Να ρωτηθούν πρώτα οι πιστοί της Κρήτης

Κύριε Διευθυντά,
Το άκρως αποκαλυπτικό και ιστορικά βαρυσήμαντο άρθρο του Μανόλη Καρέλλη «Δέχθηκαν οι κρήτες Ιεράρχες την ”προσφορά” του Ερντογάν», που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας (Κυριακή 24.1.2010) -σύμφωνα με το οποίο οι Μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου της ημιαυτόνομης Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης απεδέχθησαν την πρόσκληση της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου όπως λάβουν και την τουρκική υπηκοότητα, για να δυνηθούν στο μέλλον να είναι υποψήφιοι για την κατάληψη του θρόνου του Απ. Ανδρέου- δημιουργεί στον κάθε νοήμονα Έλληνα ποικίλους προβληματισμούς.
Πώς θα διανοηθεί ο έλληνας φορολογούμενος να μισθοδοτεί τους Μητροπολίτες της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, οι οποίοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και παράλληλα τούρκοι υπήκοοι;
Ορθώς υπογραμμίζει ο αρθρογράφος ότι θα έπρεπε να ερωτηθούν πρώτα απ’ όλα οι πιστοί της Κρήτης και στη συνέχεια να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Η περίπτωση αυτή μας φέρνει στον νου την ιστορία της εκλογής του Ευμενίου Ξηρουχάκη ως Μητροπολίτου Κρήτης, ο οποίος με φιρμάνι του Σουλτάνου μεταβαίνει στη Μεγαλόνησο για να εγκατασταθεί το 1898.
Όμως, οι Κρήτες το αρνούνται, διότι η Κρήτη έχει καταστεί ανεξάρτητη ηγεμονία, ως Κρητική Πολιτεία, την 6η Δεκεμβρίου 1898, με ανώτατο άρχοντα τον ύπατο αρμοστή πρίγκιπα Γεώργιο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό της Κρητικής Πολιτείας δεν είχε γίνει σχετική πρόβλεψη για τη μισθοδοσία του (Μανούσου Κούντουρου, Ημερολόγιον, Ιστορικαί και Διπλωματικαί Αποκαλύψεις, Αθήναι, 1921, σ. 257, Π. Γ. Φούγια, Φανάρι-Αθήνα. Παραλειπόμενα, Θεσσαλονίκη, 2006, σ. 118).
Η Αποστολική Εκκλησία της Κρήτης βιώνει σήμερα μια αντίστοιχη ιστορία. Οι πνευματικοί της ταγοί, έχοντας και την τουρκική υπηκοότητα, μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο.
Χρήστος Π. Μπαλόγλου
Νέα Φιλαδέλφεια


Σχολιάστε εδώ