Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1Τις τελευταίες μέρες διαταράχθηκε η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το ευρώ έχασε έδαφος και η ισοτιμία δολαρίου ενισχύθηκε. Βέβαια αυτή η υποτίμηση του ευρώ ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, όμως αποτελεί και πλήγμα για το κύρος της Ευρωζώνης. Τρεις ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην εξασθένηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος: οι επιθέσεις ενάντια στην ελληνική οικονομία, η υποψία ότι η Μέρκελ πρόκειται να παραιτηθεί -η φήμη αυτή απεδείχθη εντελώς αβάσιμη- και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Τρισέ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Οι επιθέσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι γνωστές. Συνασπίστηκαν οι κερδοσκοπικές δυνάμεις της αμαρτωλής χρηματοπιστωτικής αγοράς, με το κύρος επισήμων κοινοτικών παραγόντων, και απεδόθη στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας η μομφή ότι αυτά φταίνε για την υποτίμηση του ευρώ. Καθόσον αφορά την καγκελάριο Μέρκελ, το αμερικανικό περιοδικό «Time» παρουσίασε με πολύ μελανά χρώματα ενδοκυβερνητικές τριβές και έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι διχογνωμίες στη γερμανική κυβέρνηση γύρω από τις φοροαπαλλαγές, την ενίσχυση της γερμανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας έχουν οδηγήσει τη γερμανίδα καγκελάριο στην απόφαση παραίτησης. Πράγμα το οποίο φυσικά η ίδια η Μέρκελ διέψευσε. Προφανώς το δημοσίευμα πρέπει να ήταν υποβολιμαίο με σκοπό ίσως να προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους της Ευρωζώνης. Για την υποτίμηση του ευρώ συνετέλεσε και η δήλωση του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ κ. Τρισέ ότι η Ελλάδα δεν θα τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης από την ΕΚΤ και ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα χρέους. Αυτά άκουσαν οι διεθνείς κερδοσκόποι και αφηνίασαν.
2Τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την «αποδημία» κεφαλαίων στο εξωτερικό, μετά τις ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για αναδρομικό έλεγχο του «πόθεν έσχες», η Ιταλία καλωσορίζει τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, που αισίως ξεπέρασαν τα 150 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε τη φαεινή ιδέα να προσφέρει πλήρη αμνηστία στα ιταλικά κεφάλαια που περιφέρονταν στις χρηματοπιστωτικές αγορές του εξωτερικού και να τα συγκεντρώσει και πάλι στην Ιταλία για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας του. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης θέλησε στο παρελθόν να εφαρμόσει το μέτρο του επαναπατρισμού των ελληνικών κεφαλαίων, αλλά κανείς από τους έλληνες κεφαλαιούχους δεν «τσίμπησε». Ενώ το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπολόγιζε ότι τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ θα συγκεντρώνονταν σ’ αυτό το σάλπισμα του επαναπατρισμού κεφαλαίων, τελικά συγκεντρώθηκαν μόνο 150 εκατ. ευρώ. Ο Μπερλουσκόνι μάζεψε 150 δισ. ευρώ και ο Αλογοσκούφης μόνο 150 εκατ. ευρώ. Αναζητώντας κανείς τους λόγους της «φτωχής ψαριάς» της δικής μας κυβέρνησης, πρέπει να παραδεχθεί ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες που παρατηρούνται στη χώρα μας έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών στις πρωτοβουλίες και τις επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων. Κανένας έλληνας πολίτης δεν πείθεται από κυβερνητικές υποσχέσεις, έστω και αν αυτές εκ πρώτης όψεως δείχνουν να είναι ευεργητικές για το κοινωνικό σύνολο. Όλοι φοβούνται ότι κάποιον λάκκο έχει η φάβα με τα κυβερνητικά μέτρα. Δυσπιστίας εγκώμιο.
3Η ελληνική οικονομία τίθεται υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης με τρεις κηδεμόνες. Την ΕΕ με την ΟΝΕ, το ΔΝΤ και τους διεθνείς κερδοσκόπους, που περιφέρουν τα κεφάλαιά τους από χώρα σε χώρα και ανασταίνουν (προσωρινά βέβαια) τις οικονομίες ή τις βουλιάζουν. Αυτή η κηδεμονία φυσικά δεν αντανακλά στην εν γένει δραστηριότητα της οικονομίας, αλλά αφορά καθαρά τις κυβερνητικές πράξεις και επιλογές και την παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής των υποσχέσεων που έδωσε η κυβέρνηση στην ΕΕ και στην ΟΝΕ για την εξασφάλιση της διαταραγμένης δημοσιονομικής ισορροπίας. Είναι ντροπή για ένα κράτος η κυβέρνησή του να τίθεται υπό κηδεμονία στον οικονομικό τομέα, γιατί αυτό σημαίνει κατάργηση της κρατικής αυτοτέλειας της χώρας. Από τον οικονομικό τομέα άρχισε το ξήλωμα της Ελλάδος ή μάλλον της ελληνικής κυριαρχίας, και δεν ξέρουμε μέχρι πού θα σταματήσει. Ο πρωθυπουργός πρόσφατα είχε επισημάνει ότι η οικονομική εξασθένηση οδηγεί σε κίνδυνο και την εθνική κυριαρχία. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα. Στις κυβερνητικές αποφάσεις θα μετέχουν, με ενισχυμένο δικαίωμα βέτο, οι πάσης φύσεως εμπειρογνώμονες των κηδεμόνων μας, που ο καθένας θα προσπαθεί να εξυπηρετήσει σε βάρος μας τα συμφέροντα των απόκρυφων εντολοδόχων του.