Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν πόσο μεγάλοι και επικίνδυνοι για τον λαό ήταν οι μύθοι που χρησιμοποίησαν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, όταν επιχειρούσαν να τον πείσουν να κάνει θυσίες για την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα θεωρούνταν οικονομικό θαύμα, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τεράστια κερδοφορία για το κεφάλαιο. Το επιχείρημα, λοιπόν, ήταν ότι, εντασσόμενη η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, θα θωρακιστεί απέναντι σε κινδύνους και ότι οι θυσίες που θα κάνει ο λαός θα αποδώσουν στη συνέχεια. Με αυτό το περίβλημα ντύθηκαν η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και το τσάκισμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.
Μερικά χρόνια αργότερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι ούτε χώρες – οικονομικά θαύματα υπάρχουν ούτε η ΕΕ αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για τον λαό. Οι καπιταλιστικές οικονομίες, και η ελληνική, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουν τις κρίσεις. Αυτές ακολουθούν πάντα τη φάση της ανόδου, κι αυτό όχι επειδή υπάρχουν κακοδιαχείριση ή σπατάλη, που ασφαλώς υπάρχουν, αλλά γιατί η αναρχία στην παραγωγή είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, γιατί το κυνήγι του κέρδους είναι νόμος του καπιταλισμού. Και η τωρινή κρίση ήρθε ως αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κερδών και κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν. Παράλληλα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ δεν είναι παρά μια συμμαχία λύκων, όπου καθένας επιδιώκει να πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από τον άλλον και όλοι μαζί να κλέψουν την πίτα από τους λαούς.
Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κινδυνολογούν και εκβιάζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο των αγορών της ευρύτερης περιοχής, για μεγαλύτερα μερίδια και καλύτερους γι’ αυτά όρους παρέμβασης σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Κινδυνολογούν και εκβιάζουν και η ελληνική πλουτοκρατία και τα διάφορα τμήματά της, που πιέζουν για ακόμα περισσότερα προνόμια και κέρδη, για το ποιος θα ενισχυθεί περισσότερο για να κρατήσει ή να κατακτήσει καλύτερες θέσεις στον ανταγωνισμό.
Σε ένα πράγμα όλοι αυτοί συμφωνούν: Να πληρώσει ο λαός. Η ένταξη στην Ευρωζώνη ήταν επιλογή της πλουτοκρατίας για να κερδίσει περισσότερα. Και πράγματι κέρδισε. Αυτοί που πλήρωσαν και τη φάση της ανόδου, της υψηλής κερδοφορίας του κεφαλαίου, και τώρα καλούνται να πληρώσουν και τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να βγουν πολιτικά συμπεράσματα. Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τον «ευρωμονόδρομο» και τα κόμματά του. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφεραν και φέρνουν άγρια μέτρα έχοντας συμφωνήσει και συνυπογράψει. Έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος, χρειάζεται ηχηρή λαϊκή απάντηση: Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Απειθαρχία στον «ευρωμονόδρομο». Όλοι και όλες στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη.
Κοινός αγώνας και μέτωπο της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων. Για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Σχολιάστε εδώ