«Κυβέρνηση Ψυχάρη», με πενταμελές «υπουργικό συμβούλιο»

Και ίσως η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη να μην είναι ο ορισμός του Γ. Πρετεντέρη στη θέση του συμβούλου του Σ. Ψυχάρη αλλά η μετακίνησή του στα «Νέα».
Η πολιτική γραμμή των δύο εντύπων είναι το επόμενο ζητούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο εφημερίδες θα στηρίξουν πιο δυναμικά την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Ίσως για… αντιπαράθεση με τις εφημερίδες του Μπόμπολα, που τις τελευταίες εβδομάδες, με «πολιορκητικό κριό» το «Πρώτο Θέμα», έχουν περάσει στην επίθεση, στοχοποιώντας υπουργούς που βρίσκονται είτε δίπλα στον πρωθυπουργό είτε στο στενό του περιβάλλον, ή λόγω του πόστου που κατέχουν και έχει ο τομέας τους σχέση με δραστηριότητες του Ομίλου. Λέγεται επίσης ότι θα κλείσει το μάτι προς τη Ρηγίλλης.
Οι επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές του Σ. Ψυχάρη στο μέλλον των εντύπων θα φανούν το επόμενο εξάμηνο. Στόχος στην περίπτωση του «Βήματος» είναι να διατηρήσουν στη ζωή το φύλλο. Αν πάντως δεν υπάρξει ανάκαμψη κυκλοφορίας, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η αναστολή της έκδοσης.
Παράλληλα, σε διαδικασία αξιολόγησης θα μπουν και τα υπόλοιπα έντυπα του Οργανισμού, όπως ο «Ταχυδρόμος», που έντονα συζητούν ότι πάει για κλείσιμο, και η παρουσία του ΔΟΛ στο εκδοτικό σχήμα του «Αγγελιοφόρου».
Ήδη στελέχη που σήμερα έλαβαν θέση συμβούλου στις δύο εφημερίδες το επόμενο διάστημα θα αποχωρήσουν είτε με συνταξιοδότηση είτε με εθελουσία.
Το μοντέλο της ενοποίησης των διευθύνσεων στα «Νέα» και στο «Βήμα», που αποκάλυψε στις 3 Ιανουαρίου το «Π», είναι γεγονός.
«Επιτροπή παρακολούθησης»
Ο Σταύρος Ψυχάρης συνέστησε μια «επιτροπή παρακολούθησης έργου», υπό την προεδρία του ιδίου φυσικά, στην οποία συμμετέχουν οι δύο διευθυντές, Π. Καψής και Χ. Μεμής, ο Γιάννης Πρετεντέρης και ο Αντώνης Καρακούσης.
Είναι η ομάδα που θα αναλάβει να αλλάξει τη λειτουργία του μηχανισμού.
Διαφορετική είναι η περίπτωση του Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος φιλοδοξούσε να γίνει διευθυντής του «Βήματος», αλλά τώρα αναλαμβάνει θέση συμβούλου δίπλα στον Ψυχάρη και εντεταλμένου συμβούλου στον ΔΟΛ.
Ποιος ο ρόλος του Πρετεντέρη
Αυτό που απομένει τώρα να φανεί είναι αν οι τίτλοι που έδωσε στον Πρετεντέρη το απόλυτο αφεντικό του ΔΟΛ (ΔΟΨ κατά τον Θέμο) έχουν και πρακτικό αντίκρισμα… Τι δηλαδή αρμοδιότητες έχει ο Πρετεντέρης και αν είναι αποφασιστικές και αν πράγματι είναι το «Νο 2» σ’ όλο τον Οργανισμό, από τη στιγμή που τον έβαλε στον ΔΟΛ ως εντεταλμένο σύμβουλο (που θα πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού) και τον έχει και σύμβουλό του. Γιατί οι θέσεις που πλέον θα έχει από δω και πέρα δεν οδηγούν σε ενεργό συμμετοχή στη δημοσιογραφική διεύθυνση των δύο εφημερίδων, πέραν του άρθρου που θα γράφει μόνο στο κυριακάτικο «Βήμα» και κάθε μέρα στα «Νέα», πιθανόν στην τρίτη σελίδα, στη στήλη «Ριπές», όπου μέχρι τώρα έμπαινε ανυπόγραφο άρθρο, ενώ στο «Βήμα» ήταν διευθυντής Σύνταξης και υπεύθυνος του πολιτικού ρεπορτάζ. Το αντικείμενό του θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να οργανώσει τον ΔΟΛ. Χωρίς πάντως την υποστήριξη του ΔΟΛ ο Γ. Πρετεντέρης δεν θα είχε τη θέση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, κάτι που φαίνεται να είχε συμφωνηθεί με την πλευρά του Γ. Μπόμπολα. Απ’ όλα τα παραπάνω, το ερώτημα που τίθεται είναι τι επιδιώκει ο Ψυχάρης, πού στοχεύουν αλλαγές που ξάφνιασαν και τι το νέο περιμένει να προκύψει από τη μετακίνηση του Παντελή Καψή στο «Βήμα» και του Χρ. Μεμή στα «Νέα». Και ποιος ο λόγος που οδήγησε τον Ψυχάρη σ’ αυτές τις εσωτερικές μεταθέσεις.
Στην άκρη ο Ρέστης;
Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να αναδειχθούν στο μέλλον είναι η στάση του Βίκτωρα Ρέστη. Ο εφοπλιστής, όπως εκτιμάται, έχει βάλει ένα ποσόν που ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει άλλη πρόσβαση στο δημοσιογραφικό σκέλος του Οργανισμού εκτός από τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΛ. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, περίμενε ότι θα έμπαινε στο ΔΣ του Mega. Συνεργάζεται πάντως ο Ρέστης με την ηγεσία του ΔΟΛ για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FM και Arrena, χωρίς ωστόσο να έχουν έρθει τα πολυπόθητα αποτελέσματα. Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα αναζητείται και ο ρόλος των
Ισπανών του Ομίλου Priza…


Σχολιάστε εδώ