Δύσκολες ώρες για τον Χριστόφια

Και για να προλάβει παρενέργειες, έσπευσε να αναγγείλει εκ των προτέρων την απόρριψη α) ενδιάμεσης συμφωνίας και β) ενδεχόμενο επιδιαιτησίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπήρξε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία του Χριστόφια και του έλληνα πρωθυπουργού. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έγινε δέκτης βρετανικών υποδείξεων, για να παρέμβει προς τη Λευκωσία προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις στα συνταγματικά ζητήματα που συζητούν Χριστόφιας – Ταλάτ, ώστε η παρουσία του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών «να μην πέσει στο κενό».
Σημειώνεται ότι όσον αφορά το μείζον θέμα της διακυβερνήσεως και της νομής των εξουσιών, έχουν επέλθει συγκλίσεις (εκ περιτροπής Προεδρία και διαδικασίες αναδείξεως Προέδρου και αντιπροέδρου), πλην όμως παραμένουν κρίσιμες εκκρεμότητες, κυρίως όσον αφορά: α) Το θέμα της συνομολογήσεως συμφωνιών των «συνιστώντων κρατιδίων» με τρίτες χώρες (στο οποίο η τουρκική πλευρά εμφανίζεται αμετακίνητη) και β) εκείνο του «διπλού FIR», για το οποίο η άλλη πλευρά θα δώσει νέα «διαλλακτικότερη φόρμουλα».


Σχολιάστε εδώ