Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Τη διενέργεια διοικητικής έρευνας για τη μεταβίβαση, το έτος 2001, 37.000 στρεμμάτων του Δημοσίου στην κυριότητα της Μονής Μεγίστης Λαύρας και την πώληση, το έτος 1994, 1.923 στρεμμάτων δασικού χαρακτήρα έναντι του ποσού των 7,5 δισ. ευρώ όταν η αγοραστική τους αξία ήταν τουλάχιστον έξι φορές χαμηλότερη, ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ερωτούν επίσης σε ποιο πόρισμα κατέληξε η προκαταρκτική έρευνα για κακουργηματικές πράξεις που είχε διατάξει τον Ιούνιο του 2009 ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, και ζητούν την ανάκληση των σχετικών αποφάσεων και την κατάργηση του άρθρου 15 του Ν. 3208/03 που επιτρέπει τέτοιου είδους παραχωρήσεις.
> Το θέμα της παράνομης δόμησης ξενοδοχειακής μονάδας στην προστατευόμενη περιοχή του οικοσυστήματος του Καϊάφα φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο δήμαρχος της Ζαχάρως κατασκεύασε ξενοδοχειακή μονάδα με παράνομες άδειες, οι οποίες ζητείται να ανακληθούν από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ηλείας.
> Το ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει τον Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ θέτει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, σύμφωνα με τις οποίες οι προσλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα γίνουν με βάση τον Κανονισμό της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι οι συμβάσεις των νεοπροσλαμβανόμενων, κατά παρέκκλιση των εσωτερικών κανονισμών των
ΔΕΚΟ, διέπονται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.
> Να πληρώσει το Δημόσιο τα 6,5 εκατ. ευρώ που χρωστάει στην κατασκευάστρια εταιρεία του νέου δημαρχείου της Θεσσαλονίκης ζητά με ερώτησή του στον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου. Επισημαίνει ότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τα εγκαίνια του νέου κτιρίου και οι υπηρεσίες του δήμου παραμένουν διασκορπισμένες στα παλιά κτίρια όπου στεγάζονταν, στοιχίζοντας στον δήμο 125.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα. Με άλλη ερώτησή του, ο βουλευτής ζητά να δοθεί διετής παράταση στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ.
> Με αφορμή τη δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι σταμάτησαν όλες οι διαδικασίες σχετικά με τις συγχωνεύσεις στα ερευνητικά κέντρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ερωτά την κυβέρνηση ποιο είναι τελικά το σχέδιό της για την κατάργηση, συγχώνευση ή και αναδιάρθρωση φορέων του δημόσιου τομέα και πότε σκοπεύει να το υλοποιήσει.
> Ποιες αποφάσεις θα ληφθούν για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και σε ποιο σημείο βρίσκονται τα σχέδια για τη δημιουργία Μουσείου των Αθηνών, ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, η βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή. Μάλιστα η κ. Πιπιλή κατέθεσε εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία και προτάσεις για τη διευκόλυνση του υπουργείου Πολιτισμού, τις οποίες αποδέχθηκε ο υπουργός και υποσχέθηκε ότι θα τις ερευνήσει. Ειδικότερα η βουλευτής υπέδειξε για τη δημιουργία του Μουσείου των Αθηνών ένα πολυώροφο εγκαταλελειμμένο κτίριο που βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, ζητώντας να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η δυνατότητα απαλλοτρίωσης. Η βουλευτής αναφέρθηκε, επίσης, επιγραμματικά στην άγνωστη και ξεχασμένη προσφορά του αιγυπτιώτη αρχιτέκτονα Αριστόφρωνος, ο οποίος το 1929 άρχισε τις ανασκαφές, ανακαλύπτοντας μέρος της σχολής, ενώ ταυτοχρόνως αγόρασε ακίνητα και οικόπεδα εκεί, τα οποία και άφησε κληροδότημα με διαθήκη του στην Ακαδημία Αθηνών.
> Αν προτίθεται να παραχωρήσει την έκταση μεταξύ του παραλιακού δρόμου και της θάλασσας στην ανατολική πλευρά του Μικρολίμανου, στον Δήμο Πειραιά, για την κατασκευή κολυμβητηρίου, ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά Δημήτρης Καρύδης.


Σχολιάστε εδώ