Νέες κλίνες ΜΕΘ – μύθος ή πραγματικότητα;

Στις μέρες μας, η ελευθερία του λόγου δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης άποψης στον καθένα. Αυτή η ελευθερία του λόγου περιορίζεται στους πολιτικούς από το γεγονός ότι πρέπει να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, ο πολιτικός δεν μπορεί να ισχυρίζεται γεγονότα ή πράξεις που δεν είναι αληθινά. Σημαντικότερος είναι ο κίνδυνος όταν το κάνει συνειδητά, για να αναδείξει την υπεροχή του έναντι των άλλων.
Πιστεύω ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υποπίπτει σε αυτό το ολίσθημα, θεωρώ όμως όχι συνειδητά, αλλά είτε από ελλιπή ενημέρωση είτε από επιπολαιότητα.
Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να αποδείξω τον ισχυρισμό μου. Επί δύο μήνες παρακολουθούμε την υπουργό Υγείας να εξαγγέλλει ότι μέχρι 15 Ιανουαρίου θα έχουν ανοίξει 77 νέες κλίνες ΜΕΘ που δεν μπορούσε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ακολουθεί στα μέσα Δεκέμβρη και επίσημη πανηγυρική ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό κατά την επί τούτου επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο.
Μετά την παρέλευση του χρονοδιαγράμματος, σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας ανακοινώνει πανηγυρικά την επίτευξη του στόχου της με το άνοιγμα 83 νέων κλινών ΜΕΘ και δίνει στη δημοσιότητα τα ακριβή στοιχεία, που είναι ψευδή. Ως παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω τα 6 νέα κρεβάτια που «άνοιξε» στο ΓΝ Κορίνθου, όπως φαίνεται από τη λίστα που διένειμε η υπουργός, τα οποία βέβαια μέχρι και σήμερα δεν λειτούργησαν ποτέ, προς διάψευσή της.
Σήμερα νοσηλεύονται μόνο 2 ασθενείς στη ΜΕΘ ΓΝ Κορίνθου. Εάν λειτουργούν και τα υπόλοιπα 6, τίθεται εύλογα το ερώτημα: Γιατί το ΕΚΑΒ, που έχει την ευθύνη της κατανομής των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, έχει αυτήν τη στιγμή λίστα αναμονής 25 ασθενών και δεν στέλνει 6 από αυτούς να νοσηλευτούν στα 6 νέα κρεβάτια του ΓΝ Κορίνθου; Πώς είναι εξάλλου δυνατόν το ΕΚΑΒ να έχει μια λίστα αναμονής 15 ασθενών κατά μέσον όρο τον τελευταίο χρόνο και τώρα που άνοιξαν 83 νέα κρεβάτια να έχει 25;
Πώς προέκυψε το πλασματικό νούμερο 83;
• Με παρουσίαση πλασματικού αριθμού, π.χ. ΓΝ Ευαγγελισμός, όπου ανακοίνωσε 12 νέες κλίνες αντί του αριθμού 9, που είναι η αλήθεια.
• Με εμφάνιση κλινών Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) αντί για ΜΕΘ, π.χ. Νοσοκομείο Αττικό, όπου άνοιξαν 4 κρεβάτια ΜΑΦ και όχι ΜΕΘ.
• Με εμφάνιση κλινών που ήδη λειτουργούν ως κλίνες σε μονάδες εμφραγμάτων και θα χρησιμοποιούνται και ως ΜΕΘ σε ανάγκη, π.χ. ΓΠΝ Ιωαννίνων, όπου ανακοίνωσε 4 νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ στην πραγματικότητα είναι 2 ΜΕΘ και 2 που ήδη λειτουργούν στη μονάδα εμφραγμάτων.
Το προσωπικό που στελέχωσε αυτές τις ΜΕΘ είναι με 8μηνες επικουρικές συμβάσεις (που δεν δύνανται να ανανεωθούν) και 2χρονες μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που δεν προηγήθηκε η τουλάχιστον 3μηνη εκπαίδευση που απαιτείται για την απασχόληση σε ΜΕΘ.
Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από σειρά προσφυγών στα δικαστήρια συγγενών ασθενών που πιθανόν να χάσουν τη ζωή τους, επικαλούμενοι ελλιπή εκπαίδευση τόσο του νοσηλευτικού όσο και του ιατρικού προσωπικού -οι νεοπροσληφθέντες δεν είναι ιατροί εντατικολόγοι- εκτιμώ ότι δεν το έχει υπολογίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μια ακόμη παλινδρόμηση σχετικά με τον εξοπλισμό των νέων κλινών ΜΕΘ αποτελεί η ακύρωση από την υπουργό Υγείας της απόφασης έγκρισης σκοπιμότητας για την προμήθεια 50 monitors, 60 αναπνευστήρων όγκου με πεπιεσμένο αέρα και 40 κλινών ΜΕΘ, 11 ημέρες ύστερα από την αρχική απόφαση.


Σχολιάστε εδώ