Έρχονται μέρες δακρύων…

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου βρίσκονται στο… σταυροδρόμι της ιστορίας και είτε θα προχωρήσουν στη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα βγάλουν την οικονομία από μια βαθιά κρίση είτε θα διστάσουν και θα χρεωθούν το κόστος μιας εθνικής κατάρρευσης.

Το μήνυμα τόσο των Βρυξελλών όσο και των διεθνών αγορών είναι σαφές: Δεν αρκούν πλέον οι διακηρύξεις και οι εξαγγελίες μέτρων, οφείλει η κυβέρνηση χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσει στη λήψη ακόμη πιο επώδυνων μέτρων.
Ενδεικτικό ήταν το κλίμα που συνάντησε ο Γ. Παπανδρέου στο Φόρουμ του Νταβός, όπου με εξαίρεση ορισμένες ισχνές φωνές υποστήριξης έγινε αποδέκτης αφόρητων πιέσεων εκ μέρους παραγόντων της Ευρωπαϊκής
Ένωσης, ενώ παράλληλα ήρθε αντιμέτωπος με τις σχεδόν «εχθρικές» ερωτήσεις δημοσιογράφων μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης, ευρωπαϊκών και αμερικανικών. Το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου στο διάσημο θέρετρο της Ελβετίας ήταν αναμφίβολα το χειρότερο αφότου ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού, ίσως και σε ολόκληρη την πολιτική του διαδρομή. Τα τηλεοπτικά πλάνα τον έδειχναν αμήχανο και καταβεβλημένο, ενώ ισχυρή αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του πλανήτη, παρουσιάζοντάς τον να… πολιορκείται από τον δημοσιογράφο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Το βέβαιο είναι ότι στο Νταβός ο πρωθυπουργός πήρε το «μήνυμα» με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι μοναδική σωτηρία για την οικονομία, για τη χώρα γενικότερα, είναι η λήψη σκληρών, επώδυνων μέτρων χωρίς προηγούμενο. Έδωσε μάλιστα μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει, προαναγγέλλοντας δραστικές περικοπές δαπανών, πλέον αυτών που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και απολύσεις συμβασιούχων από το Δημόσιο. Το ερώτημα είναι αν αυτήν τη φορά θα κάνει το «μεγάλο βήμα» ή θα εγκλωβιστεί στη λογική του πολιτικού κόστους που επιμένει να υποστηρίζει ένα τμήμα του κυβερνώντος κόμματος. Κάτι που συνέβη από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, με συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος του δανεισμού από τη μια και από την άλλη να απαιτούνται σήμερα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα σε σύγκριση με αυτά που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί προ διμήνου ή τριμήνου.
Αν κι αυτήν τη φορά ο κ. Παπανδρέου δεν πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις, δύο τινά μπορεί να συμβούν: Είτε τα μέτρα θα μας επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε η οικονομία μας θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες. Οι ανά τον πλανήτη κερδοσκόποι καραδοκούν, ενώ είναι σαφές ότι υπάρχουν και παράγοντες, ίσως και κράτη, που καταφέρουν πλήγματα σε βάρος της Ελλάδας με απώτερο στόχο να αποτελέσει όχημα για τον διεμβολισμό της Ευρωζώνης. Κι αν επιτύχουν την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, σειρά θα έχουν Πορτογαλία και Ισπανία.
Τα πρώτα μέτρα
Πάντως, η κυβέρνηση έδωσε τα πρώτα δείγματα εφαρμογής των μέτρων που ζήτησαν οι Βρυξέλλες. Η εισοδηματική πολιτική που θα παρουσιασθεί μετά την έγκριση του ΠΣΑ από την Κομισιόν θα περιλαμβάνει «πάγωμα» αποδοχών σε όλους τους υπαλλήλους με ακαθάριστες αποδοχές 2.000 ευρώ και άνω, δηλαδή στην πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αρκετές «αιχμηρές» πλευρές και πιθανές εκπλήξεις θα κρύβει και το φορολογικό νομοσχέδιο.


Σχολιάστε εδώ