οικονομία μας, τόσο πιο δύσκολα θα «ησυχάσει» και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Αυτό είχε αποτέλεσμα οι πλέον έμπειροι χρηματιστές τις περασμένες ημέρες να ασχολούνται με το τι γράφουν -και συνακόλουθα πού έχουν «ανοικτές» θέσεις- οι πάσης φύσεως Morgan Stanley, Citigroup, Moody’s και λοιποί…
δ Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Όπως η ανάκτηση της εμπιστοσύνης αρκετών μεγάλων παικτών -εγχώριων και ξένων- μετά την επιτυχή έκδοση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου την περασμένη Δευτέρα. Με τους αναλυτές να εστιάζουν στο ότι τέτοιες εξελίξεις «πείθουν» τους επενδυτές τουλάχιστον για τη διάθεση της κυβέρνησης να προσπαθήσει να βρει λύσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και οι εκθέσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που μας «βομβάρδισαν» μεσοβδόμαδα ένα έδειξαν: ότι τα πάντα στην αγορά μας παραμένουν πρωτίστως θέμα ψυχολογίας!
δ Συνεπώς, το να ψάχνει κανείς πρωταγωνιστές, επίπεδα στήριξης ή αντίστασης, κινητούς μέσους όρους ή ό,τι άλλο θα κοιτάζαμε υπό «κανονικές συνθήκες», δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία.
δ Πάντως η διάσπαση του επιπέδου των 2.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (κλείσιμο ήδη από την Τετάρτη κάτω και από τις 1.980 μονάδες) σηματοδοτεί ενδεχομένως νέα… σεναριολογία για τους εμπλεκομένους με την αγορά. Γιατί επισήμως οι αναλυτές μάς λένε πως η ανοδική τάση που ξεκίνησε ουσιαστικά την περασμένη άνοιξη και συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της χρονιάς μάλλον «ξεφουσκώνει», αλλά στην πράξη θα δούμε ποιοι τοποθετούνται ή ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στα τωρινά επίπεδα τιμών και τι προσδοκούν. Γιατί εκθέσεις ξένων οίκων χωρίς «στόχευση» ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξαν ούτε πρόκειται να υπάρξουν. Οπότε;
ΥΓ.: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες στα τεκταινόμενα στην αγορά παραγώγων. Εκεί όπου τις τελευταίες ημέρες «οργιάζει» πραγματικά ο δανεισμός τίτλων, με πρώτους φυσικά τους τραπεζικούς. Προσοχή!


Σχολιάστε εδώ