Πλούσιοι όσοι έχουν 35.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο!

Τον πόρο-φόρο από την άμεση φορολογία που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την ενίσχυση του «κουμπαρά» που δημιουργείται με σκοπό να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στο διάστημα 2010-2020 οπότε και υπολογίζεται ότι θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη κρίση, ανακοινώνει –εκτός απροόπτου– την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Α. Λοβέρδο, Γ. Κουτρουμάνη και Ροβ. Σπυρόπουλο). Το εισοδηματικό όριο από το οποίο θα ξεκινήσει η προοδευτική φορολόγηση των πολιτών συζητείται να είναι οι 30.000 ή 35.00 ευρώ ετήσιες αποδοχές και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι νέος φόρος, αλλά θα προέλθει ως μέρος των φορολογικών ρυθμίσεων που θα καθιερωθούν με το νέο φορολογικό σύστημα που θα ισχύσει από την άνοιξη του 2010.
Οι υπουργικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής που αναζητεί νέες πηγές χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, κατά την οποία θα συζητηθούν οι προτάσεις που κατέθεσαν οι εμπειρογνώμονες της εργατικής πλευράς (Σ. Ρομπόλης και Γ. Ρωμανιάς) και των εξουσιοδοτημένων εμπειρογνωμόνων των εργοδοτικών οργανώσεων. Η συνεδρίαση αυτή είναι ενδεχομένως η κρισιμότερη εν όψει του πολιτικού διαλόγου που θα ακολουθήσει για το ασφαλιστικό μας σύστημα, καθώς θα δρομολογήσει τις κυβερνητικές προθέσεις και διαθέσεις για τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, που έχει ήδη προκαλέσει ρήγματα και αντιθέσεις στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η ΠΑΣΚΕ προσμένει ακόμη τις συγκεκριμένες κυβερνητικές θέσεις για να τοποθετηθεί, στηρίζοντας όμως τις προτάσεις των κ. Ρομπόλη και Ρωμανιά, θεωρώντας ότι απηχούν τις πάγιες θέσεις της ΓΣΕΕ. Η ΔΑΚΕ εκτιμώντας ότι αγνοείται συστηματικά και ότι δεν ενημερώνεται επαρκώς για τον διάλογο που διεξάγεται, έχει ζητήσει την αποχώρηση των εμπειρογνωμόνων από την επιτροπή, ενώ η συνδικαλιστική Αριστερά (ΠΑΜΕ, Αυτ. Παρέμβαση) θεωρεί ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «πιο σκληρές συνταγές», αφήνοντας στο «απυρόβλητο» Εκκλησία, τράπεζες, «οφ σορ» εταιρείες και τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων φορτώνοντας τα βάρη της οικονομικής κρίσης στα μόνιμα «υποζύγια», μισθωτούς και συνταξιούχους. Επιπλέον, αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
Ως προς τη στάση που θα τηρήσει η ΝΔ, με βάση δηλώσεις του γραμματέα Συνδικαλιστικών Φορέων Γιάννη Μανώλη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να επενδύει σε ευρεία συναίνεση για το νέο ασφαλιστικό σύστημα που σκοπεύει να εισαγάγει. Ο κ. Μανώλης θεωρεί ότι σκοπίμως δημιουργείται κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων από τους αρμόδιους υπουργούς, το οποίο, όπως τονίζει, πλήττει ακόμη περισσότερο τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης και υπονομεύει τα ήδη προβληματικά ταμεία και ευθέως μιλά για ανικανότητα αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης θεωρεί περίπου αναμενόμενες τις αντιδράσεις τόσο της κομματικής όσο και της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνει όμως ότι ο διάλογος θα είναι εξαντλητικός και με επιχειρήματα, με σκοπό κυρίως να πειστεί η κοινωνία ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι πιο δίκαιο και αποτελεσματικό. Ο κ. Κουτρουμάνης απορρίπτει ακόμη ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης είναι απλώς διαχείριση μιας οξείας κρίσης του συστήματος. Θεωρεί ότι το ΕΚΑΣ είναι μια μορφή αναδιανομής εισοδήματος και προαναγγέλλει ότι σε βάθος τετραετίας στους δικαιούχους θα προστεθούν άλλα 300.000 άτομα, αφού προηγουμένως αναμορφωθεί το σύστημα. Για το 2010 ο υφυπουργός διαβεβαιώνει ότι «θα πάρουν το ΕΚΑΣ όσοι το έπαιρναν μέχρι σήμερα συν άλλοι 20.000 δικαιούχοι. Ως προς το θέμα της βασικής σύνταξης, η οποία πράγματι ανοίγει «λεωφόρους» για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αφού το όποιο επιπλέον ποσό θα είναι απόλυτα ανταποδοτικό, ο κ. Κουτρουμάνης τονίζει ότι η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί κατά το διάστημα 2018-2020 και συνεπώς είναι πρόωρο να υπολογιστεί τώρα οποιοδήποτε ποσό. Ανεξαρτήτως πάντως του χρόνου που θα ισχύσει η βασική σύνταξη, με δεδομένες τις εργασιακές σχέσεις (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία και κάθε μορφή ευελιξία) σε συνδυασμό με την ανεργία, είναι προφανές ότι θα απαιτούνται περισσότερα χρόνια εργασίας και εισφοράς για να διαμορφωθούν αξιοπρεπείς συντάξεις.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουτρουμάνη:
• Οι ανάπηροι με μόνιμες βλάβες, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τις αναπηρικές συντάξεις, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση των επανεξετάσεων από επιτροπές, όπως απαιτείται σήμερα.
• Εντός του 2010 θα ισχύσει η δέσμευση για έκδοση και απονομή των συντάξεων εντός τριμήνου, ενώ θα καθιερωθεί και η προσυνταξιοδοτική προετοιμασία, δύο χρόνια πριν από τον χρόνο συνταξιοδότησης. Επίσης:
Αύριο Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους σούπερ-μάρκετ κυρίως, για να συζητηθεί η δυνατότητα έκδοσης «εκπτωτικής κάρτας» για βασικά αγαθά, που η κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει σε περίπου 450.000 ανέργους. Η κάρτα θα αφορά και στις μεταφορές, ενώ δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός ούτε ο ΟΑΕΔ από τον οποίο οι άνεργοι θα προμηθεύονται το «κουπόνι».
Ο προηγούμενος «ανέντιμος βίος» του κράτους απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση οδήγησε σε κοινωνικές συνθήκες άλλων εποχών, χωρίς κανείς υπεύθυνος να πληρώσει μέχρι τώρα οποιοδήποτε τίμημα.


Σχολιάστε εδώ