Προθέρμανση για «Εγκάρδια Συνεννόηση»

Στις 8 Απριλίου 1904 υπεγράφη η συμφωνία για την Εγκάρδια Συνεννόηση, που έθεσε τέλος στη σκληρή αντιπαράθεση αιώνων ανάμεσα στη Γαλλία και στη Μεγάλη Βρετανία. Ανάλογα, στον Τύπο η κρίση φαίνεται να φέρνει ξανά στο πεδίο του διαλόγου τα τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΟΛ, ο Πήγασος και η «Καθημερινή» βρίσκονται σε επικοινωνία για να λύσουν ορισμένα θέματα που επηρεάζουν σοβαρά τα οικονομικά τους. Η κούρσα των προσφορών DVD κοστίζει σε όλους και στο τραπέζι πέφτει μια σειρά προτάσεων που αφορούν από τη συμφωνία κυρίων για την κατάργησή τους και το θέμα της επιβολής (από την κυβέρνηση) ΦΠΑ 19% σε όλο το πακέτο της εφημερίδας και των προσφορών μέχρι το μορατόριουμ για τη διάθεση ενός και μόνο δώρου. Η συζήτηση δεν έχει καταλήξει ακόμη, καθώς ο Πήγασος λόγω και των πιέσεων που δέχεται από το «Θέμα» -που είναι πρώτο σε κυκλοφορία- δεν θέλει να εγκαταλείψει την τακτική της προσφοράς ταινιών.
Από την άλλη, ο ΔΟΛ θα ήθελε να επιτευχθεί αμέσως μια τέτοια συμφωνία, αφού εκτιμά πως η διαφορά των 20.000 φύλλων του «Θέματος» από το «Βήμα» οφείλεται στις ταινίες. Υπάρχει όμως και η άλλη πρόταση: Κάθε πλευρά να αποσύρει τις επιπλέον προσφορές και να κρατήσει μόνο μία (δηλαδή 1 DVD ή 1 CD ή 1 βιβλίο), καθώς υπάρχει ο φόβος πως, αν καταργηθούν κατευθείαν οι προσφορές, θα καταρρεύσει η αγορά του κυριακάτικου Τύπου.
Ένα δεύτερο ζήτημα που τίθεται είναι το καθεστώς εργασίας των εφημεριδοπωλών, καθώς οι εκδότες θεωρούν πως πρόκειται «για μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη» εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να διορίζονται από το κράτος και η αμοιβή τους να μην προσδιορίζεται από συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις.
Πρόκειται για φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τα δύο πρακτορεία, «Άργος» και «Ευρώπη», στην τελευταία τους ανακοίνωση για την απεργία των εφημεριδοπωλών της Αθήνας και του Πειραιά.
Οι εκδότες θα ήθελαν, με τη συνδρομή και της κυβέρνησης, να αλλάξουν πλήρως το καθεστώς αυτό ή έστω να μειώσουν το ύψος των αποδοχών των εφημεριδοπωλών.
Το άλλο ζήτημα που εξετάζεται είναι η πλήρης αναδιάρθρωση της ΕΙΗΕΑ και η μείωση του κόστους συμμετοχής σε αυτήν των εκδοτών αλλά και του κόστους λειτουργίας. Θυμίζουμε πως για το θέμα της κατάργησης της διάταξης του «2%» η ΕΙΗΕΑ είχε στραφεί εναντίον της «Καθημερινής» και ο Θ. Αλαφούζος είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα αποχωρούσε από την Ένωση.
Φαίνεται πως ο χρόνος που πέρασε, σε συνδυασμό με την οικονομική πίεση, φέρνει πιο κοντά τις τρεις αντιμαχόμενες πλευρές, Φώτη Μπόμπολα, Σταύρο Ψυχάρη και Θέμη Αλαφούζο, χωρίς να είναι σίγουρο πως θα επιτευχθεί η… Εγκάρδια Συνεννόηση.


Σχολιάστε εδώ