Δαμάζοντας τα κύματα…

Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού (spreads), που συνοδεύεται από εκτιμήσεις και φήμες περί χρεοκοπίας, τροφοδοτεί με εφιάλτες τον ύπνο του οικονομικού επιτελείου. Την ίδια ώρα τα μπλόκα των αγροτών σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου αλλά και σε διασυνοριακές εξόδους (τελωνεία) έχουν παραλύσει τη χώρα, με ανυπολόγιστο κόστος για αρκετές επαγγελματικές κατηγορίες και εν κατακλείδι για την ελληνική οικονομία. Στο υπουργείο Οικονομίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση των αγορών στο νέο κοινοπρακτικό ομόλογο. Στόχος ήταν ο δανεισμός 5 δισ., το ποσόν που προσφέρθηκε έφθασε τα 25 και τελικά αποφασίσθηκε να δανεισθούμε 8 δισ. Αν και το επιτόκιο δανεισμού ήταν υπερβολικά υψηλό (πάνω από 6%), από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μια απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η χώρα μας λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν μπορεί να δανεισθεί. Για τον λόγο αυτό στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι μέσα στον Φεβρουάριο να προσφύγει σε νέο δανεισμό με την ανάλογη διαδικασία, την έκδοση κοινοπρακτικού δεκαετούς ομολόγου. Δεν λείπουν πάντως οι παρενέργειες από τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας: Τελωνειακοί και εφοριακοί προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να περικοπούν τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ.
Αντιπαραθέσεις
Η ΒΟΥΛΗ πάντως κινείται στον… αστερισμό των Εξεταστικών Επιτροπών. Ομόφωνα, αλλά εν μέσω αντιπαραθέσεων, αποφασίσθηκε η διερεύνηση του σκανδάλου της Ζήμενς. Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πέραν των άλλων, έθεσε και «θέμα Καραμανλή», καλώντας τον τέως πρωθυπουργό να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την ευχαριστήρια επιστολή (2004) προς τον Μιχ. Χριστοφοράκο, που είδε το φως της δημοσιότητας. Η Επιτροπή πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τις 17 Μαρτίου. Ομόφωνη ήταν και η απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αν και κάθε κόμμα είχε το δικό του σκεπτικό. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι την προηγούμενη φορά δεν υπήρξε πλήρης διερεύνηση του σκανδάλου, ενώ έκανε λόγο για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και συμφώνησε για να μην κατηγορηθεί ότι θέλει να συγκαλύψει ευθύνες στελεχών της. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ προεξόφλησε ότι και η συγκεκριμένη Εξεταστική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα ολοκληρωθούν στις 15 Μαρτίου.
ΣΤΗ ΣΚΙΑ της οικονομικής κρίσης τις επόμενες ημέρες η Βουλή θα επανεκλέξει τον Κάρ. Παπούλια στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανανεώνοντας τη θητεία του για δεύτερη πενταετία. Υπέρ θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και πιθανότατα ο ΛΑΟΣ, αν και ο Γ. Καρατζαφέρης έθεσε θέμα επίσπευσης των διαδικασιών. Το ΚΚΕ έχει από καιρό καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν υποψήφιο, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν «παρών».
Αλληλογραφία
ΔΙΑΛΟΓΟ για όλες τις πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων -πλην Θράκης- προτείνει ο Γ. Παπανδρέου στην απαντητική επιστολή του προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Παπανδρέου ρίχνει το βάρος στις διαφορές που υπάρχουν στο Αιγαίο και επισημαίνει ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας (casus belli) και οι δραστηριότητες στο Αιγαίο (παραβιάσεις, έρευνες κ.ά.) δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι, αν ο διάλογος δεν έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τέλος, απευθύνει πρόσκληση στον τούρκο πρωθυπουργό να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα. Έντονη ήταν η αντίδραση του Αντ. Σαμαρά, που κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για «μυστική διπλωματία» και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα κείμενα των επιστολών. Αντίθετα… θετική, δημιουργική και ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την επιστολή ο κ. Ερντογάν. Παράλληλα, στη γειτονική χώρα συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σχέδιο συνωμοσίας που επεξεργάζονταν το 2003 τούρκοι αξιωματικοί με στόχο την ανατροπή του Τ. Ερντογάν. Το σχέδιο προέβλεπε και… μικρής έκτασης εισβολή στον Έβρο προκειμένου -όπως σημείωναν- να τονωθεί το «αίσθημα εθνικής ενότητας»!
Επώδυνα
ΘΕΤΙΚΑ, αλλά και επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει το πακέτο ρυθμίσεων που παρουσίασε ο Α. Λοβέρδος, σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στο «εργασιακό χάος», που το επιδεινώνει η οικονομική κρίση. Μεταξύ άλλων, αυξάνεται η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση, περιορίζεται σε 12 από 18 μήνες ο χρόνος διάρκειας «ενοικίασης» εργαζομένων, τρίμηνη απασχόληση με μπλοκάκι μετατρέπεται σε σχέση μισθωτής εργασίας κ.ά. Παράλληλα, επεκτείνεται και στο Δημόσιο η μερική απασχόληση, καθιερώνεται η εξάμηνη εργασία σε προβληματικές επιχειρήσεις, επιτρέπεται η διαθεσιμότητα εργαζομένων για τρεις μήνες με τις μισές αποδοχές κ.ά.
ΟΛΑ της… Συνομοσπονδίας δύσκολα. Η προοπτική του έκτακτου συνεδρίου συνεχίζει να διχάζει τον ΣΥΝ. Η επιμονή του Αλ. Τσίπρα να συνέλθει το ανώτατο κομματικό όργανο προκειμένου να αποσαφηνισθεί η πολιτική και η ιδεολογική πλατφόρμα συναντά σθεναρή αντίδραση κυρίως από την πλευρά των λεγόμενων Ανανεωτικών, οι οποίοι καταγγέλλουν «εκβιαστικές μεθοδεύσεις» και «ποινικοποίηση των απόψεων της μειοψηφίας». Επιπροσθέτως η επανεμφάνιση του Αλ. Αλαβάνου και η πρόθεσή του να δραστηριοποιηθεί στον… ευρύτερο χώρο της Αριστεράς επιτείνουν περαιτέρω τη σύγχυση.


Σχολιάστε εδώ