«Αόρατη» εποπτεία Παπανδρέου στην ΕΡΤ!

Εγκρίθηκε επίσης η πρόταση του Παύλου Γερουλάνου να τοποθετηθεί άλλο πρόσωπο στη θέση του προέδρου της εταιρείας. Κι αυτό το πρόσωπο ικανοποιεί το κυβερνών κόμμα, καθώς προέρχεται από τα σπλάχνα του. Πρόκειται για τον Θανάση Παπαγεωργίου, τον «γάτο» του ΠΑΣΟΚ που πριν αποσυρθεί από την ενεργό κομματική δράση ήταν γραμματέας Οργανωτικού και ως εκ τούτου γνωρίζει εκ των έσω τον μηχανισμό του κόμματος. Είχε αναλάβει επιτελική θέση στην Οργανωτική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αμέσως μετά ανέλαβε θέση συμβούλου στον «Ελεύθερο Τύπο» της Γιάννας Αγγελοπούλου. Ο Θανάσης Παπαγεωργίου εντάχθηκε ως μέλος στο νέο ΔΣ, σύντομα όμως, όταν θα γίνει ο διαχωρισμός των δύο θέσεων, θα αναλάβει πρόεδρος. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήθελε να παραιτηθεί από την ιδιότητά του ως νομικός, επειδή διατηρεί νομικό γραφείο, και έθεσε όρο ο πρόεδρος να έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, να έχει δηλαδή ισχυρό λόγο στα όσα αποφασίζονται.
Το άρωμα τεχνοκρατών συμπληρώνεται με τον Ηλία Μοσχονά, που έχει αναλάβει το προσωπικό, την αξιολόγηση και το οργανόγραμμα, και με τον Γιώργο-Ανδρέα Ζάννο, με ειδικότητα το τηλεοπτικό περιεχόμενο. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι εντάχθηκε στο ΔΣ της ΕΡΤ ο Χρήστος Αβραάμ, α’ εμπειρογνώμονας του υπουργείου Εξωτερικών, εξ απορρήτων άνθρωπος του Γιώργου Παπανδρέου και γενικός διευθυντής στο ΙΣΤΑΜΕ. Η μόνη συμμετοχή που παραπέμπει σε πολιτισμό είναι αυτή της Λένας Διβάνη, η οποία, εκτός από καθηγήτρια της Νομικής, είναι και συγγραφέας. Η κίνηση που στέλνει το μήνυμα για την αλλαγή της τάξης πραγμάτων στην ΕΡΤ είναι η επιλογή του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου. Σημειολογικά η συμμετοχή του δείχνει την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν την περασμένη πενταετία. Ο ίδιος στη δήλωσή του αναφέρει πως θα παραιτηθεί μόλις καταθέσει πρόταση για τις δύο εκπομπές του «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Θεματική βραδιά», που είχαν κοπεί επί διοίκησης Παναγόπουλου επειδή «δεν ταίριαζαν με το ύφος της ΝΕΤ». Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος: «Η ΕΡΤ υπήρξε το σπίτι μου σχεδόν επί 2 δεκαετίες. Αισθάνομαι ότι οφείλω να τη βοηθήσω στις δύσκολες στιγμές που περνάει μετά από πέντε καταστροφικά χρόνια. Αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του κ. Γερουλάνου, καθώς αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία που διεπράχθη σε βάρος μου και, το κυριότερο, έπληξε την ελεύθερη έκφραση και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, συστατικά στοιχεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αποδεικνύεται ότι όπως και το ψέμα έτσι και η λογοκρισία έχει κοντά ποδάρια».
Από τα μέλη που είχε τοποθετήσει ο Π. Γερουλάνος στο προσωρινό ΔΣ αποχωρούν ο Τζώνυ Καλημέρης, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει ως σύμβουλος προγράμματος, στην προηγούμενη δηλαδή θέση του, και ο Γιώργος Ελενόπουλος, που από την αρχή δεν ήθελε να μπλεχτεί με την κρατική τηλεόραση. Το βέβαιο είναι ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα βρίσκεται υπό στενό κλοιό παρακολούθησης από τον πρόεδρο και τα άλλα μέλη του ΔΣ. Ο Γ. Γαμπρίτσος (για τον οποίο δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία μας πως δεν θα βρίσκεται στο σχήμα) επιβλήθηκε για τις γνώσεις που έχει στον τεχνολογικό τομέα, ως τεχνοκράτης. Έχει επίσης πολύ καλές σχέσεις με τα στελέχη της ιδιωτικής αγοράς και στον τηλεπικοινωνιακό και στον τηλεοπτικό τομέα, καθώς γνωρίζει τα στελέχη των ιδιωτικών καναλιών. Είναι αυτός που παρουσίασε τη συμφωνία της Nova με τον EutelSat για μεταφορά του δορυφορικού σήματος τα επόμενα δέκα χρόνια από τον HotBird. Γνωρίζει επίσης και τα νυν στελέχη της κρατικής τηλεόρασης, τον γενικό διευθυντή Δημήτρη Γόντικα, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στη Nova. Η «προίκα» πάντως που καλείται να διαχειριστεί, τα σταθερά έσοδα της ΕΡΤ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των ελλήνων πολιτών, είναι μεγάλη και οι κινήσεις του θα βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο «φίλων» και «αντιπάλων».
