ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ… ΒΡΟΥΝ ΑΚΡΗ

Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης χαρακτήρισε αποτυχία την προηγούμενη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, επειδή δεν έλαμψε η αλήθεια και οι ευθύνες δεν προσωποποιήθηκαν. «Η Επιτροπή θα κάνει μια τρύπα στον αέρα γιατί τα ζητήματα ερευνήθηκαν» απάντησε ο πρόεδρος της προηγούμενης Εξεταστικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Τι θα συμβεί αν για οποιαδήποτε έρευνα έρχεται μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν της αρέσει το πόρισμα να βγάζει ένα άλλο;» είπε, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος διευκρίνισε ότι η ΝΔ συναινεί γιατί δεν θέλει να δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να σκεφτεί ότι δεν θέλει να λάμψει η αλήθεια.
Η πρωτοβουλία ωστόσο της ΝΔ να προσκομίσει το ίδιο βράδυ της συζήτησης στη Βουλή την έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους της 29ης Ιουνίου 2009, ώστε να καταλογίσει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ακολουθεί τις υποδείξεις του για να επανέλθει στο Δημόσιο η εκχωρηθείσα περιουσία στη Μονή, έγινε αφορμή έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο, πριν ακόμα συγκροτηθεί η αρμόδια Επιτροπή…
Το κλίμα στην υπόθεση της Siemens έδωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου. Προαναγγέλλοντας ότι υπάρχει πρόθεση να κληθεί στην επιτροπή ο κ. Καραμανλής, είπε ότι «πρέπει να διερευνήσουμε κατά ποσό ήταν τυπική η ευχαριστήρια επιστολή του Κ. Καραμανλή προς τον Μ. Χριστοφοράκο. Κι είμαι σίγουρος ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να μας διαφωτίσει». Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης τόνισε ότι στο θέμα της απόδοσης ευθυνών οφείλουμε την απόλυτη επιτυχία, απέφυγε όμως τις αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν θα αναφερθεί σε επιστολές. Τον κ. Καραμανλή υπερασπίστηκε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «δεν θα κρύψουν την αλήθεια κραυγές και ψίθυροι γύρω από επιστολές και ασημαντότητες και ψεύτικες μαρτυρίες για να αποδοθούν ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό». Ο ίδιος προσδιόρισε πού θα επικεντρώσει η ΝΔ την έρευνα, στοχεύοντας στην ομολογία Τσουκάτου αλλά και στην υπόθεση C-4I, δηλαδή την περίοδο 2003, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Συμπαραστάτες του κ. Καραμανλή έσπευσαν, πέραν του κ. Παυλόπουλου, μόνο τρεις από τους δώδεκα βουλευτές της ΝΔ που πήραν τον λόγο στη συζήτηση. Ήταν ο βουλευτής Γ. Βλάχος, που είπε ότι η επιστολή δεν φέρει τον γραφικό χαρακτήρα του κ. Καραμανλή, ο Σταύρος Καλαφάτης, που τόνισε «δεν θα επιτρέψουμε να σπιλώνετε ανθρώπους με κρυστάλλινο δημόσιο βίο», και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, που εκτίμησε ότι ο κ. Καραμανλής είναι «φωτεινό παράδειγμα ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας».
Υπέρ της σύστασης των Εξεταστικών τάχθηκαν ΛΑΟΣ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, που μίλησε για στημένη υπόθεση από το ΠΑΣΟΚ, για να πληγούν ανεπανόρθωτα οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ και πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Είπε επίσης ότι δεν θεωρεί τυχαία τη δημοσιοποίηση της επιστολής Καραμανλή, ούτε τις τηλεοπτικές εκπομπές που διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα. Σε ρόλο μάλιστα υπερασπιστή της παράταξης, ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να ετοιμαστεί για την εξόδιο ακολουθία Καραμανλή και για βολές και προσβολές προς τον έτερο πόλο, δηλαδή την οικογένεια Μητσοτάκη. Το ΚΚΕ υπερψήφισε την πρόταση σε ό,τι αφορά το Βατοπέδι «για το ελάχιστο ενδεχόμενο να βαθύνει η έρευνα». Ο κ. Σκυλλάκος ήταν πάντως επιφυλακτικός για το αποτελέσματα της διερεύνησης. «Όσο βρήκαμε σε άλλες Επιτροπές τις βαλίτσες, άλλο τόσο θα τις βρούμε και τώρα» είπε. Ο δε αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στη συζήτηση για την υπόθεση της Siemens, τόνισε ότι το κόμμα του δεν υποτιμά τις ευθύνες κομμάτων και προσώπων ή τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν από τη Siemens κάτω από το τραπέζι, πλην, όμως, «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».
Ικανοποίηση εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ διά του εισηγητή του, Νίκου Τσούκαλη, επειδή το πόρισμα του κόμματός του της προηγούμενης Εξεταστικής για το Βατοπέδι βοηθά τις δικαστικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης. Σχετικά με την υπόθεση της Siemens, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε εξαιρετική καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να στενεύουν τα περιθώρια για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Οι Εξεταστικές Επιτροπές ξεκινούν από αύριο τις εργασίες τους. Πρώτη συνεδριάζει το απόγευμα η Εξεταστική για το Βατοπέδι, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα παραδώσει το πόρισμά της στις 15 Μαρτίου. Την επομένη θα συνέλθει η Εξεταστική που θα διερευνήσει την υπόθεση της Siemens, και όπως έχει οριστεί θα πρέπει να συντάξει το πόρισμά της μέχρι τις 17 Μαρτίου. Και οι δύο Επιτροπές είναι 19μελείς. Στην Εξεταστική για το Βατοπέδι μετέχουν οι βουλευτές Χρ. Αράπογλου, Π. Δημητρουλόπουλος, Ν. Ζωίδης, Α. Λαφαζάνης, Σπ. Μοσχόπουλος, Μ. Μπεντενιώτης, Δ. Παπουτσής, Αικ. Περλεπέ-Σηφουνάκη, Α. Σιδηρόπουλος και Δ. Τσιρώνης από το ΠΑΣΟΚ, οι Ν. Δένδιας, Ε. Στυλιανίδης, Ν. Πλακιωτάκης, Λ. Αυγενάκης, Ε. Βόζενμπεργκ και Σ. Αναστασιάδης από τη ΝΔ, ο Α. Σκυλλάκος από το ΚΚΕ, ο Αθ. Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ και ο Ν. Τσούκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens θα ασχοληθούν οι βουλευτές Χρ. Αηδόνης, Σ. Βαλυράκης, Λ. Γρηγοράκος, Β. Κεγκέρογλου, Α. Μακρυπίδης, Γ. Νικητιάδης, Π. Οικονόμου, Θ. Παπαγεωργίου, Π. Ρήγας και Β. Τσόνογλου-Βυλλιώτη από το ΠΑΣΟΚ, οι Κ. Τζαβάρας, Α. Νεράντζης, Σ. Καλαφάτης, Γρ. Αποστολάκος, Π. Καμμένος και Χρ. Σταϊκούρας από τη ΝΔ, ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ, ο Κ. Αϊβαλιώτης από τον ΛΑΟΣ και ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