Μπλέκουν Καραμανλή με στόχο τον Σαμαρά

Προφανώς όλα αυτά συνδέονται με το γεγονός ότι η υπόθεση ξεκίνησε να διερευνάται από τη Βουλή κι ορισμένοι επιχειρούν να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα, ώστε να προκαταλάβουν τα συμπεράσματα του πορίσματος που θα παραδώσει η Εξεταστική Επιτροπή στις 17 Μαρτίου. Είναι επίσης πιθανό να εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της χώρας από τα σημαντικά εθνικά και οικονομικά ζητήματα. Ωστόσο, η ένταση με την οποία διακινούνται στοιχεία και εικασίες (άγνωστο από ποια κέντρα) και προβάλλονται από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, προκαλεί απορίες και ερωτήματα, ενώ ενισχύει τις θεωρίες ορισμένων ότι «κάτι περισσότερο» κρύβεται πίσω από τον «ορυμαγδό» που έχει σηκωθεί τις τελευταίες ημέρες. Πόσω μάλλον που μερίδα του Τύπου καλλιεργεί… προσδοκίες για επικείμενες «συνταρακτικές» αποκαλύψεις που θα εμπλέκουν ακόμη περισσότερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Προβληματισμός επικρατεί στη Ρηγίλλης, καθώς κορυφαία στελέχη πιστεύουν ότι βασικός στόχος της προσπάθειας είναι να εγκλωβισθεί πολιτικά ο Αντ. Σαμαράς και να φθαρεί σε προσωπικό επίπεδο, καθώς η στήριξη που παρείχε στον Κ. Καραμανλή μπορεί από κάποιες πλευρές να προβληθεί και ως «επιχείρηση συγκάλυψης» των ευθυνών, αλλά παράλληλα και ως «επιβεβαίωση» της εμπλοκής της Ν. Δημοκρατίας στο σκάνδαλο. Στις ανησυχίες αυτές πρέπει να αποδοθεί και η… μικρή καθυστέρηση με την οποία η Ρηγίλλης παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στον τέως πρωθυπουργό. Κορυφαία στελέχη της παράταξης, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν αυτόν τον νέο γύρο «σκανδαλολογίας», εκφράζουν την εκτίμηση ότι απώτερος στόχος είναι να πληγεί περαιτέρω πολιτικά ο Κ. Καραμανλής. Έτσι ώστε να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ο δρόμος επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, με οποιοδήποτε ρόλο και υπό οποιοδήποτε αξίωμα. Ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός αποφεύγει να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη θεωρία, ωστόσο είναι εξίσου προβληματισμένος με το κλίμα που διαμορφώνεται, ενώ στενοί συνεργάτες του χαρακτηρίζουν «ύποπτο» πολιτικά τον χρόνο ανακίνησης του θέματος. Αντίθετα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, ο κ. Καραμανλής δεν έχει αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής. Αν δηλαδή θα εμφανισθεί στη Βουλή για να καταθέσει (που ήταν μέχρι την Πέμπτη το πιθανότερο) ή θα στείλει υπόμνημα, ευχέρεια που του παρέχει ο Κανονισμός, που ίσως είναι η τελική επιλογή. Κατ’ αρχάς περιμένει να δει αν τελικά θα κληθεί στην Εξεταστική, με στενούς συνεργάτες του να διατυπώνουν το ερώτημα αν «θα φθάσει στο σημείο αυτό το ΠΑΣΟΚ». Οι ίδιοι διαψεύδουν τα δημοσιεύματα περί ενόχλησης του τέως πρωθυπουργού για τη στάση της Ρηγίλλης.
Σε ρόλο κηδεμόνα…
ΠΑΝΤΩΣ η κινητικότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο τέως πρωθυπουργός με τη λειτουργία νέου Πολιτικού Γραφείου και πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του να μεταφέρουν την πρόθεσή του να είναι «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις, τροφοδοτεί σενάρια για τα μελλοντικά σχέδιά του. Επιθυμεί να επανέλθει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αποτύχει να την οδηγήσει στην εξουσία; «Εγώ τη δουλειά που έκανα δεν πρόκειται να την ξανακάνω», είπε ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο, αποκλείοντας ακόμη το ενδεχόμενο μιας νέας πρωθυπουργίας. Στελέχη που κινούνται στον ευρύτερο κύκλο των υποστηρικτών του κ. Σαμαρά εκφράζουν φόβους μήπως ο κ. Καραμανλής με τις δημόσιες παρεμβάσεις του τους προσεχείς μήνες «καπελώνει» στην ουσία τον κ. Σαμαρά, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι ασκεί κάποιας μορφής κηδεμονία στην παράταξη. «Κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του Καραμανλή» υπογραμμίζουν βουλευτές που γνωρίζουν καλά τις απόψεις του τέως πρωθυπουργού.
Τι απομένει λοιπόν; Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στους σχεδιασμούς του κ. Καραμανλή θα μπορούσε να εντάσσεται η Προεδρία της Δημοκρατίας. Κάτι που αυτήν τη στιγμή δείχνει άπιαστο όνειρο, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα έχουν διαμορφωθεί τα πολιτικά πράγματα στη χώρα το 2015. Ωστόσο, ακόμη και στελέχη της Ν. Δημοκρατίας αναγνωρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε με τον χειρότερο τρόπο την πρωθυπουργία, ενώ η πενταετής θητεία του συνοδεύθηκε με αναρίθμητα σκάνδαλα και κορυφώθηκε με την κατάρρευση της οικονομίας. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για οποιεσδήποτε μελλοντικές φιλοδοξίες του, σημειώνουν.


Σχολιάστε εδώ