«Κάντε κάτι τώρα πριν σαπίσουμε…»

Κόκκινο έχει ανάψει και στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς πλέον όλο και περισσότεροι βουλευτές, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, ζητούν επιτακτικά να «γίνει κάτι τώρα πριν σαπίσουμε από τους πρώτους μήνες».
Η κριτική που ασκείται προς το Μαξίμου πρωτίστως αφορά την «απραξία» γύρω από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών μέτρων στην οικονομία, αλλά κυρίως για το ότι δημιουργείται πλέον η αίσθηση πως κυβέρνηση και πρωθυπουργός «μεταβάλλονται σε απλούς θεατές των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχεται καθημερινά η ελληνική οικονομία» και ότι «η μέχρι τώρα αντίδρασή τους είναι απλώς ευχολόγια και καταγγελίες για αδίστακτους κερδοσκόπους».
Όπως μάλιστα τόνιζε χαρακτηριστικά υπουργός, «οι επαναστατικές καταγγελίες περί κερδοσκόπων είναι ευχάριστες όταν είσαι αντιπολίτευση. Τώρα ή παίρνεις μέτρα ή πας αδιάβαστος». Δίπλα σε αυτά τα κρίσιμα θέματα, για πρώτη φορά μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει έντονος προβληματισμός και άγχος για τις επικείμενες κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Ακόμα δεν έχουμε ανακοινώσει μέτρα και σημαντικές κοινωνικές ομάδες ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους», σημείωνε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τόνιζε ότι «το πρόβλημα είναι πως και εμείς δεν έχουμε τον παραμικρό σχεδιασμό και κυρίως την παραμικρή προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε εκτεταμένες κοινωνικές κινητοποιήσεις».
Το κλίμα πλέον βαραίνει σχεδόν καθημερινά για την κυβέρνηση. Η κριτική κλιμακώνεται και από τους βουλευτές και από κυβερνητικά στελέχη που τονίζουν πλέον σε όλους τους τόνους πως ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει κενά παντού, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός συντονισμός και συνοχή στην κυβέρνηση, γεγονός παράδοξο για ένα «φρέσκο σχήμα, με νωπή και πολύ ισχυρή εντολή».
Ενδεικτικό των αδυναμιών και των προβλημάτων του κυβερνητικού σχήματος, είναι και το ότι στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Θ. Πάγκαλο, για συγχώνευση και κατάργηση περίπου 200 οργανισμών του Δημοσίου ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, πολλοί υπουργοί παρότι θεωρούν θετική αυτήν την κίνηση, τόνισαν στη σύσκεψη πως το όλο εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο.
Και αυτό γιατί το κράτος δεν έχει ακόμα στελεχωθεί, δεν έχουν ακόμα διοριστεί διοικητικά συμβούλια και διοικήσεις, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί τίποτα και να μην μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι διάφοροι φορείς διέπονται από διαφορετικά εργασιακά και μισθολογικά δεδομένα, κάτι που καθιστά δύσκολες συγχωνεύσεις, μετατάξεις κ.ά.
Πέραν τούτων, όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη, είναι παντού διάχυτη η αίσθηση έλλειψης προσανατολισμού και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην οικονομία, όπου κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποιες τελικά θα είναι οι επιλογές που θα γίνουν.


Σχολιάστε εδώ