άλλες τυπολογίες

•Δύο εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές για την επιβολή φόρου 19% στις εφημερίδες βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχουν σοβαρά επιχειρήματα για να αλλάξει η κλίμακα του ΦΠΑ για τον Τύπο.
•Εκτός Alpha, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, η Ρούλα Κορομηλά. Το μήνυμα ότι δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό της εστάλη από τους Γερμανούς προ ημερών, αν και η σύμβουλος προγράμματος δεν φαίνεται να έχει επισήμως σχέση με την αποτυχία της οργάνωσης του ριάλιτι σόου «Greek Idol». Έχει πάντως σημασία ότι τη στιγμή που ο Alpha εντάσσει το μουσικό ριάλιτι στο πρόγραμμά του, που είναι και το ακριβότερο πρόγραμμα μέχρι τώρα, ζητάει περικοπές από τα τηλεοπτικά συνεργεία. Η αρχή γίνεται με τις βάρδιες του Σαββατοκύριακου.
•Ξεπαγώνουν σταδιακά οι κρατικές αναθέσεις στη διαφήμιση. Η αρχή έγινε με τα 20 εκατ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με διαγωνισμό για την ανάθεση του επικοινωνιακού προγράμματος και ακολούθησε ο ΕΟΤ με αναθέσεις για τα τουριστικά περίπτερα. Η κρατική διαφήμιση θα αρχίσει να κινείται και ήδη τα μεγάλα διαφημιστικά γραφεία παίρνουν θέση για τους διαγωνισμούς.
•Αν κάποιος εισαγγελέας αποφάσιζε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των αποκλειστικών συμβάσεων των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ, πολλοί, πάρα πολλοί θα… έχαναν τον ύπνο τους. Το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε αν ερευνούσε και την περίπτωση όσων κατέχουν τις λεγόμενες ειδικές θέσεις. Και στις δύο περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι υπογράφουν και δήλωση του Νόμου 105, βάσει της οποίας δεν ασκούν άλλη έμμισθη εργασία, εντός ή εκτός της δημοσιογραφίας. Τυχόν παράβαση ισοδυναμεί με κακούργημα και ο παραβάτης απειλείται με… φυλάκιση. Ενώ με βάση τον κανονισμό της ΕΡΤ πρέπει να απολυθούν αυτομάτως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μιλάμε για διψήφιο αριθμό, στο Ραδιομέγαρο αρκετοί γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ σχετικός κατάλογος με τους… διπλοθεσίτες δημοσιογράφους έχει φθάσει στα χέρια βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Είναι θέμα ημερών να δει το φως της δημοσιότητας…
•Για τρία χρόνια αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γιάννη Λάτσιου, που λήγει τον Φεβρουάριο, ο ΑΝΤ1. Ο σταθμός δείχνει ικανοποιημένος από τη δουλειά που έγινε στο πρόγραμμα, καθώς την τελευταία τριετία εξοικονομήθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ και ο ΑΝΤ1 είναι πλέον πολύ κοντά σε break event, ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. «Μαγική» χαρακτηρίζεται η μετακίνηση του «Ράδιο Αρβύλα» στις 11.00 το βράδυ, που κερδίζει ένα μεγάλο μέρος του δείγματος.

***

Πρόκληση…
Στα σχολεία η σειρά «Μεγάλη Αλλαγή», που αγιοποιεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και υποβαθμίζει όλους τους άλλους πολιτικούς ηγέτες. Με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης και ύστερα από πρόταση του πρώην υφυπουργού Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζου η ΕΡΤ ενέκρινε τη διάθεση στις σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας 5.500 αντιτύπων της σειράς σε θήκη έξι ψηφιακών δίσκων. Το κόστος για την ΕΡΤ ανέρχεται σε 6.520 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

***

Επαφές με Λαυρεντιάδη κυκλοφορεί ότι γίνονται στο «Καρφί». Ο καιρός θα δείξει, γιατί πολλοί ακούγονται ως μνηστήρες! Και με ποσά διαφορετικά.

***

Τι να προμηνύει;
Τι γύρευε η… αλεπού στο παζάρι; Αυτό μας θύμισε όταν μάθαμε ότι την περασμένη Τρίτη Ψυχάρης και Μητσοτάκης, ο επίτιμος, συνέφαγαν. Ποιο άραγε να ήταν το… μενού; Και… τρωγόταν εύκολα;

***

RΗ παραγωγή της δραματικής σειράς «Το νησί», που θα ενταχθεί την επόμενη σεζόν στο πρόγραμμα του Mega και άρχισε γυρίσματα στην Κρήτη, θεωρείται το ακριβότερο σχέδιο του καναλιού για την ερχόμενη σεζόν. Το κάθε επεισόδιο κοστίζει όσο και ένα επεισόδιο του ριάλιτι «Παταγονία», 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την έγκριση της ακριβής παραγωγής, δόθηκε εντολή να μειωθεί το κόστος της σειράς.
RΠιεστικό είναι το κλίμα στα κανάλια λόγω της οικονομικής κρίσης και της απώλειας εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος δεν παρουσιάζεται προϋπολογισμός έτους ώστε να δοθούν τα μπάτζετ σε κάθε τμήμα, αλλά γίνονται εκτιμήσεις τριμήνων! Οπότε κάθε απόφαση για νέα προγράμματα βρίσκεται σε καθεστώς πιθανής αναθεώρησης.
RΣτην κατεύθυνση της προσφυγής εναντίον του ΟΤΕ κινείται η ΕΙΤΗΣΕΕ. Αιτία, η αναμετάδοση του σήματος των σταθμών εθνικής εμβέλειας από το Conn-x TV, την ιντερνετική τηλεόραση του ΟΤΕ, χωρίς άδεια και χωρίς αντίτιμο. Η ΕΙΤΗΣΕΕ αναμένεται να κινηθεί όπως και στην περίπτωση της On Telecoms, εις βάρος της οποίας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα. Μία από τις αιτίες ενδεχομένως να είναι και η ανάπτυξη του δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης από την Digea και η μάχη για το «κουτί» (τον δέκτη του σήματος) που θα διεξαχθεί τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται πως, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, ενδέχεται τα νοικοκυριά να χρειάζονται ακόμα και τρεις δέκτες (Nova, Conn-x TV, Digea) για να παρακολουθήσουν τηλεόραση.