Παράλληλα, άρχισε η μάχη εντός και εκτός Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής για τις θέσεις των γενικών διευθυντών και των επικεφαλής των τμημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το μέλος του ΔΣ Ηλίας Μοσχονάς προορίζεται για υψηλή διευθυντική θέση στη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης, ενώ μεγάλη σημασία έχει το ποιος θα αναλάβει τη γενική διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, με δεδομένη την κατεύθυνση για ανάπτυξη της ΕΡΤ στην ψηφιακή τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα το τμήμα αρχείου κάλεσε σύσκεψη των στελεχών του για να εκπονήσει σχέδιο δράσης στη «μετα-Κέκειο» εποχή, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Το περίεργο είναι πως σε αυτήν τη σύσκεψη μετέχει και τεχνικός ιδιωτικής εταιρείας η οποία διατηρεί σύμβαση με την ΕΡΤ.
Συνεχίζεται το κυνηγητό
εις βάρος της Δεμεντή
Παρά το κενό εξουσίας στην ΕΡΤ, εξαιτίας του οποίου υποτίθεται πως δεν λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις για την κρατική τηλεόραση, υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν να κυνηγούν εργαζομένους. Δεν εξηγείται διαφορετικά το ότι η ΕΡΤ πήγε στον Άρειο Πάγο την υπόθεση της Ελένης Δεμεντή, πρώην διευθύντριας περιφερειακών σταθμών, η οποία κέρδισε και στο Εφετείο τη δικαστική μάχη κατά της απόφασης της διοίκησης να τη βάλει στο… ψυγείο της εταιρείας. Ενώ το ΔΣ περιμένει τη νέα ηγεσία της
ΕΡΤ, από το νομικό τμήμα κατατέθηκε προσφυγή στον Άρειο Πάγο επί της απόφασης του Εφετείου που δικαιώνει την Ελ. Δεμεντή. Είναι φανερό πως συγκεκριμένες ομάδες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, με στόχο εργαζομένους της κρατικής τηλεόρασης.
«Έκτακτα στρατοδικεία»
Για λειτουργία «έκτακτων στρατοδικείων» μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης κατά τη διάρκεια της δίκης την περασμένη Πέμπτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο, όπου συζητήθηκε η αγωγή της Εύας Νικολαΐδου κατά της διοίκησης της ΕΡΤ. Η δημοσιογράφος, που παρουσίαζε εκπομπή στη δορυφορική τηλεόραση της ΕΡΤ, εκδιώχθηκε από τη δουλειά της και, όπως κατήγγειλε, η αποπομπή της στηρίχθηκε σε «στημένο Πειθαρχικό Συμβούλιο». Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, αλλά παρ’ όλα αυτά το Πειθαρχικό έγινε και έβγαλε απόφαση κατά της δημοσιογράφου, αφού προηγουμένως η διαδικασία αναβλήθηκε μία φορά επειδή δεν μπορούσε να βγει η εκ των προτέρων ειλημμένη καταδικαστική απόφαση. Ο Π. Καλφαγιάννης κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της κυρίας Νικολαΐδου και σημείωσε πως «τα πειθαρχικά συμβούλια στην ΕΡΤ επί του Χ. Παναγόπουλου λειτούργησαν ως ”έκτακτα στρατοδικεία”. Στην προκειμένη περίπτωση, ενώ γνώριζε ότι δεν λειτούργησε τίποτα νόμιμα, επέβαλε εξοντωτικές ποινές. Είχαμε τρεις τέσσερις ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις οι οποίες κατέληξαν σε αθώωση και στο δικαστήριο και στο Εφετείο».
Τέλος, «χαστούκι» στην ηγεσία της ΓΣΕΕ από τη ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα για τις συνδικαλιστικές κινήσεις που γίνονται στην κρατική τηλεόραση, όπου τρία σωματεία που ελέγχονται πλήρως από την ΠΑΣΚΕ προσπαθούν εδώ και μήνες να διασπάσουν την ΠΟΣΠΕΡΤ, δημιουργώντας την ΟΜΕ ΕΡΤ. Η καταγγελία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Γενική Συνομοσπονδία και η ευθεία αναφορά στον πρόεδρό της Γ. Παναγόπουλο ότι στηρίζει τις διασπαστικές κινήσεις της ΠΑΣΚΕ ΕΡΤ δεν είχαν απάντηση. Αντί για τη ΓΣΕΕ απάντησε η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, η οποία με ανακοίνωσή της τάχθηκε κατά της διάσπασης της Ομοσπονδίας στην ΕΡΤ!


Σχολιάστε εδώ