Στην Ελλάδα όλα σε κανάλια και ραδιόφωνα είναι, εν πλήρει ανομία, νόμιμα!

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομιμοποιήσει τα κριτήρια και τις ρυθμίσεις εκπομπής ραδιόφωνο και τηλεόραση. Μόνο στην Ελλάδα είναι όλα εν πλήρη ανομία νόμιμα.
Όπως πάντα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χτυπάει κέντρο. Πολλές οι αιχμές για τα media που εκτόξευσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας στην εκπομπή «Άλλη όψη», στη ΝΕΤ, του Μανόλη Κοττάκη. Πρώτη εξουσία είναι, είπε. Πόθεν τα κεφάλαια για εφημερίδες και να μην ασχολείται κανείς με το ποια είναι η οικονομική βιωσιμότητά τους, ενώ έθεσε το ερώτημα γιατί δεν αποστέλλονται για είσπραξη βεβαιωμένα χρέη ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά κρατούνται στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών. Ερώτημα στο οποίο θα πρέπει ν’ απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Αρκετά ενδιαφέρον το απόσπασμα της συνέντευξης που αναφέρεται στα media και το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο.
// Για τις σχέσεις με τα media δεν μου είπατε τίποτα.
ΚΩΝΣΤ.: Για τις σχέσεις με τα media φοβάμαι να πω οτιδήποτε.
// Τι φοβάστε;
ΚΩΝΣΤ.: Λέω, όχι φοβάμαι με την έννοια του διστάζω, αλλά τα λέω συνέχεια, κύριε Κοττάκη. Μίλησα το 1997, το 1998, το 1999 για το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής ξεκινώντας από τη Siemens.
Λοιπόν, η διαπλοκή είναι το έκτρωμα που δημιουργήθηκε, παντού υπάρχει, σε όλες τις χώρες υπάρχει. Παλιότερα υπήρχαν οι επιρροές των μεγάλων εξωθεσμικών οικονομικών συγκροτημάτων. Τώρα δεν πρόκειται περί αυτού. Τώρα ασκούν πρωτογενή πολιτική. Πρώτη εξουσία.
Και επειδή είναι και ταυτόχρονα συμπίπτει το οικονομικό κατεστημένο να είναι στα Μέσα Ενημέρωσης κατά προτεραιότητα, δεσπόζει, κέντρο ισχύος, είναι ο κίνδυνος πολύ μεγαλύτερος.
// Με συγχωρείτε για τη διακοπή. Είπατε πρόσφατα στη συνέντευξή σας στα «Επίκαιρα» ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να προχωρήσει σε ταυτοποιήσεις και ρήξεις. Όταν λέτε ταυτοποίηση τι εννοείτε; Πρέπει να βρει κάποιον να τον βάλει απέναντι;
ΚΩΝΣΤ.: Όχι, όχι. Θα σας πω συγκεκριμένα. Οι ρήξεις οι συγκεκριμένες, λόγου χάρη, είναι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Υπάρχει μια διαδικασία αδειοδότησης η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Δηλαδή θα πρέπει να πάμε να πνιγούμε στη θάλασσα. Ως πολιτικό σύστημα θα πρέπει να πάμε να πνιγούμε. Διότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομιμοποιήσει τα κριτήρια και τις ρυθμίσεις εκπομπής σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Είναι όλα εν πλήρη ανομία νόμιμα. Πρώτον, λοιπόν, η αδειοδότηση, να ξεκαθαρίσει και να τελειώσει αυτό το παιχνίδι. Να τελειώσει το παιχνίδι αυτό.
// Ο ένας κρατάει τον άλλο.
ΚΩΝΣΤ.: Έτσι. Δεύτερον. Να υπάρξουν πολιτικές ρυθμίσεις οι οποίες να κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία του Τύπου. Όπως χρειάζεται να κατοχυρωθεί η αυτονομία των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών θεσμών, έτσι πρέπει να κατοχυρωθεί και η ανεξαρτησία του Τύπου, διότι αυτήν τη στιγμή γίνεται και ο Τύπος εμπορευματικό προϊόν.
// Οι ρυθμίσεις εννοείτε, δηλαδή.
ΚΩΝΣΤ.: Οι ρυθμίσεις είναι τριπλές και εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Είναι ρυθμίσεις δεοντολογίας επαγγελματικής των δημοσιογράφων. Είναι ρυθμίσεις, οι λεγόμενες αυτορυθμίσεις που γίνονται σε κάθε μαζικό χώρο. Και είναι και οι νομοθετικές ρυθμίσεις, όχι νόμος περί Τύπου. Όχι.
// Απλώς να σταματήσει αυτό να πουλάνε DVD οι εφημερίδες και τα περιοδικά την Κυριακή μόνο.
ΚΩΝΣΤ.: Και θα σας πω και κάτι απλό, επειδή μου είπατε ότι δεν μιλάω για μέσα ενημέρωσης. Είναι ποτέ δυνατόν να βγαίνουν οι εφημερίδες, με τον τρόπο που βγαίνουν, και να μην ασχολείται κανένας ποια είναι η οικονομική βιωσιμότητα των εφημερίδων; Εγώ δεν σας λέω τίποτα άλλο και αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το άλλο που θα μπορούσα να πω. Πόθεν τα κεφάλαια. Δεν το λέω αυτό, εντάξει. Αλλά όταν εγώ βγάζω μια εφημερίδα και εσείς έρχεστε να δουλέψετε και έρχονται να δουλέψουν και δεν είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα, και εγώ με την εφημερίδα ή με το Μέσο ή με το κανάλι ή με το ραδιόφωνο κάνω παραγοντισμό πολιτικό, αύριο μπορεί να σας πάρω στον λαιμό μου και να βρεθείτε χωρίς δουλειά. Αυτά θέλω να πω ότι πρέπει να εξυγιανθούν. Και κάτι το οποίο, για να γυρίσουμε και στην προηγούμενη συζήτησή μας, δεν ξέρει η ελληνική κυβέρνηση, και η σημερινή και η χθεσινή, ποιοι είναι οι μεγαλο-οφειλέτες των δημοσίων ταμείων;
// Επειδή μιλάμε για εισφοροδιαφυγή λέτε.
ΚΩΝΣΤ.: Αφήστε την εισφοροδιαφυγή τώρα, με τον μετανάστη και τον υπο-απασχολούμενο κ.λπ. Δεν ξέρει πόσα είναι και ποιων είναι βεβαιωμένα τα χρέη στο συρτάρι του υπουργείου των Οικονομικών; Βεβαιωμένα, κύριε Κοττάκη, ξέρετε τι σημαίνει βεβαιωμένα;
// Ότι είναι προς είσπραξιν.
ΚΩΝΣΤ.: Βεβαιωμένα είναι ότι έπρεπε να αποσταλούν.
// Προς εκτέλεσιν, μετά, ανείσπρακτων.
ΚΩΝΣΤ.: Μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ.


Σχολιάστε εδώ