***

RΑλλαγές σκέπτονται στον ΑΝΤ1 για την πρωινή εκπομπή τους. Ακούγεται ότι ψάχνουν για νέα πρόσωπα. Φρέσκα. Και δεν αποκλείεται η έκπληξη, που πιθανότατα να είναι η Κατερίνα Γκαγκάκη. Στόχος είναι μια ακόμη ανατροπή τύπου Καραμέρου – Χαριτάτου.
RΟλοταχώς για νεανικό σταθμό στους 89,2. Ο Β. Ρέστης αποφάσισε να διακόψει την προσπάθεια του Arrena και έχει στόχο να μετατρέψει σταδιακά τον σταθμό σε νεανικό – μουσικό, με στοιχεία MTV. Αλλά και ο
Όμιλος ΑΝΤ1 «ψάχνεται» για τέτοιου τύπου σταθμό.
RΘετικά ήταν τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου στην πρόσφατη διημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, ΣΗΠΕ. Από την πλευρά της κυβέρνησης μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Γιώργος Πετρουλάκης, οι οποίοι κάνουν και τις επαφές με τους ιδιοκτήτες των περιφερειακών εφημερίδων. Το μήνυμα ήταν πως το κράτος θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου, δήλωση που είναι ιδιαίτερα σημαντική με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες έδωσαν πρόσφατα τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Ζητάνε χρηματοδότηση μέσω δανείων, κατανομή της κρατικής διαφήμισης και όρους στη διανομή των κρατικών δημοσιεύσεων.

***

Γλυκός ή πικρός ο καφές;
Καφέ με τον Φώτη Μπόμπολα έπινε το πρωί της Κυριακής ο Γιάννης Πρετεντέρης στο «Βυζαντινό» του Χίλτον… Για να πάνε κάτω οι πίκρες;

***

Μετά από 28 χρόνια νιώθω περίεργα. Είναι η τελευταία φορά που σας μιλώ υπ’ αυτήν τη σύνθεση, είπε ο Σταύρος Ψυχάρης, εννοώντας την αλλαγή φρουράς, στη σύσκεψη που έγινε το πρωί του περασμένου Σαββάτου με τους συντάκτες του «Βήματος», στα γραφεία του ΔΟΛ, όπου τους
ανακοίνωσε τις αλλαγές.

***

RΤέσσερις εταιρείες δημοσκοπήσεων έκαναν την εμφάνισή τους, απαντώντας στην πρόσκληση της ΑΕΜΑΡ για τις ραδιοφωνικές μετρήσεις. Εκτός από τη Focus, «παρών» δήλωσαν η MRB, την οποία ορισμένοι ιδιοκτήτες θέλουν να αναλάβει τη μέτρηση, η GFK και η GPO. Από τη συνάντηση το μόνο που ορίστηκε είναι πως το κόστος της έρευνας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ η πλειονότητα των σταθμών επιμένει πως θα πρέπει, προκειμένου να επιλεγεί η εταιρεία που θα κάνει την έρευνα, να συνταχθούν οι σχετικές προδιαγραφές και να γίνει η προκήρυξη.
RΤην ακύρωση της απόφασης του ΕΔΟΕΑΠ για περικοπές των επιδομάτων σε εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσιογράφους θα ζητήσει η παράταξη Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία του Πάνου Σόμπολου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αιφνιδίασε τους πάντες, αφού δεν είχε ενημερωθεί κανένα όργανο γι’ αυτήν και ούτε βεβαίως η ΕΣΗΕΑ, γι’ αυτό και θα ασκηθούν όλα τα μέσα για την ακύρωσή της.

***

RΣύνδεση με το παρελθόν του απέκτησε ο «Ελεύθερος Τύπος».
Όπως μαθαίνουμε, μετακινήθηκε στο νέο κτίριο στο Μαρούσι το έντυπο αρχείο των φύλλων της εφημερίδας από τις εγκαταστάσεις του Αλίμου.

***

RΕνωτική Κίνηση με τον τίτλο Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας ίδρυσε ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας μαζί με τρεις ακόμα ελεύθερους επαγγελματίες από την Πετρούπολη, τον Βύρωνα και τη Γλυφάδα.
Σκοπός της Επιτροπής
Εθνικής Σωτηρίας, είναι η καλλιέργεια της φιλοπατρίας και του πατριωτισμού, η υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας και η υποστήριξη των απανταχού Ελλήνων.

****


Σχολιάστε εδώ