Ο Ταλάτ διεκδικεί και εδάφη της Βρετανικής Βάσης της Δεκέλειας!
ΜΕΡΙΔΙΟ από τα «κυρίαρχα εδάφη» της Βρετανικής Βάσης της Δεκέλειας στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου (μεταξύ Λάρνακας και Αμμοχώστου) απαιτεί τώρα ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από το Λονδίνο. Και την αξίωσή του τη διατύπωσε, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, την περασμένη εβδομάδα, όταν ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του «για να τον ενθαρρύνει να προχωρήσει ταχύτερα» με τον Πρόεδρο Χριστόφια για τελική λύση.
Να σημειωθεί ότι και κατά την επικοινωνία του με τον κύπριο Πρόεδρο ο βρετανός πρωθυπουργός θεώρησε καλό να επαναφέρει ως δέλεαρ την προσφορά της χώρας του για παραχώρηση μεγάλου μέρους των εδαφών που ελέγχει, ώστε τα μέρη να ενθαρρυνθούν για συμβιβασμό. Συγκεκριμένα, η Βρετανία προτίθεται, αν υπάρξει πρόοδος για τελική συμφωνία (αυτό είναι όρος), να εκχωρήσει στους Κυπρίους έκταση 45 περίπου τετραγωνικών μιλίων. Τα εδάφη αυτά βρίσκονται:
• Αφενός στην εκτεταμένη Βάση του Ακρωτηρίου και στην Επισταθμία Επισκοπής (όπου βρίσκεται το Αρχηγείο των Βρετανικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής) μεταξύ Λεμεσού και Πάφου, σε μεγάλης έκτασης ακτογραμμή.
• Και αφετέρου στη Βάση της Δεκέλειας, ανατολικά της Λάρνακας και στην περίμετρο της οποίας εφάπτεται η γραμμή «Αττίλα», με αποτέλεσμα τα σύνορα της βάσης να είναι και τα φυλάκια των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.
Δηλαδή, σε περίπτωση διαλύσεως της βάσης αυτομάτως οι τουρκικές δυνάμεις αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής αυτής περιοχής, αποκόπτοντας ουσιαστικά όλες τις ελεύθερες περιοχές της Αμμοχώστου, δεδομένου ότι οι θέσεις τους απέχουν μόλις δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Με τους Άγγλους να μην αντιδρούν όλα αυτά τα χρόνια για το γεγονός ότι τα όρια «των δικών τους εδαφών» (!) είναι η γραμμή «Αττίλα», χωρίς έστω και μια για το θεαθήναι ζώνη που να τα διαχωρίζει.
Η θέση που ο Ταλάτ διεβίβασε στον βρετανό πρωθυπουργό δεν είναι νέα, καθώς ο Ραούφ Ντενκτάς την είχε ήδη διατυπώσει από το 1975, θεωρώντας ότι τα εδάφη της μεγάλης Βάσης του Ακρωτηρίου (που βρίσκονται στον νότο) πάνε στους Ελληνοκυπρίους και αυτά της μικρότερης (της Δεκέλειας δηλαδή) πηγαίνουν «κατ’ αναλογίαν» στους Τουρκοκυπρίους.