Μείναμε άοπλοι

Ένα δράμα που φαίνεται ότι θα παραταθεί αρκετές ημέρες ακόμη, καθώς οι διεθνείς επενδυτές αδιαφορούν πλέον για τις εγγυήσεις και δεσμεύσεις που μπορεί να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν γερμανικές δεσμεύσεις, για να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα.
Τα ελληνικά ομόλογα, παρά το κλείσιμο των spread χθες, έχουν ήδη καταγράψει αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έναντι του κινδύνου στάσης πληρωμών έχει εκτιναχθεί στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν για το Ντουμπάι, λίγο πριν διασωθεί από την κατάρρευση με μια «ένεση» 10 δισ. δολ.
από το Άμπου Ντάμπι. Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι πλέον συγκρίσιμες με αυτές των ομολόγων του Ιράκ (!), ενώ στην πρόσφατη έκδοση πενταετών ομολόγων το Δημόσιο δανείσθηκε με το ίδιο κόστος που δανείζονται η Πολωνία ή η Βραζιλία για δέκα χρόνια και μάλιστα κατέβαλε ογκώδεις προμήθειες 80 εκατ. ευρώ στις τράπεζες που ανέλαβαν την έκδοση ομολόγων.
Η παρούσα κρίση έχει ξεπεράσει προ πολλού τα ελληνικά όρια και αμφισβητείται πλέον ανοικτά από τους κερδοσκόπους των αγορών η ίδια η αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης: όποια οικονομική πολιτική και αν εφαρμόζουν οι περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα και χρέη, το κόστος δανεισμού τους θα παραμένει ασφυκτικά υψηλό, όσο η Γερμανία αρνείται να δεσμευθεί ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει και παράλληλα η ΕΚΤ επιμένει ότι από το 2011 θα πάψει να δέχεται ως εγγύηση χρηματοδότησης ομόλογα χωρών με βαθμολογία χαμηλότερη από το «Α».
Την Πέμπτη και την Παρασκευή, υψηλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μπαρόζο, Αλμούνια) διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και άφησαν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην τρικυμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί μια πολύ δύσκολη παρασκηνιακή διαπραγμάτευση για να βρεθεί η φόρμουλα υποστήριξης της Ελλάδας και όλων των περιφερειακών ευρωπαϊκών οικονομιών που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον ανάλογα προβλήματα, με πρώτη υποψήφια να γίνει στόχος των επόμενων ισχυρών πιέσεων την Ισπανία, που άλλωστε δεν έχει τυχαία συντονισθεί πλήρως σε αυτό το θέμα με την Ελλάδα:
– Η ελληνική κυβέρνηση, όπως κατ’ επανάληψη τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στο Νταβός, αρνείται ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια, ώστε να αποφύγει τους σκληρούς όρους που θέλουν να επιβάλουν Γαλλία και Γερμανία, ως «αντάλλαγμα» για οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Παρίσι και Βερολίνο έχουν ήδη προτείνει στο παρασκήνιο να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης των χωρών με προβλήματα χρηματοδότησης του χρέους τους, αλλά σε αντάλλαγμα όσες χώρες ζητούν ενισχύσεις από αυτό το ταμείο θα καλούνται να υποβάλλουν «άγρια» σταθεροποιητικά προγράμματα, στα πρότυπα του ΔΝΤ.
– Για την ελληνική κυβέρνηση, προτιμότερη λύση θα ήταν να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβληθεί από το Ecofin και παράλληλα να υπάρξουν δηλώσεις στήριξης από τη Γερμανία και την ΕΚΤ, με τις οποίες πιστοποιείται έναντι των αγορών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει χρεοκοπίες και η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποκλείσει ομόλογα οποιασδήποτε χώρας-μέλους, ανεξάρτητα από την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.
– Φαινομενικά, στη διαπραγμάτευση αυτή η Ελλάδα είναι «άοπλη», αλλά κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι για τη Γαλλία και τη Γερμανία το κόστος θα ήταν βαρύτατο, αν αφήνονταν στην τύχη τους οι περιφερειακές οικονομίες, αφού αυτό θα οδηγούσε με βεβαιότητα στο «ξήλωμα» της νομισματικής ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στη δύσκολη διαπραγμάτευση, ανοίγοντας διαύλους για χρηματοδότηση όχι μόνο από την Κίνα (η Goldman Sachs συνεχίζει τη σχετική διερεύνηση, παρά τις διαψεύσεις), αλλά και από τα πλούσια εμιράτα του Περσικού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με μεσολαβητή άλλη μεγάλη τράπεζα έχει αρχίσει ήδη διαπραγμάτευση με το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Άμπου Ντάμπι. Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται να διερευνήσει δυνατότητες δανεισμού τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από άλλες ασιατικές χώρες, πλην της Κίνας.


Σχολιάστε εδώ