Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

δΔώσαμε το χέρι, μας έκοψαν… τα πόδια.
δΗ Λούκα Κατσέλη είχε πει πριν από λίγο καιρό μια φράση που προκάλεσε τότε πολλές συζητήσεις, αλλά αυτή την εβδομάδα αποδείχθηκε προφητική: «Αν δώσεις στις αγορές το ένα χέρι, θα σου κόψουν και το άλλο», είχε τονίσει η υπουργός Οικονομίας.
δΤην περασμένη Δευτέρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να δώσει το χέρι στις αγορές – και τι χέρι: Δανεισθήκαμε με επιτόκια… Αφρικής, για να γλυκαθούν οι ξένοι τραπεζίτες και διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Πριν προλάβει, όμως, να πανηγυρίσει την επιτυχία του, ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κερδοσκοπική επίθεση τόσο ισχυρή, που κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο το χέρι που έδωσε, αλλά να του κοπούν και τα πόδια! Δεν ήξερε, δεν ρώτησε…
δ Στριφογυρίζουν στα κρεβάτια τους τις τελευταίες ημέρες οι έλληνες τραπεζίτες, καθώς το άλμα στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει πυροδοτήσει ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο: Είναι κοινό μυστικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει ούτε για λίγους μήνες τέτοια κόστη δανεισμού, χωρίς να κλονισθεί ανεπανόρθωτα.
δΈνα «μαύρο» σενάριο που συζητείται θέλει μία από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις μεταβολές του κόστους χρηματοδότησης (υπολογίζεται ότι χάνει το 20% των ετήσιων κερδών της για κάθε αύξηση κατά μισή μονάδα!), να αντιμετωπίζει πολύ σύντομα έντονα φαινόμενα ασφυξίας, η οποία πολύ γρήγορα θα μεταδοθεί και στις άλλες τράπεζες.
δΤελικά η αδυναμία των τραπεζών, σύμφωνα με αυτό το εφιαλτικό σενάριο, θα φέρει το Δημόσιο ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία, ανοίγοντας νέο κύκλο πιέσεων στις τράπεζες κ.ο.κ. Είναι φανερό, πάντως, ότι αυτά τα σενάρια είναι πολύ «μαύρα» για να επιτρέψει το διεθνές σύστημα να επαληθευθούν. Γι’ αυτό και κάθε σχετική συζήτηση καταλήγει πάντα στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σπεύσει πολύ σύντομα να διασώσει την Ελλάδα.
δΜε ένα πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνουν όχι μόνο την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη γαλλική Veolia, αλλά και τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων, έφθασε στην πόρτα της Τίνας Μπιρμπίλη πριν από λίγες ημέρες ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
δΗ στήλη πληροφορείται, όμως, ότι αυτές οι προτάσεις έχουν ήδη τοποθετήσει τον κ. Βγενόπουλο και τον όμιλό του στο ραντάρ μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου, με ισχυρές προσβάσεις στα ΜΜΕ. Γιατί ο εν λόγω όμιλος εδώ και καιρό αντλεί κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τα… σκουπίδια και δεν έχει την παραμικρή διάθεση να τα μοιρασθεί με ανταγωνιστές. Έτσι, όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι ίσως δούμε πολύ σύντομα επιθετικές κινήσεις όχι μόνο προς τον κ. Βγενόπουλο, αλλά κυρίως προς την Τίνα Μπιρμπίλη, την οποία ήδη έχει «περιποιηθεί» με… στοργή έντυπο του προαναφερόμενου ομίλου.
δΧρειάζεται υφυπουργός για να ελέγχει τις δαπάνες, έλεγαν στους δημοσιογράφους την Πέμπτη οι συνδικαλιστές εφοριακοί, γνωστής κομματικής και… εσωκομματικής ταυτότητας. Απαντώντας στο ερώτημα «ποιον θα είχαν να προτείνουν στον Γ. Παπανδρέου», υποδείκνυαν τον παλαιό ένοικο του Γενικού Λογιστηρίου Γ. Φλωρίδη. Οι εκσυγχρονιστικές / βενιζελικές συμπάθειες της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εφοριακών δεν κρύβονται, αλλά δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι στο Μαξίμου γίνονται δεκτές με ιδιαίτερη θέρμη…


Σχολιάστε εδώ