από το Περιστύλιο…

νΤους… λεονταρισμούς θα έχει να θυμάται ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, που είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα δάση. Όταν όμως τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας και κάτω από τον κίνδυνο διαγραφής, το υπερψήφισε ευθυγραμμιζόμενος με τη γραμμή του κόμματός του. Ο κ. Κιλτίδης δήλωσε «ευτυχής» που τελικά το κόμμα του έκανε σαφές διά του εισηγητή Γ. Βλάχου ότι καταψηφίζει τα άρθρα 1 και 9 τα οποία, όπως είπε, ανέδειξε. Το ίδιο είχε πει νωρίτερα στην ολομέλεια και ο τομεάρχης για θέματα Περιβάλλοντος Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά αυτό λίγη σημασία είχε για τον κ. Κιλτίδη.
Και όπως φαίνεται, από την ιστορία αυτή θα μείνει η φράση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη στους διαδρόμους της Βουλής: «Τέτοια κωλοτούμπα δεν έχω ξαναδεί!».

νΚαθένας με τον πόνο του και ο μυλωνάς το αυλάκι του…
Κάπως έτσι το είδαν οι βουλευτές στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι και το ‘ριξαν στη μετάφραση από τη γαλλική και τη λατινική… Πρωταγωνιστές, φυσικά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας νομικοί και οι δύο. Ο Κ. Τζαβάρας θυμήθηκε την «αρχή της διπλής διακινδύνευσης», που υπάρχει στη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, αλλά και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι μία αρχή που μας έρχεται από τα βάθη της ρωμαϊκής δικαιικής επιστήμης με τις λέξεις ne bis in idem», είπε.
«Όχι, ne», «non bis in idem», τον διόρθωσε ο Βύρων Πολύδωρας.
«Το non είναι γαλλικό», παρατήρησε ο Κ. Τζαβάρας.
«Όχι!», επέμενε ο Βυρων.
«Η φράση είναι του λατινικού. Καλά το είπε ο κύριος πρόεδρος», μπήκε στη συζήτηση ο Απ. Κακλαμάνης.
Αμετάπειστος όμως ο Κ. Τζαβάρας: «Είναι ne dis in idem. Επιμένω».
«Να μην επιμένετε στο λάθος», του συνέστησε ο Β. Πολύδωρας…
«Δεν πειράζει, κύριε πρόεδρε. Θα τη λύσουμε τη διαφορά», είπε τέλος… παραιτημένος ο βουλευτής της ΝΔ.

νΟ Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε επτά ημέρες, αν είχε όμως προσλάβει την ομάδα του Βατοπεδίου, θα τον είχε τελειώσει πολύ πιο σύντομα, διότι αυτή η ομάδα μέσα σε δύο χρόνια, ακουμπώντας τις πρώτες αποφάσεις περί την κυριότητα, πραγματοποίησε με τριάντα μία νομικές πράξεις-συμβόλαια ανταλλαγές 260 ακινήτων, που σύμφωνα με μια ρεαλιστική αποτίμηση που έγινε στον οικονομικό Τύπο συμποσούνται σε 1.000.000.000 ευρώ, χρήματα του ελληνικού κράτους, έλεγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.
«Δεν πρέπει να διερευνηθούν οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου και των κυπριακών εταιρειών που ανήκουν σε αυτήν; Από τη ”Ρασαντέλ” -προσέξτε τι κομψή διατύπωση ”Ρασαντέλ”!-, τη ”Ματέους”;», συνέχισε,
«Το πρώτο είναι από τα ράσα. Το ”ντελ”;», ρώτησε ο Απ. Κακλαμάνης.
Και ο Π. Ευθυμίου: «Το ”ντελ” είναι προς διερεύνηση!».

νΔεν ξέρουμε αν και ποιος θα ματώσει στην πορεία των ερευνών των Εξεταστικών Επιτροπών, το αίμα όμως και η τραγωδία προαναγγέλθηκε από τη συζήτηση για τη σύστασή τους.
«Ας ματώσουμε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφού έτσι το θέλησε ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που δεν θα ματώσει μόνο το ΠΑΣΟΚ, θα ματώσει και η Νέα Δημοκρατία και μαζί τους θα ματώσει ο ελληνικός λαός, την ίδια στιγμή που αιμορραγεί η ελληνική οικονομία», έλεγε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης.
«Μακμπέθ», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαΐτσης Αποστολάτος.
Σειρά είχε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γιατρός Μιχάλης Τιμοσίδης,
«Επειδή θα ήθελα να θυμίσω και την άλλη ιδιότητά μου, αυτήν του ιατρού, θα πω στον κύριο συνάδελφο που κατέβηκε πριν από λίγο από το βήμα, ότι αν έχεις μια πληγή που έχει κακοφορμίσει ή που έχει μείνει απεριποίητη, αν δεν έχει αντιμετωπιστεί, την ξύνεις και παρακαλά ο γιατρός να ματώσει, γιατί αυτό είναι καλό σημάδι», είπε.
Και η σειρά του κ. Αποστολάτου, για διευκρινίσεις: «Αγαπητέ Μιχάλη, είπα πριν τη λέξη ”Μακμπέθ”, γιατί άκουσα επτά φορές το ρήμα ”θα ματώσετε”. Η τραγωδία ”Μακμπέθ” είναι η πιο αιματοβαμμένη τραγωδία».
Πολύ γέλιο στην αίθουσα…

νΝα συμφωνήσουν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων να είναι τυχαιοποιημένη η εκπροσώπηση διά κλήρου των βουλευτών που συμμετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές και να μην υποδεικνύονται για πολλούς και ποικίλους λόγους, πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος. «Δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ορίζουν τα μέλη τα οποία κρίνουν ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στην επιτροπή αυτή», του απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και προχώρησε τη σκέψη του: «Μπορεί κανείς αυτό να το ερμηνεύσει ότι δεν υπάρχει από κάποιον εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και του προέδρου της. Εγώ δεν θέλω να δώσω τέτοια ερμηνεία στην πρότασή σας, γιατί θεωρώ ότι εμπιστεύεστε τον αρχηγό σας».
Και εδώ ήρθε η παρέμβαση του πρώην προέδρου Απ. Κακλαμάνη: «Κάποτε τις επιτροπές μας αυτές πρέπει να τις συγκροτούμε διά κληρώσεως, για να μην έχουμε πέντε πορίσματα, αλλά για να επαφιέμεθα στην ανόθευτη βούληση από οποιαδήποτε επιρροή των μελών που από την κληρωτίδα θα αναδεικνύονται μέλη μιας τέτοιας επιτροπής. Και αυτή τη σκέψη κρατήστε την εν όψει της τροποποίησης του κανονισμού. Μπορεί να είναι χρήσιμη».
«Αν η κληρωτίς έλυνε αυτά τα προβλήματα, φαντάζομαι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια θα είχατε καταφύγει στην κληρωτίδα», παρατήρησε ο κ. Πετσάλνικος.
«Έχετε δίκιο. Γηράσκω αεί διδασκόμενος!», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης. Πάλι καλά…


Σχολιάστε εδώ