Μέχρι 400 ευρώ τον μήνα θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι!

Για σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική που αντί παγώματος, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επιλέγεται (ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου εντός των ημερών θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις) η μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων με περικοπές επιδομάτων και πάγωμα αποδοχών (σ.σ.: θα συμβάλει κατά 0,2% στη μείωση του ελλείμματος) μιλούν οι επικεφαλής όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων στην ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, Κ. Παπαντωνίου (ΠΑΣΚ/ΔΥ) Ηλ. Ηλιόπουλος (ΔΑΚΕ/ΔΤ), Ηλ. Βρεττάκος (Αυτ. Παρέμβαση) και Δημ. Αγκαβανάκης (ΠΑΜΕ). Η συνδικαλιστική ηγεσία προειδοποιεί (διαπαραταξιακά) για κλιμάκωση της απεργίας που έχει κηρύξει στον δημόσιο τομέα στις 10 Φεβρουαρίου, με την προειδοποίηση ότι καμιά οργάνωση δεν μπορεί να ανεχθεί την πιο άγρια επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων.
Έως και 400 ευρώ υπολογίζεται να μειωθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη από το στάδιο της απόγνωσης έχουν περάσει στην οργή, με όλα τα επακόλουθα να είναι πιθανά. Επιπλέον κύμα φυγής, κυρίως των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, άρχισε να παρατηρείται, καθώς προεξοφλείται η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών, που θα σημάνει επιπλέον παραμονή στην εργασία από 5 έως 17 χρόνια. Δημόσιοι υπάλληλοι, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι δεν πρόκειται να θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν εμπιστεύονται τις «εγγυήσεις» που τους παρέχονται και προωθούν τις αιτήσεις για συνταξιοδότησή τους τώρα, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου.
Είναι πρωτοφανής, πάντως, η αντίδραση σχεδόν του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων στην επίθεση που δέχεται το εισόδημά τους για άλλη μία φορά. Σε δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, νοσοκομεία, εφορίες, τελωνεία, βλέπεις εξαγριωμένους πολίτες που μιλούν για όρια ανοχής που έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Και για διάψευση κάθε προσδοκίας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προστάτευε στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία μισθωτούς και συνταξιούχους. Σημειώνεται πως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο, καθώς απεργίες και δυναμικές αντιδράσεις πραγματοποιήθηκαν ή πραγματοποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιρλανδία οι δημόσιοι υπάλληλοι αντέδρασαν με κινητοποιήσεις στις 25 Ιανουαρίου στα σχέδια της κυβέρνησής τους για περαιτέρω περικοπές των μισθών τους. Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκε εθνική διαδήλωση στις 21 και 22 Ιανουαρίου, στην Ιταλία θα εκδηλωθεί απεργία στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια μέρα τα συνδικάτα στην Πορτογαλία διοργανώνουν εθνικά συλλαλητήρια. Στη Γαλλία προετοιμάζονται κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα την καθιέρωση ελάχιστου μισθού 1.500 ευρώ και βελτίωση των γονικών αδειών, ενώ στις 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 διαδηλώσεις. Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.
«Αγωνιζόμαστε για να μην πληρώσουν τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι. Αιτία του αδιεξόδου είναι η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, οι αποκρατικοποιήσεις, τα σκάνδαλα, κερδοσκοπικά και χρηματιστηριακά παιγνίδια, η υποταγή των δημοσίων πολιτικών δημοσίων επενδύσεων στα συμφέροντα της ελίτ, η συρρίκνωση των δημοσίων αγαθών, κοινωνικών δαπανών, υπηρεσιών και δικαιωμάτων και η ασυδοσία κεφαλαίου και τραπεζιτών», υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων.


Σχολιάστε εδώ