Αξιολόγηση προσωπικού το μεγάλο εγχείρημα στην ΕΡΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει, αλλά η καθυστέρηση στον διορισμό νέας διοίκησης φρενάρει τους όποιους σχεδιασμούς. Γεγονός είναι ότι τα νέα μέλη στο ΔΣ της εταιρείας διαχειρίζονται την υφιστάμενη κατάσταση χωρίς να μπορούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, καθώς πρέπει πρώτα, όπως λένε, να πάει ο νέος πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος στο Ραδιομέγαρο. Ωστόσο είναι βέβαιο πως η αξιολόγηση του προσωπικού αποτελεί το μεγάλο πρότζεκτ της νέας διοίκησης, το οποίο -σύμφωνα με εκτιμήσεις- πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2010. Επικεφαλής της παρέμβασης αυτής τέθηκε ο Ηλίας Μοσχονάς, ο οποίος έχει εμπειρία στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων από τη θέση του υπευθύνου human resources στη Vodafone. Στη διάθεσή του έχουν τεθεί όλα τα στοιχεία του προσωπικού της ΕΡΤ, όπως και το οργανόγραμμα και η περιγραφή των ειδικοτήτων. Η αξιολόγηση δεν αφορά, όπως επιθυμούν αρκετοί, μόνο τους συμβασιούχους, αν και εκτιμάται ότι ο κ. Μοσχονάς θα επιβεβαιώσει σε αυτήν την κατηγορία τον χαρακτηρισμό το «μεγάλο μαχαίρι», τον οποίο απέκτησε στη Vodafone εξαιτίας της εξόδου 200 και πλέον εργαζομένων από την εταιρεία μετά τον Ιούνιο του 2008 που είχε αναλάβει.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το σχέδιο αξιολόγησης περιλαμβάνει αρχικά τον καθορισμό των αναγκαίων θέσεων στην εταιρεία ανά ειδικότητα. Προηγουμένως φυσικά θα πρέπει να προσδιοριστούν οι στόχοι της ΕΡΤ για το επόμενο διάστημα, οι δραστηριότητες δηλαδή της κρατικής τηλεόρασης που θα αναπτυχθούν περαιτέρω και αυτές που θα υποβαθμιστούν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σάιτ της ΕΡΤ, το οποίο προβλέπεται να αποκτήσει καίρια θέση εντός της εταιρείας. Για το σάιτ λοιπόν θα υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας, όπως και για την ψηφιακή τηλεόραση. Σε αντίθεση με τους περιφερειακούς σταθμούς, για παράδειγμα, ή με την εσωτερική παραγωγή. Η αξιολόγηση πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία για το μόνιμο προσωπικό, αφού αν εφαρμοστούν τα κριτήρια της ιδιωτικής αγοράς οι δημοσιογράφοι και οι παραγωγοί θα κληθούν να έχουν πλήρες ωράριο και να απασχολούνται σε περισσότερες από μία τηλεοπτικές εκπομπές.
Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι θα προκύψει άμεσα μείωση των εργαζομένων που θα απασχολούνται με σύμβαση έργου. Μια πρώτη εκτίμηση λέει πως οι «απαραίτητοι» συμβασιούχοι έργου δεν θα ξεπερνούν τους 500 για την ΕΡΤ. Μεγάλη σημασία επίσης έχουν τα κριτήρια αξιολόγησης, για τα οποία -όπως όλοι περιμένουν- θα υπάρξουν ποικίλες αντιδράσεις.


Σχολιάστε εδώ