Αυταπάτη η λύση που προωθούν

Τι προτείνει ο κύπριος ηγέτης κ. Λυσσαρίδης μπροστά στους κινδύνους όπου βρίσκεται η Κύπρος; Μια νέα πανεθνική στρατηγική που να αναιρεί τους πάγιους τουρκικούς στόχους για Ιμβροποίηση της Κύπρου, Κυπροποίηση της Θράκης και διχοτόμηση του Αιγαίου.
Σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή, ο «γιατρός» καταθέτει με το γνωστό του θάρρος τις απόψεις του στο «ΠΑΡΟΝ», στη συνέντευξη που μας έδωσε και είναι πάρα πολύ σημαντική.
n Αναφέρετε συχνά ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε εκτροπή. Γιατί;
(α) Προβάλλεται ως διακοινοτική διαμάχη ενώ είναι θέμα εισβολής – κατοχής. Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία, η οποία και ασφυκτικώς κηδεμονεύει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Έτσι τα περί κυπριακής λύσης μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες αποτελούν αυταπάτη.
(β) Υπάρχει παρέκκλιση από τη συμφωνηθείσα γραμμή στο Εθνικό Συμβούλιο για λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απαλλάττει από έποικους, εγγυητές και ξένα στρατεύματα. Οι προτάσεις του Προέδρου για εκ περιτροπής Προεδρία και νομιμοποίηση του εποικισμού αποτελούν παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις έναντι του λαού. Το δε σχεδόν καθολικό δικαίωμα αρνησικυρίας της τουρκοκυπριακής πλευράς οδηγεί σε αδιέξοδα και κρίσεις που θα αξιοποιεί η Τουρκία. Η σταθμισμένη ψήφος υποβιβάζει τους Ελληνοκύπριους σε δεύτερης κατηγορίας πολίτες.
n Εισηγείσθε αναίρεση αυτών των προτάσεων;
– Δεν είναι μόνο δική μου άποψη, αλλά και άποψη της πλειοψηφίας των κομματικών ηγεσιών.
n Δεν θα υπάρχει κόστος από την απόσυρση των προτάσεων;
– Υπάρχουν τρόποι. Π.χ. η προβολή του επιχειρήματος ότι η πρόταση για εκ περιτροπής Προεδρία έγινε για να αρχίσει μια πορεία κοινών εκλογικών καταλόγων. Να γίνει πρόταση για γενίκευση. Ότι υπάρχει μία μόνο ιδιότητα πολίτη για όλους με συντήρηση των εθνικών φυσιογνωμιών, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Άλλωστε οι τελευταίες κυνικές προτάσεις της Τουρκίας έδιναν την ευκαιρία αναπροσαρμογής γραμμής. Δυστυχώς δεν έγινε. Και όχι μόνο. Ενώ όλες οι πλευρές –συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου– δήλωσαν ότι οι προτάσεις έπρεπε αμέσως να απορριφθούν ακόμα και ως βάση διαπραγμάτευσης, το έγγραφο δεν επεστράφη. Έτσι οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και δυστυχώς πρόσφατα ο Πρόεδρος, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι οι τελευταίες τουρκικές προτάσεις κονιορτοποιούν τη βάση διαπραγμάτευσης, οργίλως δήλωσε ότι η βάση υπάρχει και επιβεβαιώνεται σε κάθε συνάντηση. Αντί επιστροφής του τουρκικού εγγράφου (για 2 κράτη, συνεταιρισμό, παρθενογένεση, δικαιώματα των τούρκων υπηκόων στην Κύπρο για εγκατάσταση, διακίνηση κ.λπ.) θεωρείται η στάση Ταλάτ εποικοδομητική;
n Εισηγείσθε διακοπή των συνομιλιών;
– Εισηγούμαι νέα βάση που να είναι εναρμονισμένη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και την Ελλάδα τονίζουν ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Να προταχθούν τα ουσιώδη (περιουσιακό, εδαφικό, εγγυήσεις κ.λπ.)
n Υπάρχει πιθανότητα στήριξης από ξένους παράγοντες αυτής της βάσης;
– Εάν ζητείς καλώς ευρήσεις. Θα αντιταχθούν σε εφαρμογή των δικών τους αρχών;
n Εάν ο Πρόεδρος εμμείνει στις γενναιόδωρες προσφορές του, όπως τις χαρακτηρίζει, τι εισηγείσθε;
– Άμεση προσφυγή στον λαό. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο λαός απορρίπτει αυτές τις προτάσεις.
n Δεν υπάρχει κίνδυνος διχοτόμησης από διαιώνιση της παρούσης κατάστασης;
– Υπάρχει. Αν και οι στόχοι της Τουρκίας είναι ευρύτεροι. Ο έλεγχος του συνόλου των κυπριακών εξελίξεων και η Αλεξανδρεττοποίηση με τον συνεχιζόμενο εποικισμό. Άλλωστε οι κυοφορούμενες λύσεις ισοδυναμούν με διχοτόμηση και τουρκική επικυριαρχία στις τώρα ελεύθερες περιοχές.
n Ο Πρόεδρος έχει αποστείλει επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε άλλους, καταγγέλλοντας τις πρόσφατες τουρκικές προτάσεις.
– Δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ουσία του προβλήματος, την κατοχή και τους πάγιους τουρκικούς στόχους. Η δε σύγκριση με το Σχέδιο Ανάν έμμεσα το επαναφέρει στο προσκήνιο. (Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ το 2004 αρχικά απεδέχθη το σχέδιο και τελικά το απέρριψε γιατί δεν υπήρχαν εγγυήσεις για υλοποίησή του).
n Τι εισηγείσθε και εν όψει της καθόδου του έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο;
– Μια νέα πανεθνική στρατηγική που να αναιρεί τους πάγιους τουρκικούς στόχους (Ιμβροποίηση της Κύπρου, Κυπροποίηση της Θράκης και διχοτόμηση του Αιγαίου).
(α) Δημιουργία συμμαχιών με τις ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν την Τουρκία αμερικανικό Δούρειο ίππο και αναζητούν γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή.
(β) Αξιοποίηση της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και του Κογκρέσου, στο οποίο διαθέτουμε φιλικές δυνάμεις.
(γ) Αναβάθμιση των σχέσεών μας με την περιοχή και έτσι αναβάθμιση της σημασίας μας ως γέφυρας προς τη Μέση Ανατολή.
(δ) Σύσφιγξη σχέσεων με Ρωσία, Κίνα και άλλες χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στο παγκόσμιο προσκήνιο.
(ε) Διεθνή εκστρατεία διαφώτισης.
(στ) Υλοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος.
(ζ) Τερματισμό της αποεθνοποίησης από νεόσοφους ενός διεστραμμένου διεθνισμού. Άλλο σοβινισμός και άλλο πατριωτισμός.
Για πολλοστή φορά θα επαναλάβω. Κοινή η μοίρα. Όχι μόνο για λόγους εθνικής ταύτισης, αλλά και ταύτισης συμφερόντων με κοινή πηγή κινδύνου τον τουρκικό επεκτατισμό. Θέλουμε φιλία με όλους. Ιδιαίτερα με τους γείτονες. Φιλία που να στηρίζεται σε αλληλοσεβασμό και σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.
n Πού στοχεύει η παρέμβαση Μπράουν;
– Γνωστές οι μεθοδεύσεις και οι στόχοι της Μ. Βρετανίας. Τώρα ενοχλούνται και από την απόφαση των βρετανικών δικαστηρίων για το περιουσιακό.
Το μήνυμα είναι σαφές. Το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι αναπαλλοτρίωτο. Δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Αυτό είναι το μήνυμα και προς τη δική μας κυβέρνηση.
n Γιατί οι τουρκικές προτάσεις δόθηκαν μέσω Ντάουνερ;
– Γιατί έτσι τοποθετούν με τον πιο επίσημο τρόπο τις τουρκικές προτάσεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
n Πώς σταθμίζετε την κάθοδο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο;
– Η όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ήταν πάντοτε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (χωρίς επιδιαιτησία). Στόχος θα ‘πρεπε να είναι λύση εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο όπως κατοχυρώνεται μέσα στις αρχές του ΟΗΕ.
n Όμως τι στοχεύει;
– Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των προτάσεων των δύο πλευρών ώστε ο Γ.Γ. να ανακοινώσει κάποια αποτελέσματα; Είναι εμφανές ότι μετά τις πρόσφατες τουρκικές προτάσεις το χάσμα έχει διευρυνθεί.
Θα θεωρηθούν αυτές οι προτάσεις ως το ένα σκέλος της διαπραγμάτευσης; Αυτό αντιβαίνει προς την καθολική στάση όλων (του Προέδρου συμπεριλαμβανομένου) ότι οι τουρκικές προτάσεις απορρίπτονται και ως βάση διαπραγμάτευσης.
Ασφαλώς δεν έρχεται για να επισημοποιήσει τα αδιέξοδο.
Θα έχει τη θέληση να τοποθετηθεί αναφορικά με τις προτάσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου; Φοβούμαι όχι.
Θα είναι μια επίπλαστη δήλωση ότι οι συνομιλητές έχουν την καλή θέληση για λύση για να υποβοηθηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας; Ή ακόμα χειρότερα επισημοποίηση των παρεκκλίσεων μας με υποκριτικό καλωσόρισμα και επένδυση νομιμοφάνειας στις τουρκικές προτάσεις.
Υπενθυμίζω την πάγια θέση όλων ότι τίποτα δεν ισχύει αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία. Αναφορά του Γ.Γ. σε σύγκλιση για εκ περιτροπής Προεδρία κ.λπ. τις επισημοποιεί.
Το δε τουρκικό έγγραφο αν δεν σχολιασθεί αρνητικά προσλαμβάνει άλλη διάσταση. Ενώ κάθε επίσκεψη Γ.Γ. έπρεπε να θεωρείται εποικοδομητική, υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικό να δημιουργεί ερωτηματικά και ανησυχίες.


Σχολιάστε εδώ