Θύελλα προκάλεσε η αποκάλυψή μας για το πρόστιμο των 5,5 δισ. ευρώ που χάρισαν

Την αποκάλυψη για τη διαγραφή του τεράστιου αυτού προστίμου έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κων. Τράκας σε ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2010. Επεσήμαινε συγκεκριμένα:
«Διεγράφησαν και κατά το 2008 6.086.367.770 ευρώ, από τα οποία 5.511.351.867 ευρώ, χρέος της “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ” το οποίο είχε επιβληθεί την 29-10-2007, από τη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, “λόγω παρέλευσης του προβλεπομένου χρόνου για την άσκηση προσφυγής ή διοικητικής επίλυσης της διαφοράς”. Με το έγγραφο 1033212/1866/ Δ.Ε-Α/19-3-2008 της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, “εκρίθησαν εμπρόθεσμες οι ασκηθείσες προσφυγές της επιχείρησης και διετάχθη η διαγραφή του χρέους, με την απόφαση αριθ. 2/08/10-4-2008 της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών. Το εμπρόθεσμο όμως της προσφυγής κρίνεται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το οποίο θα έκρινε, ενδεχομένως, τη διακοπή της εξηκονθήμερης προθεσμίας ασκήσεως προσφυγής, από την άσκηση διοικητικής προσφυγής, κατά το άρθρο 67 του Ν.2717/1999.
Κατά τα λοιπά, έχει μειωθεί το διαγραφέν ποσό λόγω παραγραφής, στο ποσό των 575.015.903 (6.086.367.770-5.511.351.867) ευρώ, ήτοι, κατά έξι (6) φορές εν σχέσει με το προηγούμενο έτος 2007 και κατά δύο (2) φορές εν σχέσει με το έτος 2006.”»
Δεκαοκτώ μέρες από τότε που φέραμε στο φως της δημοσιότητας το θέμα, όλες οι εφημερίδες και τα κανάλια το… ανακάλυψαν, έφθασε μέχρι τη Βουλή και μάλιστα επενέβη ο Εισαγγελέας, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ!
Ο πρώην υπουργός κ. Μπέζας που έδωσε την εντολή να διαγραφεί το πρόστιμο έχει βαρύτατη ευθύνη γιατί δεν είχε το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ οι δικαιολογίες που ανέφερε χαρακτηρίζονται… αστείες!
Να θυμίσουμε ότι το «Π» από τις 18 Μαρτίου 2007, πριν από 3 χρόνια δηλαδή, είχε αναφέρει πως κάτι δεν πάει… καλά με την «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», γιατί την επομένη της σεζόν με το υπερτιμημένο ομόλογο που είχε αγοράσει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ΔΥ, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Αποστολίδης πήγε στο κατάστημα της Εθνικής στη Σταδίου και «σήκωσε» 2,4 εκατ. ευρώ! Μάλιστα το κατάστημα δεν είχε τόσα χρήματα και περίμενε μισή ώρα μέχρι να συγκεντρωθούν και να τα πάρει. Όταν δε του τα έδωσαν, τα έβαλε σε σακ βουαγιάζ κι έφυγε!
Τότε το «Π» είχε βάλει τα εξής ερωτήματα:
• Είναι άραγε τυχαίο ότι η ανάληψη έγινε μία μόλις ημέρα πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου;
• Σχετίζεται με το σκάνδαλο;
• Πού πήγαν τα μετρητά;
• Τι λένε τα λογιστικά βιβλία της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ» για την ανάληψη;
• Ποιος έδωσε στη διευθύντρια του καταστήματος Σταδίου της ΕΤΕ την εντολή εκταμίευσης του υπέρογκου ποσού;
• Ο διοικητής της ΕΤΕ γνώριζε την παραπάνω απίστευτη συναλλαγή;
• Και το σπουδαιότερο: Τηρήθηκε ο νόμος που προβλέπει άδεια της ανεξάρτητης υπό τον Εισαγγελέα Γ. Ζορμπά αρχής, προκειμένου για οποιαδήποτε ανάληψη άνω των 300.000 ευρώ;
Την… απάντηση σʼ όλα αυτά… ακόμα την περιμένουμε…

Στη Βουλή
Το θέμα ήρθε στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κουσελά κατά τη συζήτηση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους για το 2008.
Ο κ. Κουσελάς επικαλέστηκε αναφορά στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση για διαγραφή των προστίμων στην εταιρεία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» ανήκει στη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, η οποία έχει θεωρήσει ως εμπρόθεσμη την ακυρωτική προσφυγή της εταιρείας. Το πρόστιμο επιβλήθηκε το 2007, διαγράφηκε τον Απρίλιο του 2008 και καταγράφεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Ισολογισμό και Απολογισμό του Κράτους για το 2008.
Έκπληκτοι οι βουλευτές πληροφορήθηκαν το γεγονός και ζήτησαν διευκρινίσεις από τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. Ο κ. Σαχινίδης αρχικά εμφανίστηκε αμήχανος, δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες λέγοντας ότι της υπόθεσης έχει επιληφθεί Εισαγγελέας και επιφυλάχτηκε να δώσει εξηγήσεις στην Ολομέλεια.
Μιλώντας αργότερα με τους δημοσιογράφους, ο κ. Σαχινίδης επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει το θέμα, το οποίο ωστόσο αναφερόταν στην έκθεση, δημιουργώντας απορίες πώς είναι δυνατόν οι βουλευτές να αξιολόγησαν καλύτερα τα συμπεράσματά της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να μάθει από την κυβέρνηση τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί «αυτή η μάστιγα, που επί της ουσίας επικεντρώνεται σε πέντε μεγάλες ΔΟΥ».
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης τόνισε ότι στο θέμα «δεν χωράει ούτε αντιπολίτευση ούτε λαϊκισμός. Να μας πουν αυτά τα 5,5 δισ. ποιον αφορούν και πώς διαγράφηκαν. Εδώ γίνεται αγώνας να καλύψουμε κάτι από αυτό το χάλι και σβήνονται 5,5 δισ. με μια μονοκοντυλιά;».
Εξηγήσεις ζήτησε από τον υπουργό και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης που την επομένη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Στην αποκάλυψη της διαγραφής του προστίμου αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης λέγοντας: «Όταν διαγράφονται 5,5 δισ., εμείς θα τους τα χαρίσουμε;».
Να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» είπε στον Γ. Παπαδάκη ότι για τη διαγραφή του προστίμου υπήρχε γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο Φορολογίας!
Αλήθεια, αυτό το Νομικό Συμβούλιο Φορολογίας έχει διαγράψει ποτέ το πρόστιμο των 1.000 ή 1.500 ευρώ κάποιου φουκαρά ή ασχολείται μόνο με τις διαγραφές… εκατομμυρίων;


Σχολιάστε εδώ